fb
БиблиотекитеНовини

Нийл Геймън отново се включи в отворено писмо в подкрепа на обществените библиотеки

2 мин.

Нийл Геймън, Али Спаркс и още 38 писатели подписаха отворено писмо до общината на Хемпшир, обявявайки се против “позорното” предложение десет обществени библиотеки да бъдат затворени, съобщава The Bookseller.

Мярката цели да спести 1,76 милиона лири от бюджета, отделен за библиотеките. В допълнение към десетте затворени библиотеки, има идея останалите функциониращи обекти да бъдат с намалено работно време. Още четири библиотеки, ръководени от местната общност, също са застрашени от затваряне, ако не намерят финансиране.

Създаден бе и Twitter профил – Hampshire Authors for Libraries, който да разгласява кампанията.

Ето какво гласи част от писмото:

Ние сме автори, които живеят, работят или са израснали в Хемпшир. Библиотеките са мястото, където открихме книгите и се научихме да ги обичаме – там всеки, който чете, се научава да обича книгите. Те са магическата отворена врата в дъното на гардероба, която е отворена за всяко дете, с всякакъв статус; а също и за всеки възрастен.

Сега, когато едно на осем училища нямат изобщо училищна библиотека, обществените библиотеки са жизненоважни. Те са много повече от книги и грамотност. Те са убежища и портали, туптящите сърца на градовете и селата, в които служат. Библиотеката е мястото, където хората се събират, от най-малките, които се наслаждават на римите, до по-възрастните, които намират местенце за среща с приятели. Разбира се, тя е и просто мястото, от което да заемеш безплатно хубава книга.

Отворената библиотека е доказателство, че ценим общността и културата. Затворената библиотека е знак за нашето общество – общината обръща гръб и на двете. Призоваваме решението да бъде отменено.

Разказвали сме ви за друга подобнa инициатива, в която писателят Нийл Геймън се е включвал – вижте тук.

Снимка на публикацията: The Guardian