fb
Ревюта

Фантастика или реалността от бъдещето в „Денят на инвикта“

4 мин.
Денят на инвикта, корица

Денят на инвикта, корица„Остани част от бъдещето…“

Виждам това провокативно послание на корицата, отварям книгата, а на първата страница удобно се е разположил автограф. Как да не започнеш да четеш, открадвайки си минути тишина и спокойствие от бръмчащия делник?

Всъщност бягството от реалността с „Денят на инвикта“ (изд. „Фаст Принт Букс“) от Николай Пеев далеч не те пренася на тихо и скучно място. Тъкмо обратното очаква читателите сред всички 214 страници на тази вълнуваща научнофантастична история – нестихваща динамика, сила и борби за власт. На заден фон пък стоят истински важните въпроси, които вълнуват човечеството днес, а според автора и през 3367 година.

Любопитна е визията на Ники Пеев за бъдещето на човешкия вид. Авторът е избрал не традиционно коментираната апокалиптична прогноза за идните поколения, а прогрес, осигуряващ огромни възможности. В света на книгата хората отдавна населяват други планети и пътуването в Космоса е ежедневие. Дълголетието надхвърля границите за считаното за възможно днес (или поне каквото е вярването на незапозналите се с научния прогрес). И макар наглед всичко да е коренно различно, в есенцията си човечеството се е запазило такова, каквото е и сега (поне в западния свят) – индивидуалистично. Всеки е воден от своята лична програма за успех. Както можете да предположите, някои са готови на абсолютно всичко, за да постигнат целите си. Звучи ли ви познато?

„Денят на инвикта“ е дебют, а вече жъне успех, който натрива носа на скептиците (към българската и жанровата литература, както и към младите автори) и това ме радва неимоверно! Книгата бе сред номинираните в категория „Фантастика“ на конкурса „Моята любима книга – 2016 г.“, вече е преведена на английски език (от Даниел Каменов) и може да бъде закупена в цял свят, а екземпляр от нея има дори в библиотеката на Конгреса в САЩ (най-голямата в света със своите 137 млн. издания). Този успех със сигурност се дължи на редица фактори, но от впечатленията ми от представянето на книгата във Варна според мен в основата стои упоритостта и изпипването на детайлите по целия издателски проект.

Добавена стойност много читатели ще открият в изключително забързаното действие. Сякаш няма нито една излишна дума, всичко е премерено и дозирано така, че хванеш ли романа, затварянето му преди финала да ти се струва крайно нелогично. Признавам, темпото малко ме измори, на моменти се задъхвах от динамиката, но тогава пък на помощ идваха илюстрациите. Винаги ми е интересно да ги сравнявам с това, което собственото ми въображение вече е изградило като образи. Смея да твърдя, че Александър Скерлев си знае работата и е създал визия, която перфектно допълва атмосферата на романа. Негови са както илюстрациите, така и корицата. Впечатление правят и музикалните препратки в романа, перфектни за тези от вас, които си създават плейлисти по книгите, които четат.

Николай Пеев

Николай Пеев на представянето на „Денят на инвикта“ в Пловдив (снимка: Plovdivtown.com)

Не виждам смисъл да ви издавам нещо повече  от сюжета – анотацията би свършила тази задача. Не мога да не спомена обаче това, което спечели мен като читател, а именно информираната, научно обоснована визия за бъдещето. Да, жанрът е научна фантастика, но след време, когато изкуственият интелект навлезе в ежедневието ни (подобно на смартфоните, които се считаха за нещо изключително само преди няколко години), когато удължаването на живота стане масово достъпно и технологиите променят изначално стойността и функцията на човешкия труд – тогава може и да преосмислим жанра.

Убедена съм, че е въпрос на време да започнем да възприемаме промените от т.нар. четвърта вълна на научен и технологичен прогрес като даденост. Може би дори по-скоро, отколкото подозираме. Наша отговорност е да балансираме ползите и рисковете за обществото ни, които прогресът носи всеки ден. Фундаменталните въпроси, които много скоро ще стоят пред учените, а и пред всички нас, са тези, които живо ме вълнуват, а книгата на Николай Пеев успя да запали искрата на интереса ми :)

„Денят на инвикта“ би се харесала на млади и пораснали, на любопитните, на феновете на науката, фантастиката, бързото действие и смислените послания. Нека само онези, които не се припознаят в някоя от тези категории читатели, не си купуват романа. Другите си знаете!

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Друга гледна точка към книгата ще откриете в ревюто на „Книжни криле“ тук.