fb
БългарияНовини

Първият филмов фестивал само с екранизации по книги CineLibri започва през ноември

4 мин.
cinelibri

Първото издание на филмовия фестивал CineLibri, изцяло посветен върху екранизации на литературни произведения, ще очарова любителите на киното и литературата между 2-ри и 11-и ноември 2015 г. Организатор на събитието е издателство „Колибри“, което тази година празнуват своя 25-годишен юбилей, а с фестивала ще даде начало на серия от разнообразни събития по случай годишнината. “Аз чета” е медиен партньор на събитието.

Фестивалът си поставя за цел да открои едни от най-успешните екранизации по литературни произведения и да подари едно незабравимо преживяване, което обединява зрителите и читателите.

“Въпреки че боравят с различни изразни средства, доброто кино и качествената книга са двете страни на един и същ медал. Затова Cinelibri идва с двойна цел: да предложи едновременно изтънчено визуално преживяване и да насърчи любовта към литературата”, споделят организаторите от Колибри.

Те подчертават също, че почти няма фестивали с подобен акцент изцяло върху екранизациите по книги, което превръща Cinelibri в забележително събитие не само за родната публика, но и в по-широк мащаб.

В своето първо издание CineLibri ще обхване трите най-големи български града София, Пловдив и Варна, а в програмата му са включени общо 15 филма.

С прожекции по време на фестивалата програма ще се включат вечни кино шедьоври, като „Закуска в Тифани“ по Труман Капоти, модерни класики като „Непосилната лекота на битието“ на Милан Кундера, както и екранизацията на „Никой не се спасява сам” от Маргарет Мацантини, чиято прожекция у нас идва веднага след премиерата на фестивала в Кан тази година. Не е пропусната и детската аудитория, която ще може да преоткрие люмимите истории на малкия Никола и в кино салона с прожекциите на “Ваканциите на малкия Никола”, предшествани и от куклен театър. Документалното кино е засегнато само с един филм “Кустурица. Балкански хулиган” на Георги Тошев, посветен на известния босненски режисьор. Неговата автобиография също е издадена на книга „Смъртта е непотвърден слух“ в поредицата на Колибри „Амаркорд“. В програмата ще бъде включена и екранизацията по романа на Кундера „Шегата“ от 1968 година, която веднага е забранена в Чехословакия, а у нас ще бъде показана на знаковата дата 10-и ноември.

CineLibri 2015 освен силна филмова програма ще има и своите специални чуждестранни гости в лицето на американския писател Дъглас Кенеди (“Живот назаем”) с гостуване между 9 и 11 ноември, и кино-литературната двойка на писателката Маргарет Мацантини и италиански актьор и режисьор Серджио Кастелито между 5 и 8 ноември. В програмата на фестивала са включени цели три филма по романите на Мацантини – “Чуй ме”, “Да дойдеш на света” и „Никой не се спасява сам”, в чиито екранизации са режисирани от Кастелито.

По време на CineLibri освен със срещи с автограф от специалните гости, зрителите на фестивала ще могат да се включат и в редица съпътстващи съпътстващи събития – тематични хепънинги, музикални събития, дискусии за литературните творби и екранизациите им, както и възможност да закупят книгите с намаление от 30% преди филмовите прожекции.

 

В столицата кината, в които ще се проведе фестивала, са Люмиер, Одеон, Дом на киното, Културен център G8, Френски институт и Евросинема. В Пловдив прожекциите ще са в Lucky Cinema, а във Варна във Фестивалния комплекс.

CineLibri има амбицията да се наложи като ежегодно събитие в културния календар на страната, като вече са стартирали преговорите за филмите, които да бъдат включени в следващото издание на кино-литературния фестивал. За момента е известно, че организаторите преговарят за филма по продължението на култовия на роман на Фредерик Бегбеде “9,99”. Организаторите не изключват сред селекцията от филми следващите години да се включат също екранизации по книги, които не са издадени от издателство “Колибри”.

Очаквайте следващата седмица по-подробна и любопитна информация за филмите и книгите, които ще бъдат включени във фестивала.

Повече за събитието може да научите на неговия сайт, както и да следите неговата фейсбук страница.