fb
Книги и киноСпециални

Независимо кино с книжен чар на So Independent 2015

5 мин.

С настъпването на по-студените месеци от годината някак все повече ни влече от слънчевите градинки да преминем към уюта на домашната обстановка със сгушване в хубава книга. Уют с книжен привкус обаче можем да намерим и в кино и театралните салони, които тази година са още повече и все един след друг.

С новото издание на фестивала за независимо кино So Independent, който започна на 22 октомври, повлича крак на още два от големите филмови фестивали тази есен (Cinelibri и Киномания). Затова и ние решихме да се разровим по-надълбоко в програмата му и да откроим онези заглавия, които по някакъв начин са свързани с книги, литература, или са базирани на истории от книги.

Септември в Шираз (Septembers of Shiraz)

“Септември в Шираз” е единствената екранизация в рамките на фестивала. Адаптацията по дебютния роман със същото заглавие на американската писателка с ирански произход Далия Софер. Книгата все още не е издавана в България, но затова пък е с няколко престижни награди и преводи в чужбина. Действието се развива по време на ислямската революция в Иран и разказва историята на еврейско семейство, което е изправено пред редица препятствия по пътя към своето политическо убежище в САЩ. В главните роли са Салма Хайек и Ейдриън Броуди, а любопитна нотка около филма е фактът, че е сниман в България през 2014 година. В екипа на филма е и 62-годишната Шорех Агдашлу, която е на 27 години по време на събитията, когато се изселва с цялото си семейство от Иран в Англия, а после получава американско гражданство.

Прожекция: 1 ноември, неделя, 19:00 ч. в София, Люмиер НДК

Слушай, Филип! (Listen Up Philip)

“Слушай, Филип” е комедия, която ни потапя в света на писателя Филип, и организаторите на So Independent определят като “сложна, интимна и супер оригинална”. Филип (Джейсън Шварцман) е обзет от гняв,  докато чака публикуването на втория си роман, който е обречен на успех. Чувства се изтласкан от собствения си роден град – от неспирните тълпи и шум, от разпадащата се връзка с приятелката му и от безразличието, с което промотира собствените си творби. Тогава на помощ идва неговият идол Айк Зимерман (Джонатан Прайс), който предлага като убежище собствената си, отдалечена вила…

Прожекции: 25 октомври, 20:30 ч. в София, Одеон
27 октомври, 21:00 ч. в София, Дом на киното

Докоснати от огъня (Touched With Fire)

В “Докоснати от огъня” се срещаме с Карла и Марко – поети с маниакално-депресивно разстройство, чието изкуство се подхранва от техните емоционални състояния. Когато не си взимат лекарствата, те се озовават отново в една и съща психиатрия. Химията помежду им възбужда техните емоции, но лудостта им също нараства. Въпреки опитите на лекарите и родителите им да ги разделят, те се задълбочават в красивата си и разрушителна любовната история, която ги лашка между фантастичен екстаз и самоубийствено депресивни спадове, докато се наложи да избират между лудост и любов. В главните роли са Кейти Холмс и Люк Кърби.

Прожекция: 28 октомври, сряда, 19:00 ч. София, Люмиер НДК

Straight Outta Compton

“Straight Outta Compton” не е точно филм за поезия и поети, но ако приемем, че музиката има и такава интерпретация, можем да погледнем на филма с други очи. Филмът разказва за хип-хоп групата N.W.A, която през 1987 е възможността на петима млади мъже бъдат брутално откровени в стихове и хардкор ритъм, за да излеят своето разочарование и гняв от живота в Лос Анджелис. Straight Outta Compton разказва истинската история на тези културни революционери, които въоръжени само със стихове, напереност, фукливост и чистокръвен талант се изправят срещу властите, устояват на опитите им да ги заглушат.

24 октомври, събота, 20:15 ч. София, Дом на киното
29 октомври, четвъртък, 20:15 ч. София, Дом на киното
1 ноември, неделя, 20:00 ч. София, Одеон

Малала (Malala)

Документалният филм за Малала Юзафзай намира място в тази класация по две причини. Първата, защото миналата година успяхме да прочетем и на български историята на момичето, което възхити целия свят със своята борба за образование. Втората причина е именно тази борба, голяма част от която е свързана с книгите и отношението към тях. Дейвис Гугенхайм показва във филма как Малала, баща й Зиа и нейното семейство се ангажират в борба за образование за всички момичета по света.  Филмът ни дава поглед отвътре върху живота на това необикновено момиче – от близостта с баща й, който вдъхва у нея любов към образованието, до страстните й речи пред Обединените нации и ежедневния живот със семейството й.

Прожекции: 25 октомври, неделя, 18:30 ч. София, Одеон
31 октомври, събота, 17:00 ч. София, Дом на киното

Тези филми са само малка част от програмата на тазгодишния So Independent Film Festival. Не пропускайте да видите пълната програма на сайта на фестивала.

Партньори на шестото издание на So Independent – София са: Столична община, Министерство на външните работи, НДК, Зайтгайт Венчърс.

Организатори на So Independent: Юнайтед продъкшън, Фондация за българо-американски културен обмен, Фондация Българска култура в чужбина.

“Аз чета” е медиен партньор на фестивала.