fb
БългарияНовини

Нова постановка по „Албена“ отбелязва 90 години от написването на Йовковия разказ

2 мин.

Класическата творба „Албена“ оживява на сцената на Театър „Българска армия“ на 13 и 16 март – 90 години след първата публикация на разказа във вестник „Зора“ и 80 години след смъртта на автора му Йордан Йовков.

В центъра на тази драма стои една от иконите на българската литератураАлбена. Почти век след нейното създаване тя е онареждана сред най-влиятелните женски образи в нашата литература. Сбор от красота, невинност, съблазън, грях и смирение, тя вълнува истински и днес.

Историята на Албена, разказана от трупата на Театър „Българска армия“, е посветена на една обречена любов, която задава сложния въпрос за красотата, греха и разкаянието. Режисьорът Красимир Спасов споделя:

„Красотата на Албена“ и „магичното“ й въздействие върху околните са феномени, инспирирани преди всичко от потребностите на колективното желание, от т.нар. „колективно либидо“. Разбира се, изборът на Албена за обект на всеобщо обожание си има своите реални основания –  физическата привлекателност, веселостта й, заразителният смях, свободата й на общуване, нека го наречем – покоряващото лекомислие на красотата. Оттук до съдбоносната греховна стъпка обаче е въпрос само на време… И ужасното се случва.

Макар сценичната среда на Красимир Вълканов и костюмите на Мария Диманова да създават с точност атмосферата в „едно добруджанско село, малко преди Великден, в годините преди войните“, Йовковите послания звучат повече от актуално от сцената.

В ролята на противоречивата, красива и магнетична Албена е актрисата Гергана Данданова. Актьорите Асен Кобиларов и Веселин Анчев се превъплъщават съответно в образите на съпруга й Куцар и нейния любим Нягул. В ролята на Сенебирски е Иван Радоев.

В спектакъла участват още Луизабел Николова, Александър Дойнов, Стойко Пеев, Радосвета Василева, Симеон Дамянов, Станислава Николова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Мимоза Базова, Евелин Костова, Йордан Алексиев и Калин Иванов. 

Ако обичате театъра, вижте кои са любимите ни постановки по български литературни творби.