fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 10 юли 2022

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Защо чудовищата се плашат от деца“ от Люсил Дюбизи и Грегъри Мабир

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 4 юли 2022 г.
Превод: Анета Пантелеева
Редакция: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Грегъри Мабир, Анна Георгиева

За книгата: Деца? Те крещят. Грозновати са. Миришат лошо… Никой ли не е забелязал досега? За трите малки чудовища обаче е очевидно и те искат да ги чуете добре: Те най-искрено и честно се ужасяват от деца!
Тази книга учи децата, че не трябва да се плашат от чудовища (а и от други неща), защото те често са по-уплашени от тях.

„Книга за табуто да узнаеш кой си“ от Алън Уотс

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 4 юли 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Превод: Пламен Хаджийски
Дизайн на корицата: Деница Трифонова     

За книгата: В „Книга за табуто да узнаеш кой си“ е застъпена космогоничната идея от философията на Веданта за Вездесъщия Бог, който се е заиграл сам със себе си на криеница: размножил се е в безброй същества – огледални негови образи, маски на Бога – и така се е захласнал в Божествената игра, че се е самозабравил в нея. Това е причинило двойственото его-съзнание у човека, забравил, че е самият маскиран Бог – Абсолютът, който вечно се търси и все не съумява да се намери. Оттук произхождат илюзорните противоречия между различните превъплъщения на Вездесъщия, които враждуват помежду си, самоизяждат се, осакатяват се, мразят се и се убиват, но нерядко – в проблясък на щастлива догадка – се прегръщат и обичат. Но ако го има това изконно единство между мен и другия, между индивида и Вселената, как така умовете ни са станали толкова тесногръди, че не го разпознаваме?

„Убежището“ от Сара Пиърс

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 5 юли 2022 г.
Превод: Росица Тодорова
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Идиличен островен курорт обещава пълна релаксация и незабравима почивка на посетителите си. Но островът, наричан „Скалата на Мрачния жетвар“, крие тъмно минало. Преди години мястото е ловно поле на сериен убиец, а сега се смята за прокълнато. Само местните са склонни да вярват в тези суеверия и страшни истории… Но тогава млада жена е намерена мъртва след фатално падане и спокойствието на острова е нарушено. Дали това е просто инцидент? Детектив Елин Уорнър се заема да разследва случая. А когато друг гост се удавя, Елин започва да подозира, че нищо не е случайно. Колкото повече рови, толкова повече тайни излизат наяве. Но защо някой би взел на мушка гостите в луксозния курорт? Елин трябва да залови убиеца… преди историята да се повтори.

„Срещи по време на ваканция“ от Емили Хенри

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 5 юли 2022 г.
Превод: Яна Парашикова-Аролска
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Алекс и Попи се познават от 12 години. Приятелството им разцъфва след едно споделено пътуване като студенти, при което двамата откриват, че няма нужда да си приличаш с някого, за да го почувстваш близък. Въпреки различията в характерите, или може би именно заради тях, Попи и Алекс се допълват като Ин и Ян. Независимо колко километри ги делят винаги намират време един за друг. И всяко лято прекарват по една седмица заедно на почивка. Допреди две години, когато нещата се объркват. Днес Попи има всичко, но в сърцето си носи една празнота, която знае, че само Алекс може да запълни. Затова решава да се върне там, където последно се е чувствала истински щастлива – на ваканция в компанията на най-добрия си приятел. Попи разбира, че в живота не може да превъртиш лентата назад. Но може да гледаш напред и да избереш с кого искаш да прекарваш всички следващи ваканции и времето между тях.

„Стаята на пеперудите“ от Лусинда Райли

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 5 юли 2022 г.
Превод: Снежана Милева      
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Поузи Андерсън израства в идиличната атмосфера на красиво английско имение в Съфолк, където дните преминават в ловене на пеперуди с любимия й баща, четене на книги, разходки и вечерни забави с артистичните приятели на майка й. Втората световна война обаче прекратява безгрижното й детство и отнема живота на обичния й татко. Десетилетия по-късно, на прага на седемдесетте си години, Поузи е изправена пред трудно решение. Трябва да продаде величествения си дом, където е прекарала детството си и е отгледала синовете си, защото той бавно се руши, а тя няма средствата да върне предишния му блясък. Към притесненията й се добавят и финансовите проблеми на сина й Сам, и неочакваното завръщане на другия й син Ник. Тогава една случайна среща ще преобърне живота й. Защото се появява Фреди, голямата й любов, мъжът, който я е изоставил с разбито сърце преди петдесет години. И е напът да разкрие ужасяваща тайна за семейството й.

