fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 28 август

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Апартаментът“ от Луси Фоли

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 22 август 2022 г.
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Останала без работа, пари и покрив над главата си, Джес решава да обърне гръб на Лондон и да потърси временно убежище при единствения човек, на когото някога е можел да разчита – нейния полубрат Бен. Уговорката е той да я посрещне в апартамента си в Париж, но когато Джес пристига във френската столица, от Бен няма и следа. Въпреки това, тя успява да се настани в жилището, докато брат й се върне. Но всяка минута, прекарана вътре, ѝ нашепва, че е по-добре да бяга. Старата сграда се оказва гробище за дълбоко заровени тайни. Тук някой винаги гледа и когато един любопитен журналист като Бен реши да се разрови, всеки има мотив да извърши немислимото. В очите на Джес всеки е заподозрян. Сред всички странни обитатели има неканен гост и те ще направят всичко, за да попречат на Джес да научи какво точно се е случило с Бен.

„Фиорд и изчезналата огърлица“ от Агниешка Стелмашик

Издава: TIMELINES
Дата на публикуване: 22 август 2022 г.
Превод: Ненко Генов
Илюстратор: Катажина Нововиейска

За книгата: „Помощ! Помощ! Ограбиха ме!“ Уплашените викове на леля Сесилия вдигат на крак цялата къща. Клаудия, Арек и кучето Фиорд тръгват да търсят изгубените перли. Дали ще ги спрат плесенясалият кренвирш и атаката на клонираните къртици?

„Последното парти” от Клеър Макинтош

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 23 август 2022 г.
Отговорен редактор: Димитър Николов
Преводач: Коста Сивов
Редактор и коректор: Русанка Одринска
Дизайн на корица: Живко Петров

За книгата: Талантът, опитът и въображението на любимата Клеър Макинтош се проявяват отново в дългоочакваната история на „Последното парти“ – блестящ и диаболичен роман, с който Макинтош дава начало на изцяло нова поредица с главен персонаж – интригуващата и загадъчна детектив Фион Морган. Многопластов, мрачен и написан със завидна доза чувство за хумор, това е заплетен, но изкусителен литературен лабиринт и без съмнение най-доброто от авторката, което сте чели до момента!

„Цветя над ада“ от Илария Тути

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 23 август 2022 г.
Превод: Ваня Георгиева
Редакция:
 Гергана Ранчева
Дизайн на корицата: „Декитас“

За книгата: Покрайнините на идилично селище в Алпите се оказват сцена на жестоко убийство. Главен комисар Тереза Баталия е нагърбена с разследването, заедно с млад инспектор, на когото все още не е сигурна, че може да се довери. Близо четири десетилетия Баталия се бори, за да спечели уважение в италианската полиция, докато води битка със своите демони. Сега тя е изправена пред убиец, който изглежда привлечен от група местни деца. Ще успее ли да достигне до истината, преди нейните собствени възможности да я предадат?

„Клуб Петък вечер“ от София Лундберг, Алисън Ричман и М. Дж. Роуз

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 23 август 2022 г.
Превод: Камелия Кучер
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Стокхолм, края на XIX век
Всяка седмица пет жени се събират, за да споделят творческите и духовните си търсения. Освен че рисуват и обсъждат важни теми, те провеждат и сеанси в опит да призовават духове, които да ги напътстват в работата им. Сред тези необикновени жени е Хилма аф Клинт, пионерка в абстрактната живопис. Но светът все още не е готов за радикалната иновативност в творчеството ѝ. Затова нейните картини са скрити, а името ѝ потъва в забрава. До наше дни. В Ню Йорк, повече от сто години по-късно, кураторът Ибън Елиът работи по изложба на Хилма аф Клинт. По криволичеща пътека той се връща назад във времето, за да повдигне вълнуващи въпроси за жените в изкуството. Защо приносът на Хилма в абстракционизма не е признат? Защо самата тя запечатва картините си с инструкции да бъдат отворени двайсет години след смъртта ѝ? И каква роля имат нейните приятелки в живота и творчеството ѝ?

