fb
НовиниПо света

Нийл Геймън с нова книга за скандинавската митология

2 мин.

Нийл Геймън подготвя нова книга, базирана на скандинавската митология. Очаква се тя да излезе на пазара през февруари 2017 г, съобщава сайтът theverge.com.

“Norse Mythology”, която ще бъде публикувана от WW Norton, ще се фокусира върху известните митове за боговете на Асгард. Сюжетът ще обхваща Деветте скандинавски свята, които са населени с елфи, огнени демони, вани (боговете от раса Ванир), джуджета, гиганти, обикновени хора и мъртъвци. “Norse Mythology” ще включва и познати герои като Тор, Один и Локи.

„Още от дете съм дълбоко впечатлен от скандинавска митология“, споделя фентъзи писателят пред New York Times. Геймън добавя, че комиксът на Джак Кърби „Могъщият Тор“ му е бил любим и че е чел „Скандинавски митове“ на Роджър Ланслин Грийн, докато кориците на екземпляра му не се скъсали.

Когато един от редакторите на WW Norton предлага на Нийл Геймън да напише роман с елементи от скандинавската митология, авторът взима идеята присърце.

„Да имам възможността да преразкажа митовете и поемите, които сме наследили от скандинавските държави е твърде хубаво, за да е истина. Надявам се да разкажа историите достоверно: митовете понякога са дълбоки, понякога са забавни и лековати, понякога разказват за героизъм, друг път за мрачни деяния – но при всички случаи сюжетите в тях неизбежно се случват“, споделя още Геймън.

Геймън е повлиян от скандинавската митология в собствените си фентъзи книги. В романа му „Американски богове“ има герой, базиран на Один, а в детската му книга “Odd and the Frost Giants” младо момче среща лисица, орел и мечка, които впоследствие се оказват преобразените Локи, Один и Тор.

Нийл Геймън е любимец на екипа на „Аз чета“ и при нас можете да прочетете ревю за почти всяка негова книга, издавана на български – „М като Магия“„За щастие, млякото“,„Океан в края на пътя“, „Дим и огледала“, „МеждуСвят“„Никога, никъде, никой“, „Книга за гробището“„Момчетата на Ананси“, „Коралайн“ , „Добри поличби“ и  „Внимание, психоспусък!“