„Смъртоносна академия 2: Последното дипломиране” от Наоми Новик

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
6 юли 2022 г.
Отговорен редактор:
Мирослав Александров
Превод: Зорница Русева
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: След успеха на първата част от фентъзи трилогията „Смъртоносна академия“ от бестселъровата авторка на „Изтръгнати от корен“ Наоми Новик идва времето за зашеметяващото продължение, в което призракът на „Последното дипломиране“ е надвиснал над учениците в Магьосническата академия. И то съвсем буквално. В „Смъртоносна академия: Последното дипломиране“ носителката на награди „Хуго“, „Небула“ и „Локус“ за най-добър роман повлича почитателите на dark academia жанра на още едно мрачно и пристрастяващо пътешествие из дебрите на опасен и жесток свят, в който, за да завършиш трябва просто да оцелееш.
На добър час! 

„Есекският змей“ от Сара Пери

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 8 юли 2022 г.
Превод: Лидия Шведова
Редактор: Мила Томанова
Дизайн на корицата: Apple Ink

За книгата: Краят на ХIХ век. След смъртта на мъжа си Кора Сийборн решава да напусне Лондон и да се премести в уютно селце в графство Есекс, където викарий е Уил Рансъм. От доста време сред жителите му се мълви за митичен змей, който се е заселил в блатата наоколо и се храни с човешка плът. Кора, запалена естествоизпитателка и привърженица на научните знания, не вярва в ламите от приказките и решава да открие причината за странните слухове. Тя е убедена, че прословутият змей не е нищо друго освен непознат за науката вид влечуго, което трябва да бъде проучено и описано. Викарият пък смята, че паниката, обзела паството, застрашава вярата, и затова се стреми час по-скоро да разкрие какво е това тайнствено чудовище. Така двамата убедени противници поемат към истината от различни отправни точки и се оказват въвлечени в загадъчна история.
Тази изящна умна книга може да се чете и като любовна история, и като криминале, и като феминистка притча, и като роман на нравите, но неизменно носи удоволствието от добрата литература.

„На изток от рая“ от Джон Стайнбек

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 8 юли 2022 г.
Превод: Кръстан Дянков
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: Издателство „Колибри“ предлага на българските читатели библиофилска поредица с избрани произведения на големия американски романист, есеист, драматург, публицист и човеколюбец, един от безспорните класици на литературата на XX век – Джон Стайнбек (1902-1968). През 1948 г. той се връща в родното си градче Салинас в Калифорния, за да се посвети на романа „На изток от рая“. Това забележително платно на американската действителност, тази велика приказка за любовта и омразата, за силата и отчаянието, за крушенията на човешкия порив, но и за неговите смайващи триумфи, оглавява всички класации на най-продаваните книги – не само в САЩ. Според самия автор книгата е резултат от 11 години мисловна бременност, 1 година непрекъснато писане, 300 молитви, 36 топа хартия, 350 000 думи и свиреп мазол на пръста на дясната му ръка. През 1955 г. „На изток от рая“ е екранизиран от големия холивудски режисьор Елия Казан. 
Настоящата поредица се характеризира с изискан класически дизайн и безупречно оформление, дело на художника Иво Рафаилов.

„Кралска мечта“ от Яна Хох

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 9 юли 2022 г.
Превод: Мая Мавродиева
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Папараци, фотообективи, скандали – животът на Грета се преобръща в един-единствен ден. И само един човек е виновен за това. Едуард. Или по-скоро принц Тристан. Грета все още се чувства предадена заради лъжите му. Защо просто не можа да сподели кой е? Но когато Едуард ѝ предлага подслон от медийния шум в Кавърли Грийн, младото момиче не може да каже „не“. Особено когато сърцето ѝ бие учестено щом го види да се занимава с конете. Или когато той я гледа по онзи определен начин… Но готова ли е Грета да стане част от неговия свят?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.