„Светът на думите“ от Роман Кисьов

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 25 август 2022 г.
Редакция: Румен Денев
Дизайн на корицата: Роман Кисьов

За книгата: Авторът е подбрал емблематични за поезията му стихотворения от предходни стихосбирки, както и най-доброто от новите му поетически текстове, писани през последните години. Книгата е разделена на четири цикъла и композиционно е замислена като съвсем нова, цялостна книга, така че и „старите“ творби сега звучат по нов, дори неочакван начин.

 „Борбата за спасяването на Романови“ от Хелън Рапапорт

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 25 август 2022 г.
Превод: Мария Кондакова
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: Убийството на семейство Романови през юли 1918 г. хвърля в ужас света. Въпреки огромното внимание, което екзекуцията на царското семейство привлича, една вълнуваща и загадъчна част от историята остава пренебрегната. Става дума за разнообразните заговори и задкулисни планове за спасяването на Романови. Рапапорт развенчава опростеното схващане, според което вината е изцяло на британския крал Джордж V. Отговорността за изоставянето на Романови не може да бъде приписана на един-единствен монарх. Въпросът за предоставянето на убежище на царя и неговото семейство е изключително сложен, свързан с огромни политически, логистични и географски трудности, и то по време, когато в Европа все още бушува война.Подобно на съвременен детектив, Хелън Рапапорт открива и използва нови, доскоро непознати източници от архивите на САЩ, Русия, Испания и Обединеното кралство, и изтъкава въздействащ разказ за пропуснати шансове и фатални стечения на обстоятелствата, довели до сърцераздирателната развръзка.

„Гризачи“ от Валери Йорданов

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 26 август 2022 г.
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Сборникът съдържа кратки истории, разказани от дядовци и от внучета. Героите имат свои пълнокръвни прототипи, хора, от които авторът се е възхищавал като дете: сурови в изпитанията, но и раними, по мъжки смели, но мъдри, тъгуващи, обичащи… Чудаци. Светът е уловен през погледите на изстрадания опит и на детската чувствителност, свързващи се в пространство, където понятията „родов корен“, „чест”, „достойнство” и „любов” са в основата на живота. Дядовци и внучета влизат в своеобразен романтичен диалог, чертаещ дълбинната, непрекъсваща линия на съществуването.

„Royalteen: Наследникът“ от Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 26 август 2022 г.
Превод: Владимира Старирадева

За книгата: Лена е новото момиче в лъскава столична гимназия със стогодишна история. Налага се да завърши там последния гимназиален клас, защото семейството й скоро се е преместило в Осло. Нейни съученици ще бъдат най-известните близнаци в страната – престолонаследникът – принц Карл Юхан, и сестра му – принцеса Маргрете. Доста бързо принцът, наричан Кале от приятелите си, и Лена започват да изпитват топли чувства един към друг. Тя е очарована, но и скептична поради ред причини. Принцът на купона Кале е постоянен герой в таблоидите и клюкарските блогове, един от които е воден анонимно от самата Лена. Тя болезнено осъзнава, че срещата с бъдещия крал може да постави и двамата в невъзможна ситуация, защото не е казала на Кале или на когото и да било за своята още по-голяма тайна, която е и причината да се премести от родния си град.

„Любов и неврони“ от Али Хейзълууд

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 27 август 2022 г.
Превод: Йоана Гацова
Редакция: Ина Тодорова
Коректор: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: lilithsaur

За книгата: Животът на Бий Кьонигсвасер се крепи на едно просто правило: Какво би направила Мария Кюри? Ако от НАСА ѝ предложат позиция като ръководител на невроинженерен проект – истинска сбъдната мечта – Мария би се съгласила на мига. Но майката на съвременната физика не е била принудена да работи в сътрудничество с Ливай „Отвуордкото“ Уорд. Ливай е привлекателен, но също така много ясно е дал да се разбере още в университета, че към Бий изпитва единствено чиста неприязън. Оборудването ѝ обаче се бави, а екипът я пренебрегва и Бий може да се закълне, че Ливай като че ли омеква в отношението си към нея – подкрепя идеите ѝ и я поглъща със същите онези пронизващи очи. А всичко това просто възпламенява невроните ѝ.Но когато идва моментът да действа и да рискува сърцето си, единственият въпрос, който има значение, е: Какво би направила Бий Кьонигсвасер?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.