fb
НовиниПо света

Нова порция истории за лека нощ за момичета бунтарки идва наесен

3 мин.

Елена Фавили и Франческа Кавало, чиято детска книга с илюстровани приказки за вдъхновяващи жени Good Night Stories for Rebel Girls („Истории за лека нощ за момичета бунтарки“) беше публикувана след събирането на рекордна сума чрез групово финансиране, откриха нова Kickstarter кампания за издаване на втора част на сборника. Правата за първата част вече са купени и за българския пазар и се очаква „Хермес“ да я издадат до няколко месеца.

Крайната зададена цел от $100 000 беше достигната в първите три часа от стартирането на кампанията и към момента събраната сума се е увеличила тройно, така че се очаква Фавили и Кавало да отпечатат много повече от първоначално планираните за есента 10000 бройки.

Новата инициатива на двете италианки търси подкрепа както за издаването на Good Night Stories for Rebel Girls 2, така и за спонсорирането на подкаст с най-вълнуващите приказки и от двата тома. Te издадоха оригиналната Good Night Stories for Rebel Girls чрез своята компания за медийно съдържание за деца Timbuktu Labs.

“Променяме границите на традиционното книгоиздаване и създаваме модел, в който контролираме целия процес, от създаването до доставката до читателите”, каза Фавили пред Publishers Weekly за използването на групово финансиране и на Timbuktu Labs като независимо издателство.

Good Night Stories for Rebel Girls 2 е колекция от изцяло нови приказки с илюстрации, посветени на 100 велики жени – от Нефертити до Бийонсе. Спектърът на героини включва кралици, балерини, адвокати, компютърни инженери и дори пирати, създавайки вълнуващото усещане за безкрайно поле от възможности пред всяко момиче.

Всеки от 12-минутните епизоди на Good Night Stories for Rebel Girls – The Podcast се фокусира върху различна героиня и може да пренесе слушателя както в командното помещение на NASA с Маргарет Хамилтън по време на изстрелването на Аполо 11, така и на борда на пиратски кораб в компанията на Грейс О’Мали.  

Във видеообръщението си за кампанията в Kickstarter Фавили и Кавало подчертават, че голяма част от медийното пространство продължава да бъде подчинено на полови стереотипи и това прави тези проекти толкова важни. Авторското дуо приканва поддръжниците да им помогнат в “насърчаването на бунтовническата революция и създаването на свят, в който полът няма да дефинира колко големи са мечтите ти и колко далеч можеш да стигнеш.”

Миналата година кампанията за издаването на Good Night Stories for Rebel Girls постави рекорд за най-висока събрана сума за публикуването на оригинално произведение, като финалната цифра от даренията надвиши $1 млн, резултат от подкрепата на общо 13,454 души от 75 държави. Книгата е  ориентирана към деца от 3 до 5 години, а героините на приказките са изключителни жени от целия свят, от Елизабет I до Фрида Кало, Амелия Еърхарт и Серина Уилямс.

Дж. К. Роулинг също ще е сред героините на новото издание