fb
10, които...Специални

12 непубликувани романа, които искаме да прочетем

7 мин.

През 2015 г. феновете на Селинджър ще могат да се насладят на неиздавани досега негови творби – нови истории за семейство Глас и продължението на “Спасителят в ръжта”. Публикуването на тези произведения кара Джошуа Чаплински от LitReactor да направи свое проучване за други недовършени ръкописи и нереализирани идеи, отнесени в гроба, за завършени, но непубликувани работи, загубени или унищожени в пристъп на гняв/самосъжаление/съмнение материали.

Може би един ден те ще се появят, възникнали от дълбините като работите на Селинджър. Възможно е те дори да бъдат гениални произведения. Но докато този ден дойде, те остават 12-те непубликувани романа, които ние също бихме желали да прочетем.

1. „Prince Jellyfish” от Хънтър С. Томпсън.

Това е първият роман, написан от двадесет-и-нещо годишния Хънтър С. Томпсън, когато той е бил все още наивен и оптимистичен. Или колкото наивен и оптимистичен може да бъде някой, който вече е бил изхвърлен от гимназията и е лежал за въоръжен грабеж. The Guardian описва книгата като „автобиографичен роман за едно момче от Луисвил, което отива в големия град и се бори срещу глупостите, за да проправи своя път”. Звучи като типичен Томпсъм. За съжаление, никой не иска да я докосне. Той  изоставя творбата и се премества в Пуерто Рико, за да работи по втория си роман (който няма да бъде публикуван до 1998 г.), The Rum Diary.

2. „The Owl In Daylight”от Филип К. Дик

Дик е работил по този роман, когато настъпва смъртта му. Вече му е бил платен аванс, затова, разбира се, издателят иска някой да завърши творбата. Наследниците му се допитват до доста писатели, но тъй като авторът не е оставил описание, никой не може да разбере за какво е трябвало да се разказва в творбата. Съществуват множество теории, базирани на различни интервюта с автора, и една от тях е, че има нещо общо с композитор на музика за нискобюджетни филми, чийто ум е превзет от раса от извънземни, които живеят в свят без звук. Тяхното влияние превръща героя в авангардна сензация, но също така унищожава мозъка му. Извънземните предлагат да се премахне чипа, но главният герой отказва и избира да бъде трансплантиран в тяло на извънземно, така че съзнанието му да може да продължи да твори.

3. Продълженията на „Rant” от Чък Паланюк

Пет романа, един ремикс и нито едно продължение по-късно, феновете продължават да настояват за това нова книга от научно-фантастична трилогия. Не се знае дори дали е трябвало да бъде действително трилогия или просто едно отделно произведение. Това, което знаем е, че книгата вече е написана и читателите я искат.

4. „The Poet” от Чарлз Буковски

Буковски публикува първия си роман „Поща” през 1971 година, последван от „Фактотум” през 1975 година. Но според книгата „Mug Shots: Who’s Who in the New Earth” (1972), той е работил по роман наречен „The Poet” по онова време. Този роман той определя като „доста мръсен, много жив, и само малко литературен”. На 12 януари 1975 г., Northwest Arkansas Times съобщава, че той все още „спокойно” работи върху споменатата творба. Какво се е случило? Дали „Фактотум” в действителност е „The Poet”? Дали романът е изоставен? Загубен завинаги? Засега не знаем.

5. „Godspeed” от Уил Кристофър Байер

Изминали са години от изчезването на Байер, който взема със себе си и продължението на трилогията Phineas Poe. Според резюме, което съществува все още в Amazon, „Godspeed” е равни части тъмно фентъзи и зловещо черен. Всичко, което знаем, е, че Байер е перфекционист и датата на издаването на произведението се е отлагало многократно.

6. „The House on Value Street” на Стивън Кинг

Произведенията на Стивън Кинг са многобройни, но той всъщност има и изобилие от недовършени/непубликуван материали (голяма част от тях се помещават в специален отдел за колекции на библиотека Raymond H. Fogler в университета в Мейн). Може би най-известната творба от тях е „The House on Value Street” – роман-ключ за отвличането на Пати Хърст, за промиването на нейния мозък (или нейното обществено-политическо пробуждане, в зависимост от гледната ви точка…), за участието й в банков обир и престрелката в скривалище в Лос Анджелис.

7. „The Only Criminal” от Тим Лукас

Той е автор на два хубави големи романа: Throat Sprockets and The Book of Renfield. Но има и непубликуван трети роман, определян като „графичен роман-идея, написан по форма на класическия роман”, наречен „The Only Criminal”. Той започва като разказ през 1978 г. и оттогава се е превърнал в доста по-голямо като обем произведение и е пренаписван многократно. От няколкото реплики, които авторът е изтървал, става ясно че това е „тъмна фантазия” за „глобален феномен свързан с намерени артефакти от, да кажем, адски произход”.

След излизането на материала в LitReactor, Тим Лукас се е свързал с автора, за да му каже, че „The Only Criminal” трябва да излизе като електронна книга през 2014.

8. „Twilight of the Superheroes” от Алън Мур

Въпреки че, технически не е роман, това идва от човек, който пише комикси като че те са романи – дебели и съдържателни. Действието се развива във Вашингтон през 1987 г., където Джон Константин се връща назад във времето, за да пийне със себе си в опит да предотврати бъдеще, управлявано от воюващите династии на супергерои. Тези династии включват the House of Steel, the House of Thunder, група от бунтовници без супер сили, водени от Батман и контингент от извънземни, образуван от Green Lantern Corps.

9. “Mambo Mephiste”от Сет Морган

Сет Морган написва първия си роман “Homeboy”, по време на кратка почивка от хероиновите навици. Но въпреки приличното приемане от критиката и обещаващото литературно бъдеще, Сет се връща към наркотиците. Малко след излизането на книгата Морган умира.

От втория му роман „Mambo Mephiste” са налични само няколко глави и резюме, които са спасени от апартамента му, преди да бъдат изхвърлени от съседите му наркомани. Спасените части могат да бъдат намерени в брой # 16 на „Conjunctions”.

10. “Saint Heretic” или  „Mother Howl“ от Крейг Кливънджър

Клевинджър също е автор, който е работил по следващия си роман изключително дълго време. Първоначално през 2005 г. творбата е била озаглавена „Saint Heretic”. От кратък разказ наречен „The Fade” произведението се разширява и се стига до романа, който ще излезе под заглавие Mother Howl.

11. “The Long Goodbye” от Харпър Ли

Дори не се знае за какво се е разказвало в книгата на авторката на “Да убиеш присмехулник”. Всичко, което е известно е, че Ли е искала да бъде „Джейн Остин на Южна Алабама” и написва „поредица от романи като хроника на живота в малкия град”. През 80-те започва друг проект, криминално произведение за „ренегат проповедник от Алабама, чиито съпруги и близки роднини имат неприятния навик да завършват мъртви”. Този проект също е изоставен и тя отказва да говори и за двете започнати произведения.

12. “The Replay Sequel” от Кен Гримууд

Кен е бил в средата на написването на продължението на популярния Groundhog Day, когато почива от сърдечен удар (това по една случайност е убило и героя от първия роман) през 2003 година. За съжаление, това е всичко, което знаем.

[ + ]