fb
БългарияНовини

Николай Пеев пред варненска публика: Третата ми книга ще бъде фантастичен хорър

3 мин.

Пловдивският писател Николай Пеев разкри по време на премиерата на втория си роман – “Интервюто” (изд. „Фаст Принт Букс“), че третата му книга вече се редактира и ще бъде в различен жанр от предишните му произведения – фантастичен хорър. Събитието се проведе във вторник вечер във варненската книжна борса „Николови Ритейл“ и събра негови верни и нови почитатели.

Младият юрист и автор на “Денят на инвикта”, номинирана в категория „Фантастика“ на конкурса „Моята любима книга – 2016 г.“, каза:

След като експериментирах жанрово с втората си книга, реших, че с третата мога да си го позволя отново. Тя е фантастичен роман с елементи на хорър. Под хорър обаче имам предвид не натуралистични сцени с кървища и разпилени вътрешности, а внушено усещане за страх.

Пеев разказа историята на написването на “Интервюто”, като правеше чести препратки към дебютния си роман, който е преведен на английски и може да бъде закупен в цял свят. Екземпляр от “Денят на инвикта” има дори и в най-голямата библиотека на планетата – тази на Конгреса в САЩ. Този шеметен първи писателски опит му дава известна доза увереност и го провокира да продължи да пише.

За да осъществява тази своя мечта, Николай решава да направи кардинални решения в живота си, за да си осигури време за писане. Напуска сигурната си, но изключително натоварваща работа и започва да търси нова. Именно по пътя към поредното интервю в друг град – облегнал глава на прозореца на автобуса, му идва идеята за сюжета на следващата му книга. Авторът разказа, че по това време вече е бил започнал друг ръкопис, но новата идея, възникнала като проблясък, го е пленила и ѝ се е отдал напълно.

Докато действието в първия му роман се развива през 3367 г., историята в екшън трилъра “Интервюто” е съвременна. Въпреки това и в него присъстват леки фантастични елементи – като описанието на общество, в което е въведен универсален базов доход. Авторът сподели, че най-съществената разлика в книгите му е цялостното усещане за бъдещето на човечеството. В “Денят на инвикта” то е светло и обнадеждаващо, а в “Интервюто” се разкрива упадъка, който ни очаква, ако в глобален мащаб се вземат определени решения.

Подобно на миналогодишното му премиерно представяне във Варна, Пеев обърна специално внимание на прецизния и дълъг процес по работа по книгата си. Според него търпението на автора неминуемо се възнаграждава, а читателят заслужава нищо по-малко от продукт, изпипан до последния детайл. В тази връзка той разказа интересни моменти от работата му с редактора на книгата Преслав Ганев докато всички логически връзки се изгладят, а ходът на повествованието е плавен и лек за проследяване.

След проявен интерес от страна на публиката, Пеев разкри още любопитни и дори комични моменти “от кухнята”. Той описа процеса по избора на корица – от идеята тя да създава усещане за екшън сцена и да включва ключови елементи от книгата, до практическото ѝ изпълнение. Фотосесията с нает модел, който прилича на главния герой, е генерирала няколкостотин снимки, от които, разбира се, в крайна сметка се използва една и тя тепърва се обработва. С чувство за самоирония авторът сподели значимата си роля в този процес – да държи вратовръзката на модела, така че да се създаде динамичен ефект.

Ревю за „Денят на инвикта“ можете да прочетете тук. А книгата „Интервюто“ можете да поръчате с безплатна доставка и отстъпка 10% от Ozone.bg, ползвайки код azcheta.

Снимки: Диляна Денева