fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 12 февруари 2023

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Благодаря ви, че слушахте” от Джулия Уелан

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
6 февруари 2023 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Преводач: Габриела Кожухарова
Коректор: Велислава Вълканова
Адаптация на корицата: Фиделия Косева

За книгата: За почитателите на романтичните истории в духа на книгите на Емили Хенри и Дженкинс Рийд за пръв път у нас излиза слънчевият роман „Благодаря ви, че слушахте“ от Джулия Уелан, който се нареди сред „Най-добрите книги на 2022 г.“ на Amazon и разчувства хиляди читатели по света. Изключително свеж с оригиналните си сюжетни похвати, романът ни приканва да надникнем зад завесите на книжния бранш – и по-специално в цветния, бурен и наситен с емоции свят на романтичните аудиокниги. „Благодаря ви, че слушахте“ е пълна с остроумие, хумор и сърце история за любовта и утехата, за смелостта и вторите шансове.
„Човешкият глас е нишката, която свързва една душа с друга.“

„Аз, наемникът от „Вагнер“. Бивш командир разказва за частната армия на Кремъл“ от Марат Габидуллин

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване
: 6 февруари 2023 г.
Редакция: Марин Гинев
Фотография и дизайн на корицата: Анна Георгиева – Андра

За книгата: Книгата на Марат Габидулин за първи път разбулва секретността около армията „Вагнер“ – „частна военна компания“ (ЧВК), чието съществуване дълго време се отричаше от властите в Русия. Въпреки това действията на „Вагнер“ винаги са били в служба на Кремъл, било то в Донбас, в Крим, в Централноафриканската република, в Мали или в Сирия. Днес „вагнеровците“ са в Украйна. В редовете им вече набират и осъдени престъпници. Заради всичко това през 2023 г. САЩ обявиха ЧВК „Вагнер“ за международна терористична организация.
Но защо за Кремъл тази наемническа армия, ръководена от Путиновия „готвач“ Евгений Пригожин, е изгодна? Отговорът на въпроса обикновено е „пари“. За загиналите войници от редовната армия Кремъл плаща обезщетение на семействата им. Наемниците от „Вагнер“ нямат никакви права и осигуровки. И не по-малко важното – винаги е удобно да имаш една частна армия, с която да държиш в шах редовната, ако в нея назрее недоволство и генералите решат да организират преврат.

„Лунна светлина“ от Сандра Браун

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 7 февруари 2023 г.
Превод: Илвана Гарабедян                                                  
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: След участието си във войната Тачър Хътън се завръща у дома с надеждата отново да си изкарва прехраната като миролюбив каубой. Той скача от товарен влак в движение, за да избегне саморазправа с разгневените мъже, чиито пари е спечелил на покер предишната нощ. Но се натъква на още по-голямо предизвикателство. Озовава се в градчето Фоли в Тексас, но жената, която среща по пътя си, изчезва безследно и той се превръща в основния заподозрян. Намесата на корумпирания кмет, местната мадам и красивата вдовица Лоръл допълнително утежняват положението му.
Лоръл Плъмър се надява да започне нов живот далеч от властните си родители, но плановете ѝ рухват, когато съпругът ѝ се самоубива пред очите ѝ. Останала без доходи, тя се включва в бизнеса с „лунна светлина“ – алкохолни напитки, които се произвеждат и продават незаконно по време на сухия режим в САЩ. Бързият ѝ успех обаче я превръща в мишена за безмилостната конкуренция, която е готова на всичко, за да я неутрализира. 
Двамата с Тачър ще се окажат от двете страни на оспорваната война между контрабандисти, в която кръвта се лее като уиски и залогът е прекалено висок.

„Гласът, на тебе отреден“ от Педро Салинас

Издава: „Недланд“
Дата на публикуване: 7 февруари 2023 г.
Превод: Николай Тодоров
Редакция: Мая Славова
Дизайн на корицата: Ваньо Недков

За книгата: В антологията „Гласът, на тебе отреден“ за първи път на български е представено цялото творчество на автора, включително главната му стихосбирка „Гласът, на тебе отреден“ (1933) и част от запазения ръкопис на стихосбирката от годините на Гражданската война в Испания, „Протяжна жалба“ (1936 – 1939), чието „реконструиране“ е завършено през 1999 година.

