fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Български автори

6 мин.

Обичаме да ви препоръчваме съвременна българска литература и със сигурност няма да направим изключение за тазгодишния Пролетен базар на книгата. Вижте разнообразните заглавия на родни автори, които прочетохме и харесахме през последните месеци. Гарантираме, че ще намерите следващата си любима история сред тях. Ако пък смятате, че сме пропуснали някого, споделете ни вашето предложение в коментар!

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Бал в Мулен Руж“ (изд. „Софтпрес“) от Радостина Ангелова – имам си една лична традиция, на която много държа – всяка зима да се влюбвам в нов роман на Радост Ангелова. След толкова години, прекарани в компанията на нейните книги, съм свикнала да очаквам великолепни творби и винаги ги получавам. В „Бал в Мулен Руж“ открих може би най-изпипаната ѝ и умело разказана история до момента. Тя разгръща плавно няколко интригуващи сюжетни линии за родовите корени, кръвта и семейните връзки. Любителите на романтиката в българската поезия пък ще се насладят на деликатно представения образ на Мара Белчева и трогателната ѝ връзка с Пенчо Славейков. Както във всяка предишна книга на авторката, и тук богатият език, омайната атмосфера, богатата душевност и мъдростта на писането притеглят читателя в обятията си и стоплят сърцето му.

 

Диляна Денева препоръчва:

„Интервюто“ (изд. „Фаст Принт Букс“) от Николай Пеев – роман, който не бива да започвате преди сън с идея да прочетете няколко страници и да заспите спокойно. Не си го причинявайте :) Действието е страшно динамично, обратите се редят през сраница, а главният герой се оказва въвлечен във вихър от невъобразими, животозастрашаващи ситуации. Признавам, че на поне пет места в книгата си мислех, че вече съм разбрала какво стои зад цялата сложна плетеница от екшън сюжетни линии, но…  в крайна сметка пак останах изненадана на финала! Също като в предишната книга на автора – „Денят на инвикта“, и тук ми харесаха идеите за облика на обществото и света като цяло в бъдещето. Те са интелигентно обосновани и лично аз смятам, че предстои да станем свидетели на немалка част от тях.

 

Eмилия Кирчева препоръчва:

„Сблъсък“ (изд. „Фаетон“) от Марин Трошанов – дългоочакваният финал на поредицата за разследващия магически феномени детектив Станимир Гелев. Ще успее ли той да измъкне любимата си Мая от лапите на Сивия господар? Разбира се, ще получите отговора на този въпрос, но и на много други. В развиващата се с бясна скорост трета част от поредицата няма да имате време да си поемете дъх, докато Миро се бори със създания на мрака, брани любимите си хора и научава кой наистина е на негова страна и кой преследва собствени цели. Останете с него до самия главозамайващ край, който, повярвайте ми, ще дойде твърде бързо – няма да можете да пуснете книгата, преди да стигнете до последната страница. В случай че за пръв път чувате за Миро и компания, възползвайте се от този факт по най-добрия начин – запознайте се с тях и преминете наведнъж през приключението, защото чакането за следващата част ви е спестено.

 

Мартина Ламбова препоръчва:

 „Дом“ (изд. „Хермес“) от Камелия Кучер – за мен това е една от най-специалните книги, при това не само на българската литературна сцена. Смело твърдя, че тя е пример за световна литература от първата до последната страница. Действието се развива в два времеви периода – през 1967 г. в Марсилия и през 2016 г. в Града на любовта. Романът проследява живота на Франсоа от детството му, през първата му среща с неговата Фатима, а после и с нейният любим – Саид. Историята обхваща и времето, когато главният герой осъзнава, че не може да продължи (или изобщо да започне) да живее, без да знае какво се е случило всъщност с алжирката, обсебила мислите му още когато е бил само невръстно, изплашено хлапе. Уроците, които Франсоа получава от Фатима, от Саид и от семейството на най-добрия си приятел, са завинаги – скъпи и ценни, колкото всяка секунда живот. Героите на Кучер са плътни, истински, живи и меко сграбчват сърцето ти, докато четеш, за да може после да ги носиш много дълго време в своето.

 

Петрана Петрова препоръчва:

„Огледало на въображението“ (изд. „Colibri“) от Светлозар Василев – монография, появила се в резултат от дискусии върху филмовото преживяване от гледна точка на различни психоаналитични теории. Първата по рода си в областта, писана от български психоаналитик. Разделена на 28 глави, всяка от които се занимава с различна обект и съответно определен набор от филми. Методът „анализ на зрителното преживяване“ се основава на познаване на психоаналитичната история, способността за самонаблюдение като зрител и рефлексия едновременно върху филма, емоционалните и когнитивните реакции. Необичайната за масовия зрител перспектива допринася към разбирането за самите нас и обществото ни като цялост. Отделно книгата говори за толкова много филми, че е малка енциклопедия на развитието на филмовото изкуство. Светлозар Василев използва достъпен и за неспециалиста език и провокира вглеждане в стереотипни теми: детето, семейството, травмите, войната, сексуалността и любовта. Ако сте запален кинолюбител, „Огледало на въображението“ напомня, че „филмите предоставят нов начин за осъзнаване на човечеството и изразяване на неизразимото“.

 

Преслава Колева препоръчва:

„Десет женски изневери“ (изд. „Будлея“) от Катя Антонова – сборник, който бих препоръчала на всяка жена, за да се осмели да надникне в най-тъмните кътчета на сърцето си. Той ще ѝ помогне да се изправи пред най-големите си страхове, за да няма илюзии в лицето на най-важния човек в живота си, а именно самата себе си. Въпреки заглавието и изневярата, която виждаме във всеки разказ, това е книга, която ни напомня да се замислим за собственото си Аз, за това какво наистина искаме от живота и да го живеем за себе си. Не може да има любов там, където пренебрегваш собствените си копнежи заради друг. Неведоми са пътищата на женското сърце и желания, а Катя Антонова перфектно е уловила изменчивата женска природа.

 

Възползвай се от „Онлайн панаир на книгата“ в Ozone.bg, където те очакват големи намаления на книги от избрани издателства, а с всяка първа поръчка получаваш специален книжен подарък – „Зората на българската книжовност“. Кампанията ще продължи до 2 юни или до изчерпване на количествата.
Ако пък книгата, която искаш, не влиза в промоцията, използвай код azcheta, за да я вземеш с 10% отстъпка и безплатна доставка!

Снимка на публикацията: Lia Leslie