fb
НовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 12 март 2023

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„1979” от Вал Макдърмид

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване
: 6 март 2023 г.
Превод: Златка Миронова
Редакция: Боряна Джанабетска

За книгата: Още в началото си 1979 г. разтърсва Шотландия със снежни виелици, стачки и политически вълнения. Но за младата журналистка Али Бърнс всички сътресения са шанс да направи своя мечтан пробив. Али е сред малкото жени в редакцията на популярен вестник и се нуждае от нещо сензационно, за да започнат колегите й най-после да я приемат сериозно. След като обединява сили с начинаещия разследващ журналист Дани Съливан, това може да стане факт. Дани работи по интересна следа, свързана с международни данъчни злоупотреби. Той събира достатъчно доказателства, но има един проблем – не може да пише толкова добре, колкото Али. Тя е готова да му помогне да подготви силен материал, който да привлече вниманието на влиятелните фактори във вестника. Набрала скорост и вдъхновена от първия успех, Али също се готви за нещо голямо. Тя се натъква на терористична група, която планира бомбени атентати с помощта на ИРА в навечерието на предстоящия референдум в Шотландия. Али има нужда от Дани, който да стане част от групата, за да проследи всичко от първа ръка. Двамата усещат, че с тази история ще бетонират успеха си, но се забъркват в опасна игра, защото със своите разкрития си създават могъщи врагове…

„Избор“ от Нора Робъртс

Издава: „Хермес”
Дата на публикуване: 7 март 2023 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция:
Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Разтърсващ финал на епичната трилогия „Сърцето на дракона“.
Брийн Шивон Кели е израснала в света на хората и дълго време дори не е подозирала за собствените си сили. Сега тя е в Талаф – свят с две луни, където магията процъфтява. Тя и приятелите ѝ се възстановяват след ужасяваща битка и мъчителни загуби. Дядо ѝ, тъмният бог Одран, е сразен в опита си да превземе Талаф. Но той ще се завърне отново.
Въпреки болката и прокрадващите се в сънищата ѝ видения Брийн съумява да се наслади на радостните моменти – сватба, раждане на нов живот, първата ѝ Коледа в Талаф, споделени мигове с Кийган и любовта помежду им.
Колелото на времето се завърта и скоро ще се навърши година, откакто Брийн е преоткрила себе си. И моментът за финалната битка настъпва. Както и моментът на най-важния избор.

„Три сватби и едно предложение” от Шийла О‘Фланагън

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
8 март 2023 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Редактор:
Ганка Филиповска
Kоректор: Ния Харалампиева
Художник на корица: Дамян Дамянов

За книгата: Великолепен ирландски роман, в който силна жена, която обича работата си повече от всичко, ще трябва да подложи на съмнение собствените си разбирания. И да защити от света правото си да не бъде просто нечия съпруга.
Първата сватба завършва с шокираща новина. На втората Делфи се озовава неочаквано. Към третата тя вече е сигурна, че няма какво да я изненада. Но така греши…

„Съучастници“ от Стив Кавана

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване
: 9 март 2023 г.
Редакция: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Убийствата на Пясъчния човек са разкрити. Даниъл Милър е отнел живота на четиринайсет души, преди да изчезне. Съпругата му Кари е арестувана. Всички смятат, че тя е знаела за престъпленията му и го е прикривала.
Еди Флин не поема случай, ако не е убеден в невинността на клиента си. Сега той трябва да докаже пред съдебните заседатели и пред света, че Кари Милър е просто поредната жертва на Пясъчния човек. Но Еди и неговият екип са единствените, които ѝ вярват.
Пясъчния човек е принуден да излезе от скривалището си, за да отърве любимата си жена от доживотна присъда. Готов е да убива отново и отново, за да я защити. Всички, свързани по някакъв начин с процеса срещу нея, са потенциални жертви. Дори Еди Флин.

„Пътешествие през гръцката митология“ от Марчела Уорд

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 9 март 2023 г.
Превод: Петя К. Димитрова
Редакция: Гергана Рачева
Илюстрации: Сандер Берг
Адаптация: Яна Аргиропулос

За книгата: Последвайте Малка сова и нейния дядо в полета им из Древна Гърция по време на мисията им да научат повече за мистериозната богиня Атина. Те ще се реят в небето с Пегас и ще се гмурнат в дълбините на Подземното царство, докато пътешестват из света на легендарните герои и свирепите чудовища. В тази красиво илюстрирана съкровищница от приказки експертът по класически науки Марчела Уорд дава свеж поглед над класическите гръцки митове.

