fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 1 март 2020 г.

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Приключенията на Уесли Джаксън“ от Уилям Сароян

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 24 февруари 2020 г.
Преводач: Лидия Шведова
Редакция: Мила Томанова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Уесли Джаксън обича да чете, да мечтае, да си мисли за разни неща и да слуша песента „Валенсия“. Едва 18-годишен напуска родния Сан Франциско и е засмукан от водовъртежа на най-абсурдното и безсмислено човешко занимание: войната. И трябва да прекоси половината свят, да преживее какви ли не перипетии, за да разбере какво е любов и приятелство. Уилям Сароян превежда своя герой през най-различни комични ситуации с надеждата да помогне и на него, и на нас да си останем човеци  – въпреки, напук на нелепите обстоятелства.  Книга, белязана с неподправен оптимизъм и хумор, с радостта да си жив, с умението на този ненадминат сладкодумец Сароян и в най-тъжните и трагични мигове да открива лъч надежда, който да ни вдъхне сили да продължим нататък

„Колекция разкази“ от Анна Карима

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 24 февруари 2020 г.
Редакция: Цветина Цолова
Дизайн на корицата: Кристина Петрова

За книгата: Анна Карима (Анна Тодорова Велкова и по-късно Сакъзова) е писателка, общественичка и едно от най-видните лица в борбата за равноправие на половете в България. Учредява Българския женски съюз, редактор е на редица списания и вестници, основава съюза „Равноправие”, открива първото в София Девическо търговско практическо училище и основава дружество „Инвалид” – дом и училище за деца с физически и психически проблеми. Пише и публикува през целия си живот. Три нейни пиеси са поставяни в Народния театър, а драмата ѝ „Отритната“ достига тираж от 50 000 екземпляра. Иван Вазов я вижда като „майка на това, което ще дойде“. Издателство Асеневци представя на българските читатели колекция разкази на Карима, първоначално публикувани в сборниците „Сантиментални разкази“ (1939), „Разкази“ (1906) и „Разкази по народни мотиви“ (1929). Изданието съдържа и предговор за живота и дейността на Анна Карима, с която тя е подпомогнала развитието на жените в България.

„Хитлер“ (ТОМ 1) от Иън Кършоу

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 24 февруари 2020 г.
Превод: Мария Кондакова

За книгата: От детството си в австрийската провинция до самоубийството си в бункера в Берлин Адолф Хитлер оставя мрачна следа от противоречащи си истории и митове. В книгата си Иън Кършоу ни приближава повече от всякога до истинския образ на Хитлер. Той проследява неговата метаморфоза от неудачник в бедняшки приют през „барабанчик“, сеещ омраза в мюнхенските бирхалета, та до върховен водач и идеолог на един убийствен режим, който ще остави Европа в разруха. С кристална яснота на анализа и с помощта на нови, неизвестни досега източници Кършоу показва механизмите на неговото влияние и власт. Разкрива и условията, които правят възхода на Хитлер възможен – бесният антисемитизъм на предвоенна Виена, тежкото изпитание на една смъртоносна война, отровният национализъм, обхванал Бавария през 20-те години на XX в., подкопаването на Ваймарската република от екстремистите отляво и отдясно, разочарованието от демокрацията на едно общество, останало излъгано в надеждите си.

„Кръстникът” от Марио Пузо

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 24 февруари  2020 г.
Превод: Елена Юрукова
Редакция: Благой Д. Иванов
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: През 1969 г. една книга завинаги променя изкуството. Емблематичният роман „Кръстникът” от американския писател c италиански произход Марио Пузо бележи началото на нова ера в популярната култура и се превръща в една от най-четените следвоенни американски книги, продадена в над 21 млн. тираж в цял свят. 51 години по-късно историята на Вито Корлеоне оживява в достойно луксозно издание с твърди корици. Чрез историята на „Кръстникът” автентично се разгръща завладяващ разказ за пътя на едно момче от бедно сицилианско селце до върховете на сенчестия бизнес в самото сърце на Америка.

„Обещанието на един молив“ от Адам Браун

Издава: „AMG BOOKS“
Дата на публикуване: 24 февруари 2020 г.
Превод: Даниел Пенев
Редакция: Лилия Попова
Снимка на корицата: Ник Онкен

За книгата: Адам Браун следва в един от водещите американски университети, когато се включва в обменната програма Semester at Sea. Вместо да събира сувенири, той решава да задава следния въпрос поне на едно дете във всяка държава, която посещава: „Ако можеше да имаш каквото пожелаеш, какво би искал/а най-много?“. Така в Индия той среща просещо на улицата момче, което дава колкото категоричен, толкова и шокиращ отговор: „Молив“. Тази среща преобръща светогледа на Адам и той се замисля как е възможно нещо толкова малко като един молив да отключи потенциала на едно дете. Адам подарява молив на момчето, а след известно време, докато работи в една от най-големите консултантски компании в света, основава Pencils of Promise – неправителствена организация, която набира средства за изграждането на училища в бедни райони на развиващи се държави. Малко по-късно Адам заменя обещаваща и доходоносна кариера за каузата да осигури достъп до образование на хиляди деца в различни точки на света. В навечерието на 25-ия си рожден ден той открива банкова сметка на името на Pencils of Promise с инвестиция от 25 долара. Към 2020 г. организацията е направила първа копка на над 500 училища в Лаос, Гватемала, Никарагуа и Гана, много от които вече са завършени

„Ние сме деца на звездите“ от Ото О. Байндър и Макс Х. Флинг

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 24 февруари 2020 г.
Превод: Иван Иванов
Редакция: Мария Василева
Дизайн на корицата: „Студио Мегахром“

За книгата: Въпроси за произхода на човека, подминати без обяснение от Теория на еволюцията. Присъединете се към пионерите в извънземните изследвания Ото. О. Байндър и Макс Х. Флинт, които подлагат на критика Дарвин за онова, което наричат „едно проклето изключение“ от неговата Теория за еволюцията: създанието, наречено човек. Публикувана за първи път през 1974 г. тази новаторска книга предизвика вълна от дискусии в научното общество. В светлината на днешните растящи доказателства за живот извън Земята и все по-развиващите се археологически данни, и с предговор от автора на „Спомени от бъдещето“ Ерих фон Деникен, твърдението в тази книга, че съвременните хора са хибриди между ранните хора и извънземни същества, звучи по-правдоподобно от всякога.

