fb
БългарияНовини

New Yorker публикува „български“ разказ на Гарт Грийнуел

1 мин.

Нов разказ на американския писател Гарт Грийнуел, чието действие се развива в София, ще излезе в следващия брой на списание New Yorker. Историята във “An Evening Out” (“Една вечер навън”) протича в една нощ, която бивш учител прекарва с доскорошните си ученици З. и Н., посещавайки различни клубове и чалготеки в българската столица.

Разказът на американеца ще бъде публикуван в броя от 21 август, а междувременно той го прочете лично за подкаста на изданието, посветен на новата литература, „The Writer’s Voice“:

Роденият в Кентъки Грийнуел е прекарал няколко години в България като учител в Американския колеж в София. Дебютният му роман „Каквото ти принадлежи“ (Black Flamingo Publishing, 2016) спечели британската литературна награда British Book Award, наред с още редица номинации.

„Сборникът с разкази, върху който работя в момента, до голяма степен допълва романа: всяка от историите се развива в България и разказвачът е съвсем същият“, разказва Грийнуел в интервю за New Yorker, съпътстващо “An Evening Out”.

Писателят споделя, че е започнал да работи почти едновременно по романа и разказите, като е редувал главите от „Каквото ти принадлежи“ с писане на нова история.

„Има много български думи в романа, както и в разказите. Отчасти се дължи на това, че смятам българския език за най-красивия в света – просто исках неговата музикалност в своите изречения“, казва още Грийнуел.

Разказа “An Evening Out” от Гарт Грийнуел можете да прочетете на английски тук.