fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 16 октомври 2022

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Кой предаде Ане Франк?“ от Роузмари Съливан

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 10 октомври 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова         
Превод: Юлия Гешакова

За книгата: Над трийсет милиона души са чели дневника, който води Ане Франк, докато се укрива със семейството си и четирима други евреи в Амстердам през Втората световна война. Когато нацистите ги арестуват и изпращат в концентрационни лагери, дневникът остава единственото свидетелство за богатия вътрешен живот на една необикновена личност. Нищо обаче от написаното по-късно за историята на Ане Франк – журналистическите материали, биографиите, пиесите, романите, не предлага убедителен отговор как тези осем души са успели да останат неразкрити повече от две години и какво или кой накрая е довел нацистите до прага им.
Използвайки нова технология, неотдавна открити документи и модерни следователски методи, международен екип, ръководен от пенсиониран агент от ФБР, най-сетне разгадава загадката, вълнувала поколения наред от края на Втората световна война насам: Кой предаде Ане Франк и семейството ѝ? И защо?

„Сърце“ от Виктория Бешлийска

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 11 октомври 2022 г.
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За  книгата: Виктория Бешлийска завърта колелото на времето и връща читателите в Средновековна България. Годината е 1243. Високо горе на каменния зид в крепостта Чèрвен два зара политат към черното небе, за да преобърнат пет живота. За Витол залогът е ясен. Предложил го е сам – загуби ли, спечелил е смъртта си. А тя повлича в бездната след него съдбите на жена му Добрана и сина му Хвала. И бавно копае капан за победилия в играта, чиято власт се оказва безсилна. На пътя на зара може да застане единствено вярата на един монах, който търси Бога в себе си. И любовта, с която всеки се ражда.

„Хари Потър и Орденът на феникса“ (илюстровано издание) от  Дж. К. Роулинг

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 11 октомври 2022 г.
Преводач: Емилия Масларова
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Jim Kay copyright © Bloomsbury Publishing Plc 2022, Illustrations by Neil Packer copyright © Bloomsbury Publishing Plc 2022

За книгата: В навечерието на настъпваща война Орденът на феникса се събира в родния дом на Сириус Блек. Междувременно силата на Лорд Волдемор расте и той се промъква в сънищата на Хари Потър, шептейки му за могъща магия, криеща се в Министерството на магията.
Учебната година е изпълнена с мистерии и тайни, а новата инквизиторка, назначена от министъра на магията, Долорес Ъмбридж наблюдава всичко и всички в „Хогуортс“. Нейна основна задача е да не изпуска от поглед професор Дъмбълдор и Хари Потър. Смела група магьосници обаче е решена да се опълчи на Ъмбридж и да използва уменията си в битката срещу надигащото се зло.
В това невероятно илюстровано издание от поредицата талантите на Джим Кей, носител на медала „Кейт Грийннауей“, и Нийл Пакър, носител на наградата BolognaRagazzi 2021, пресъздават емблематични образи като Тонкс, Луна Лъвгуд и много други любими герои, като заедно с читателите проследяват случващите се вълшебства в „Хогуортс“.

„След пет години“ от Ребека Сърл

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 11 октомври 2022 г.
Превод: Диляна Георгиева
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата:
Мариана Станкова

За книгата: Дани Коен е на двайсет и осем, работи като корпоративен адвокат и знае точно как ще се развие животът ѝ през следващите пет години. Планирала е всичко до най-малката подробност, дори и кога приятелят ѝ – Дейвид, ще ѝ предложи брак. След като получава желаната позиция в престижна адвокатска кантора и пръстен с диамант от любимия, тя си ляга с увереността, че държи живота си под контрол. Но когато се събужда, се озовава в чужд апартамент, с различен годежен пръстен на ръката и до непознат мъж. От включения телевизор в стаята разбира, че датата е същата, но пет години по-късно. След един час, прекаран в компанията на непознатия, Дани се събужда у дома – до Дейвид. Но тя не може да се отърси от видението и макар да не вярва в свръхестествени сили, е убедена, че не е било просто сън. След четири години и половина Дани се озовава лице в лице с мъжа от съня си, който е новият любим на най-добрата ѝ приятелка. Тя е готова на всичко, за да попречи на странното видение да се сбъдне и да докаже, че сама определя бъдещето си. Впуска се в организирането на сватбата с Дейвид, която все са отлагали, но съдбата има други планове.