„Последната картина на Ван Гог“ от Алисън Ричман

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 25 февруари 2020 г.
Превод: Дори Габровска
Редакция: Петя Анастасова
Дизайн на корицата: Станислава Малчева

За книгата: Лятото на 1890 г. Маргьорит Гаше намира повод да излезе от дома си и се запътва към гарата. И ето го и него – с бяла риза, разкопчана жилетка и широкопола сламена шапка. От влака слиза Винсент ван Гог. Художникът пристига в Овер сюр Оаз – идилично френско селце, което от векове привлича парижките артисти. Тук е израснала и двайсет и една годишната Маргьорит Гаше, която се грижи за баща си и брат си. Тук и Ван Гог ще прекара последното лято от живота си, оставяйки се на грижите на доктор Гаше – хомеопат, любител художник и колекционер. През тези месеци Ван Гог ще нарисува над 70 картини, две от тях са портрети на Маргьорит. Художникът обаче не подозира, че не само ще улови образа й в картините си, но ще плени и сърцето ѝ.

„Накъдето ме водят мечтите“ от Кристина Форест

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 25 февруари 2020 г.
Превод: Мария Димитрова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Мечтата на Клоуи Пиърс е да учи в балетната консерватория. И когато вкъщи ѝ забраняват да кандидатства, тя съставя план тайно да отиде с колата си до най-близкия град, в който се провежда прослушване, докато майка ѝ е на круиз с приятеля си. Но първата пречка по пътя на Клоуи се оказва дразнещият ѝ съсед Илай, който настоява да пътува с нея. Той заплашва, че ще я издаде на майка ѝ, ако не вземе него и миризливото му куче Гийзър. И ето как, докато се опит­ва да осъществи мечтата си, Клоуи се сдобива с двама нежелани (но донякъде сладки) спътници в колата си, пеперуди в стомаха и наистина неприятна музикална плейлиста……

„Майстори на краткия разказ“

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 25 февруари 2020 г.
Превод: Колектив
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Впечатляваща колекция от дванайсет непреходни произведения, наредени сред образците на разказа. Създателите им са най-изтъкнатите майстори на перото. Писатели, които поставят основите и утвърждават жанра. Всеки от тях оставя ярка диря в литературната съкровищница. В сборника са включени разкази от Антоан дьо Сент-Екзюпери, Хенри Джеймс, Херман Мелвил, Хърбърт Уелс, Уошингтън Ървинг, Брам Стокър, Машаду ди Асис, Итало Калвино, Оноре дьо Балзак, Андре Мороа и Виктор Юго.

„Огнената тайна и други новели“ от Стефан Цвайг

Издава: „Колибри
Дата на публикуване: 28 февруари 2020 г.
Превод: Димитър Стоевски
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: През годините новелите на Стефан Цвайг са многократно издавани в различен тип сборници. По-малко известно е, че самият той е съставител на три сборника, в които е представил творбите си на тематичен принцип. Първият, „Огнената тайна“, 1911, с оригинално заглавие „Първо преживяване. Четири новели от света на детството“, включва творби, посветени на съзряването и първите любовни трепети. Вторият, „Амок“, 1922, с подзаглавие „Новели за страстта“, съдържа 5 новели за драмата на изпепеляващите душата увлечения. В третия, „Смут в чувствата“, 1927, авторът е предложил 3 новели за противоречивите чувства, владеещи човешкото сърце. Сборниците са издадени за първи път от издателство „Инзел“, Лайпциг. Изданието на „Колибри“ в три тома следва оригиналното съставителство на автора.

„Долината на лъвовете“ от Кен Фолет

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 28 февруари 2020 г.
Превод: Валентина Рашева
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Елис – американец. Жан-Пиер – французин. Двама мъже от противоположни страни на Студената война и една жена, разкъсана помежду им. Този триъгълник на страст и лъжи ще ги прекара през терористични атаки в Париж, насилие и интриги в Афганистан, до момента на истината, водещ до смъртоносно решение за всички…

„Един от нас е следващият“ от Карън Макменсън

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 29  февруари 2020 г.
Превод: Йоана Гацова
Редакция: Радка Бояджиева

За книгата: Безброй имитации на клюкарското приложение на Саймън се появиха след смъртта му. Но нито едно от тях не успя да запълни липсата на клюки в гимназия „Бейвю“. Проблемът е, че никой не притежаваше фактите. Досега. Само че този път не е приложение. Този път е игра. Истина или предизвикателство. Фийби е първата мишена. Ако не играеш по правилата, значи избираш истината. А нейната е наистина мрачна. След това е ред на Мейв, а тя трябваше да бъде по-подготвена – винаги избирай предизвикателството. По времето, по което Нокс влиза в картинката, нещата вече са предприели опасен развой и ако Мейв е научила нещо от Бронуин, то е, че не може да се разчита на полицията за помощ. Или за защита. Саймън вече го няма, но някой е решен да продължи неговото дело в гимназия „Бейвю“. И този път правилата са напълно различни.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.