„Бърканица от бели“ („Любов, захар и магия“, кн.3) от Ана Мериано

Издава: „Лютиче“
Дата на публикуване
: 7 февруари 2023 г.  
Превод: Преслава Колева
Редакция:
Бела Чолакова
Адаптация на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Незабравимото семейство вещици от поредицата на Ана Мериано се завръща за още една порция захар и магия. Лио очаква с нетърпение пролетната ваканция, за да може да прекара повече време в семейната пекарна „Любов и захар“. Има толкова много неща, които да научи, докато стане истинска вещица. А и все още не знае коя е рождената ѝ сила. Но като че ли семейство Логроньо е застигнато от лош късмет. Нова пекарна отваря врати в Роуз Хил и заплашва бъдещето на „Любов и захар“. Магически предмети, предавани в семейството на Лио от поколения, започват да изчезват необяснимо. А родителите ѝ очевидно крият нещо от нея и от сестрите ѝ. Ще успее ли Лио, с помощта на верните си приятели, да открие крадеца и да спаси семейния бизнес? И дали неочакваната поява на дядо ѝ Логроньо не носи още неприятности…

„Аз ще бъда учен“ от Теро Миелонен

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 8 февруари 2023 г.
Превод: Росица Цветанова
Редакция: Йорданка Фурнаджиева
Адаптация: Яна Аргиропулос
Дизайн на корицата: Мари Ахокойву

За книгата: „Аз ще бъда учен“ е увлекателна и вдъхновяваща книга, която разкрива част от необятния свят на науката. Малките читатели ще се отправят на пътешествие из тайните на единайсет изследователски области и ще се запознаят с основните инструменти и методи, използвани в професиите на учените по света. Терминологията и фактите са представени чрез историите на любознателни деца, които, водени от любопитството, тръгват по пътя на откритията и показват как всеки може да стане учен!

„Нож в раната” от Антъни Хоровиц

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване
: 8 февруари 2023 г.
Превод: Зорница Русева
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: В „Нож в раната“ нещата стават прекалено лични, защото колкото и да звучи невроятно, самият Хоровиц е арестуван за убийство и единствено мрачният ексцентрик Хоторн може да го спаси от затвора. Всъщност Хоровиц иска да сложи точка на отношенията си с все така изнервящия го Хоторн. След трите разследвания в неговата компания, проследени в първите три книги от поредицата, писателят има желание да продължи в друга посока. Сега основното му внимание е ангажирано с пиесата „Енигма“, чиято премиера предстои на лондонския Уест Енд.
Въпреки големите очаквания пиесата не се радва на добър прием, а маститата критичка Хариет Тросби е особено ожесточена в своята рецензия. На следващата сутрин Хоровиц е арестуван за нейното убийство. Писателят бързо разбира, че всички улики сочат към него и единственият човек, който може да му помогне, е Хоторн. Двамата разполагат с много малко време, за да докажат невинността му и да открият кой го е натопил, а списъкът със заподозрени съвсем не е малък…

„Осъзнаване“ от Антъни де Мело

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 9 февруари 2023 г.
Превод: Валентин Евстатиев
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: Повечето хора живеят насън. Спят и сънуват кошмари. Смятат, че адът – това са другите, докато истината е съвсем различна: никой и нищо на света не може да ви причини болка, освен вие самите. Нещастието се крие в собственото ви съзнание. Когато се пробудите, разбирате, че не е нужно да променяте света, достатъчно е да промените начина, по който го виждате.
Съчетавайки в себе си християнска духовност, будистка иносказателност, хиндуистки дихателни упражнения и психологическо проникновение, книгата на Де Мело ни помага да осъзнаем истинската си същност.

„Феликс Австрия“ от София Андрухович

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 10 февруари 2023 г.
Превод: Райна Камберова
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Гергана Грънчарова

За книгата: На фона на епохата, която за наследниците все повече ще обраства с митове за идиличния живот, съдбите на две жени са се преплели така, сякаш са стволове на дървета – в неразривна връзка, която не им позволява нито да живеят, нито да дишат свободно, нито да останат една с друга, нито да си тръгнат.

„Асо пика“ от Фарида Абике-Имиде

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 11 февруари 2023 г.
Преводач: Ирина Денева-Слав
Редакция: Десислава Иванова
Дизайн на корицата: ©2021 Adeleke Adekunle, Elizabeth H. Clark

За книгата: Добре дошли в частна академия „Нивеус“, където парите се стелят по коридорите, а учениците са перфектни. До този момент. Защото анонимният изпращач на съобщения Аса изважда наяве тъмните тайни на двама от тях.
Талантливият музикант Девон е буквално удавен от репетиции, но не може да избяга от светлината на прожекторите, когато личните му снимки стават много публични.
Дванайсетокласничката Чиамака не се страхува да получи това, което иска. Скоро обаче всички ще разберат цената, която е платила за властта. Някой иска да съсипе и двамата. Някой, който държи всички аса. И той планира нещо много повече от гимназиална игра…
„Разтърсваща и ужасяваща. Няма начин да оставите книгата, докато не стигнете до последната страница.“ Морийн Джонсън, съавтор на „Сняг вали“

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.