„Шепотът под вратата“ от Т. Дж. Клун

Издава: Artline Studios
Дата на публикуване: 9 март 2023 г.
Превод: Десислава Сивилова
Дизайн на корицата: Ина Димитрова

За книгата: Добре дошли в „Харонов брод“. Чаят е горещ, кифличките са пресни, а мъртвите само минават оттук. Когато жътварка пристига да прибере Уолъс от собственото му погребение, той започва да подозира, че е мъртъв. А когато Хюго, собственик на чудновата чайна, обещава, че ще му помогне да премине отвъд, Уолъс разбира, че определено е мъртъв. Дори след смъртта Уолъс не е готов да се прости с живота, до който едва се е докоснал, така че щом му дават една седмица да премине през вратата, той се заема да навакса цялото изгубено време в седем дни.

„Жена в неизвестност“ от Мери Кубика

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 
9 март 2023 г.
Превод: Даня Доганова
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата: В малко градче млада жена на име Шелби Тибоу излиза да потича вечерта. Но силуетът ѝ потъва в мрака и тя никога не се прибира у дома. Няколко дни по-късно изчезват Меридит Дики и 6-годишната ѝ дъщеря Дилайла. Докато полицията се опитва да разбере дали има връзка между двата случая, безжизненото тяло на майката е открито, а до него заплашително стои бележка с ръчно изписано послание: „Няма никога да я откриеш. Дори не се опитвай“. Въпреки опитите на органите на реда да научат какво се е случило с момичето и къде е то, разследването стига до задънена улица.
11 години по-късно Дилайла успява да избяга от похитителите си. Въпрос на време е кулата от лъжи да рухне и тогава всички маски ще паднат. Но дали жителите на малкото градче са готови да погледнат реалността в очите?

„Принцесата булка“ от Уилям Голдман

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 10 март 2023 г.
Превод: Владимира Старирадева
Редакция: Тодор Станчев
Корекция: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Исмаил Инджеоглу

За книгата: Какво се случва, когато най-красивото момиче на света се омъжи за най-прекрасния принц на всички времена и се окаже, че… ами… той не е мъжът на нейните мечти? Като малко момче, Уилям Голдман обожава да слуша как баща му чете класиката на С. Моргенстърн „Принцесата булка“. Но когато пораства, той открива, че скучните части са пропускани от него и само „добрите“ достигат до ушите му. Днес Голдман осъществява това, което баща му е правил навремето, реконструира версията на „добрите части“, за да очарова умните деца и невинните подрастващи. За какво е историята ли? Фехтовка. Борба. Истинска любов. Силна омраза. Сурово отмъщение. Няколко гиганти. Няколко лоши мъже. Няколко добри мъже. Пет или шест красиви жени. Чудовищни и мили зверове. Някои бягства и залавяния. Смърт, лъжи, истини, чудеса и малко секс.

„Изкуството да четем мисли“ от Хенрик Ферсеус

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 10 март 2023 г.
Превод: Любомир Гиздов
Дизайн на корицата:Стефан Касъров

За книгата: Четенето на мисли се опира на редица психологически несловесни сигнали, на езика на тялото – стойка, промени в изражението, неволни движения, както и, разбира се, на съдържанието на думите ни и на начина ни на изразяване. Всичко това издава как човекът се чувства в момента и какви мисли му минават през главата. Фексеус запознава читателя с начините, по които може да долавя чувствата и противоречията в поведението, да открива кой с кого флиртува, кой прикрива мислите си или направо лъже. Заедно с това научаваме и как да контролираме другия, как да му влияем и да му предаваме нашия начин на мислене. Винаги само за добро – за да го успокоим, за да му внушим кое поведение е по-подходящо за него.
Колкото до използваните методи, читателят научава как се създава рапὸрт, какво е сугестия, как пълноценно да използваме сетивата си, как „да пускаме котва“ и още много други ценни умения. При това съвсем приложими.

„Minecraft: Градежи, разпалващи въображението“

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 11 март 2023 г.
Преводач: Иванка Ангелова
Редактор: Радка Бояджиева

За книгата: Запален изобретател ли си? А търсиш ли вдъхновение за следващата си епична постройка? Не търси повече тогава!
Разгледай забележителните конструкции на дванадесет легендарни строители, които са готови да ти покажат своите най-впечатляващи творения, включващи междугалактическа станция, убежище за животни, фабрика за чудовища, воден път, както и още много. Научи техните най-добри трикове за създаване на феноменални постройки и следвай експертните им съвети за изграждането на изумителни здания и предизвикателни приспособления от червен камък.
Изпълнена с обогатяващи въображението конструкции и уникални характеристики, тази книга ще запали искрата както на млади, така и на възрастни почитатели на Майнкрафт.

„Пътеводител на историческия стопаджия“ от Пенчо Пенчев

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 11 март 2023 г.
Редакция:
Мартин Христов
Дизайн на корицата: Василена Георгиева

За книгата: Книгата е покана за разговор с непознати. Разговор, който цели всеки да достигне до отговор на въпроса за смисъла на историческото познание и за това дали познаването на историята може по някакъв начин да промени настоящето и да форматира бъдещето.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.