fb
БългарияНовини

Нобеловият лауреат Мо Йен става „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

2 мин.

Китайският писател и носител на Нобеловата награда за литература за 2012 г. Мо Йен ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Йен ще бъде у нас на 27 септември по покана на Института „Конфуций“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и със съдействието на китайското посолство.

Предложението за удостояването на световноизвестния китайски писател с почетното звание на Софийския университет е на Факултета по класически и нови филологии. Той ще получи отличието си в 11.00 часа в Аулата на университета, а в 15.30 часа в Конферентната зала в Ректората ще участва в литературен форум, организиран от Институт „Конфуций“. Нобеловият лауреат ще връчи награди на победителите в литературния конкурс за превод на свои кратки разкази.

Мо Йен, чието истинско име е Гуан Мо-йе, е роден на 17 февруари 1955 г. в селския район Гаоми, провинция Шандун. Автор е на новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есеистика. Сред неговите емблематични текстове са повестта „Червено сорго“ (1986 г.), залегнала в основата на сценария на едноименния филм под режисурата на Джан И-моу, който печели през 1988 г. голямата награда „Златната мечка“ на Берлинския филмов фестивал; филмираният разказ „Люлката на бялото куче“ (1985 г.); разказът „Прозрачният морков“ (1985 г.); романите „Пищни гърди, тлъсти бедра“ (1985 г.), „Уморен да се раждам и умирам“ (2006 г.), „Жабата“ и др.

Китайският писател е познат на българската аудитория с краткия роман „Промяната“, издаден от „Колибри“ в началото на 2013 г. Предстои излизането за първи път в България на преводите на два от получилите световно признание и популярност романи „Уморен да се раждам и умирам“ и „Наказанието със сандалово дърво“, става ясно от информацията на Институт „Конфуций“.