fb
10, които...Специални

14 любими театрални постановки по български творби

7 мин.

Всеки от нас се радва на възможността да преживее любимите си истории под различна форма, а театралната адаптация като че ли е една от най-интересните. Въпреки че сцената донякъде ограничава възможностите за пресъздаване на действието, актьорите придават нова дълбочина на сюжета и ни позволяват да видим на живо любимите ни герои, да ги чуем как изговарят познатите ни реплики, сякаш говорят на нас, сякаш са излезли от страниците за кратка разходка, в която получаваме шанс да ги придружим. Ето защо театърът е любимо място на голяма част от екипа на „Аз чета“. По случай Седмицата на българската литература събрахме за вас няколко театрални постановки по произведения на български автори, в които ще пожелаете да се потопите. 

 

1. „Чамкория“ и „Възвишение“ по Милен Русков

Премиерата на моноспектакъла по едноименния роман на Милен Русков се състоя през декември 2017 г. Постановката вече е номинирана за две награди „Икар“ 2018 – за превъплъщението на Захари Бахаров в колоритния герой бае Славе и за сценографията на Светослав Кокалов. Спектакълът на Явор Гърдев предизвика възторга на публиката и светкавично се превърна в хит, на който със сигурност ще се радваме още дълго. На същия успех се радва и постановката по култовия роман „Възвишение“ под режисурата на Иван Добчев, която се играе в Драматичен театър – Пловдив.

 

 

2. „Черното пиле“ по Николай Хайтов

Авторският моноспектакъл на Мариус Куркински представя три разказа на Николай Хайтов, в които се преплитат смях, тъга и житейски мъдрости. Всяка история носи различни емоции, а Куркински майсторски се превъплъщава в героите, като пресъздава маниерите, говора и диалекта им и пренася зрителите сред планините, на полето и на чаршията.

 

 

 

 

 

 

3. „Железният светилник“ по Димитър Талев

Романът на Димитър Талев е един от най-често адаптираните за театрална сцена. През последните години премиери на постановки по него имаха театрите в Русе, Габрово и Велико Търново. Внимание заслужава сценичната версия на Асен Шопов, която се играе в театър „Българска армия“ вече седми сезон и се радва на огромен интерес от страна на зрителите. В ролята на Рафе Клинче се превъплъщава младият актьор Явор Бахаров.

 

 

 

 

 

4. „Бай Балчо споменува“ по Балчо Нейков

„Бай Балчо споменува“ беше един от дипломните спектакли на класа на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Усилията на целия екип обаче не останаха незабелязани и младите театрали изиграха поредица от представления в цялата страна. Текстът на постановката е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на XIX век от различни възрастни хора в Ямболско, Тулчанско и Провадийско. Основна заслуга за съхраняването на историите има търговецът Балчо Нейков. Постановката се отличава с майсторски овладян диалект, много енергия и хитро оползотворено театрално пространство.

 

 

 

5. „Ян Бибиян“ по Елин Пелин

„Ян Бибиян“ е един от най-обичаните детски персонажи в българската литература. Ето защо е предизвикателство да пренесеш пакостите му на театрална сцена. Театър „София“ зарадва зрителите си със спектакъл по творбата на Елин Пелин – премиерата беше през далечната 2014 г. с Борис Георгиев в ролята на едноименния герой, като представлението се играе и до днес. Режисьор е Бисерка Колевска.

 

 

 

 

 

6. „Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев

Юбилеен десети сезон отбелязва екипът, създал постановката по „Крадецът на праскови“. Спектакълът по романа на Емилиян Станев се играе на камерната сцена на Народен театър „Иван Вазов“. Режисьор е Бойко Илиев, а в ролите се превъплъщават Юлиан Вергов и Аня Пенчева.

 

 

 

 

 

7. „Гео“ по романа „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов

Отново в Народния театър, но този път на Голяма сцена, се играе постановката „Гео“ по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”. Премиерата се състоя през 2015 г., а спектакълът на Иван Добчев се превърна в един от най-силните за тогавашния театрален сезон. През 2016 г. беше отличен с три статуетки „Аскеер“ – за режисура на Иван Добчев, за главна мъжка роля на Леонид Йовчев и за театрална музика на Христо Намлиев, както и с две награди „Икар“ 2016, отново за Леонид Йовчев в ролята на Гео Милев и за Валентин Ганев в образа на Никола Гешев.

 

 

8. „Село, село, пусто село“ и „Чешити“ по Чудомир

В Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово са поставени цели две успешни постановки по текстове на Чудомир – „Село, село, пусто село“ и „Чешити“. Режисьор и на двете е директорката на габровския театър Невена Митева. Представленията са играни общо над 150 пъти в почти всички български градове, където неизменно срещат позитивно отношение и вълни от смях.

 

 

 

 

 

9. „Хъшове“ по повестта „Немили недраги“ на Иван Вазов

Едва ли има театрален любител, който да не е чувал за постановката „Хъшове“ по повестта „Немили недраги“ на Иван Вазов. Хитовият спектакъл на Александър Морфов се играе 14 години пред пълни салони и неизменно успява да прикове вниманието на зрителите. Публиката се потапя в атмосферата и съпреживява тежката съдба на познатите ни герои. Пиесата печели две награди „Аскеер“ и три награди „Икар“ за 2015 г. В нея участва целият състав на Народния театър, като сред множеството талантливи актьори се отличават Валери Йорданов в ролята на Бръчков и Валентин Ганев в ролята на Владиков. През 2009 г. постановката беше адаптирана в минисериал за Националната телевизия.

 

 

10. „Възхвала на колебанието“ по текстове на Георги Господинов

През последните години Георги Господинов натрупа сериозно количество привърженици с творбите си. Сред тях има и няколко пиеси, най-известните от които са „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ и „D.J.“. Маргарита Младенова обаче решава да създаде спектакъл по негови поетични и прозаични текстове. Той се казва „Възхвала на колебанието“ и вече три сезона се играе на сцената на Театрална работилница „Сфумато“. Носител е на две награди от 24. Международен фестивал „Друмеви театрални празници. Нова българска драма“.

 

 

 

11. „Една торба барут“ по разкази на Йордан Йовков

В представлението на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен са включени произведения от сборниците „Вечер в Антимовския хан”, „Женско сърце” и от недовършения роман „Приключенията на Гороломов”. Постановката на Дамян Тенев потапя зрителите в света на Йовков, изпълнен с доброта, наивност, любов, смях, болка и много човечност.

 

 

 

 

 

12. „Гераците“ по Елин Пелин

През октомври 2017 г. Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич представи своя нов спектакъл „Гераците“, с чиято премиера бе отбелязана 90-годишнината от създаването на театъра, както и 140 години от рождението на Елин Пелин. Постановката е на Стефан Спасов, а ролята на стария Герак е поверена на Валентин Андреев-Рафе, който от 30 години играе на добричката сцена. За разлика от предишната адаптация на „Гераците“, поставена преди повече от 20 години на същата сцена, новата пиеса се фокусира не върху битовизма и атмосферата, а върху човешките взаимоотношения.

 

 

Снимка на публикацията: „Възвишение“, Драматичен театър – Пловдив.