fb
БългарияНовини

Нов български университет дари учебници по български език на украинци

1 мин.

Общо 100 учебника по български език за чужденци бяха дарени на сдружение „Помощ за Украйна“ от Центъра за книгата на Нов български университет

Добре познатите и утвърдени учебници „Здравейте!“ на Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова и Стефка Бъчварова (изд. „Нов български университет“) представляват част от цялостен курс по български език за чужденци, съставени в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1-А2 и В1-В2 и съдържа лексикален и граматичен материал, необходим за създаването езикови компетентности. Те показват особеностите на българския език и дават социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България, уточниха от университета.

Дарените учебници ще бъдат използвани в интеграционно-образователен център „Украински Вулик“ за подготовка и обучение украинци, намерили подслон в България. 

„Украински Вулик“ помага на вътрешно разселените лица в българската общност да се адаптират и да създадат най-добрите условия за започване на нов живот без страх и с вяра в бъдещето. Една от задачите на центъра е обучение по български език за бърза интеграция в обществото.