fb
БългарияНовини

Нов литературен клуб среща читатели в Благоевград

2 мин.

Литературен клуб „Порив“ е новото място за срещи на запалени читатели в Благоевград. Инициатор е авторът и преподавател Спасимир Тренчев, който обедини усилията си с група литературни творци. Тренчев е роден в Благоевград. Завършил е „Етнология“ и „Английска филология“. Винаги пише това, което го вдъхновява, и не следва жанрови рамки. За него добрата литература, както и всяко изкуство, трябва да задава въпроси, да провокира и да въздейства емоционално.

„Литературните клубове и събития обикновено се свързват с изискани гости и известни поети писатели. Еднообразието на учебните програми по литература имат своя принос за това да не познаваме съвременни автори и някак подсъзнателно повечето подрастващи млади хора по-често посягат към преводните книги. През годините винаги ми прави впечатление, че има неизвестни автори, които си остават такива, тъй като не получават достатъчно популярност и не ги каят на определени събития, не им организират представяния. Освен ако самите те не си го направят, а това не е толкова лесно. В нашия клуб залагаме на добрата и интересна българска литература, не на имената. Залагаме на непринудена обстановка и непосредствен разговор между автор и публика. Стремежът към това да бъдем близки, да творим без условности роди и името на клуба – „Порив“, коментира за „Аз чета“ Спасимир Тренчев.

Снимка: Фейсбук

В първата среща на клуба се включиха млади творци. Те положиха основите и на красива библиотека в Мощанската къща в квартал „Вароша“ в Благоевград.

Градът вече има три литературни клуба с новосъздадения „Порив“, припомнят от „Благоевград утре“. Първият е Литературен салон „Огнище“ при НЧ „Н.Вапцаров“ – Благоевград с ръководител доц. Златко Павлов, вторият е Литературен клуб „Оксиморон“ към Вонния клуб в Благоевград с ръководител поетът Димитър Серафимов и третият – „Порив“.

Прочетете ревюто на Алекс Кръстев за романа „Апартаментът“ от Спасимир Тренчев тук.