fb
НовиниПо света

Нова книга и документален филм за Селинджър през септември

3 мин.
Selinger

selingar biografiaПрез септември, всички страстни фенове на творчеството на известния американски писател Дж. Д. Селинджър, може да очакват нова биография и документален филм за последните години от живота му, съобщава The Guardian.

След смъртта на автора на Спасителят в ръжта през 2010 г. в публичното пространство излизат много спекулации и различни хипотези около последните години от живота му, прекарани в уединение и доброволно “отшелничество” от 1965 година. Точно обвитият в мистерии живот на писателя ражда и идеята за новите книга и филм – да “разомагьоса” образа и личността на Селинджър и да намери отговори на множеството въпроси около живота и личността му.

Автори на книгата „Salinger“ (Селинджър) и документалния филм “The Private War od J. D. Salinger” (“Личната война на Дж. Д. Селинджър”)  са професорът по литература Дейвид Шийлдс и сценаристът на филма “Армагедон” Шейн Салерно.

Създаването на двата проекта отнема близо девет години в събиране на необходимата информация. Те дълго време са били пазени в тайна, дори преди смъртта на писателя.

С книгата за първи път ще бъдат публикувани неиздавани до момента документи, свързани с живота на Селинджър, както и интервюта с близки до него хора, които преди смъртта му са отказвали да говорят за отношенията си с писателя.

В 700-те страници на биографията ще бъдат включени още много лични фотографии и кореспонденция на автора, детайли около участието му във Втората световна война, както и интервю с Джейн Милър, която е вдъхновила  написването на историята “За Есме – с любов и омерзение”, добавят още от The Guardian.

Според проучванията на Шийлдс и Салерно става ясно още, че Селинджър е позволил негови нови и непубликувани истории да бъдат издадени между 2015 и 2020 г. Част от тях са пет нови истории за семейство Глас, новела базирана на неговия първи брак с френската докторка на име Силвия, история базирана на военните му преживявания, както и сборник, посветен на религиозната философия Веданта, по която авторът се увличал, става ясно от публикация то темата в New York Times.

Любопитно за книгата е необичайната й структура на “устна биография” или “устна история и автобиографично разказване”, която включва коментари на децата на Селинджър и на създателите Шийлдс и Салерно.

Книгата ще бъде издадена от американското издателство Simon & Schuster на 3-ти септември, а три дни по-късно, на 6-ти септември филмовата адаптация ще бъде пусната по кината. Документалният филм ще бъде разпространяван от Weinstein Co., като телевизионните права са предоставени на PBS.

Не пропускайте да прочете повече за живота на Селинджър и в рубриката „Големите“.

Вече може да се види и първият трейлър на документалния филм, в който участват популярни лица като Едуард Нортън, Джон Кюсак, Том Уолф, Гор Видал и други.

http://www.youtube.com/watch?v=MnJwPi35AkM