„Най-лошата седмица евър! ПОНЕДЕЛНИК“ от Ева Аморес, Мат Косгроув

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване
: 11 октомври 2022 г.
Превод: Александър Христов
Редакция: Анета Пантелеева
Дизайн на корицата: Мат Косгроув и Анна Георгиева

За книгата: Някога имали ли сте лоша седмица? Джъстин Чейс със сигурност има и това е тя! Майка му току-що се е омъжила за вампир. Татко му кара огромна тоалетна на колела. Котката му вероятно е отвлечена от извънземни. Маниакален побойник вгорчава първия му учебен ден в новото училище. А точно сега той виси от десетметровата кула за скачане в басейн пред целия си клас и е обут само с един бързо изчезващ, плетен на една кука, бански.
А е само… понеделник!
Ако харесвате Дръндьото обещаваме ви, че ще се смеете до сълзи на злощастните приключения на Джъстин Чейс!

„Детството на Каспар Хаузер“ от Богдан-Александру Станеску

Издава: “Жанет 45“
Дата на публикуване: 11 октомври 2022 г.
Превод: Лора Ненковска
Редакция: Милена Попова
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: Богдан-Александру Станеску ни повежда из бруталния свят на израстването в букурещките крайни квартали с образи, случки и типажи, близки и на нас, като съседи и съвременници. Това е книга за поколението на прехода, невписващо се, чуждо и неразбираемо дори за най-близките си хора, които от цялото си сърце ни желаят доброто, но не не разполагат с познанието как да го осигурят и са напълно безсилни; книга за това как в детството сме малки и лоши хора, изплашени от собствените си недостатъци и страхове и борещи се да избягат от лапите на една дълбоко формираща ни възраст, която може да изглежда като всепоглъщаща лична бездна.

„Място, наречено свобода“ от Кен Фолет

Издава: „Студиото на А“
Дата на публикуване: 12 октомври 2022 г.
Превод: Ива Димитрова
Редактор: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Този роман на Кен Фолет пресъздава период от американската история преди създаването на Съединените американски щати. Това е история за приключение и страст, за устрема към свободата. История, отразяваща интимните желания на всяко сърце всред драматичните събития, случващи се по света. Лондон се тресе на ръба на хаоса, американските колонии се подготвят за борба с Британската монархия, една млада жена се освобождава от брака си, един горд мъж рискува всичко, за да постигне изгарящата го мечта за свобода.

„Плюм“ от Анри Мишо

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 12 октомври 2022 г.
Превод: Красимир Кавалджиев
Редакция: Тодорка Минева
Дизайн на корицата: Василена Георгиева

За книгата: „Плюм“, в който с най-голяма сила проличава основната тема в творчеството на Мишо – отказът от всекидневната реалност – съдържа текстове в проза, стихотворения и две драми. В него проличава влиянието на постфройдистката традиция на психиатричните представи и несъзнателното писане от 20-те години на миналия век.

„Огледалото и светлината” от Хилари Мантел

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 13 октомври 2022 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция: Десислава Райкова
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Може да разделим историческите романи на два етапа – преди и след Хилари Мантел. Наскоро починалата английска писателка разчупи ограниченията на жанра, пресъздавайки пълнокръвни образи от отминали епохи и съживявайки миналото по поразителен начин, до най-малкия детайл. В своята трилогия за Томас Кромуел тя описва възхода на един човек от низините, засенчил самия Хенри VIII. След огромния успех на „Вълци“ и „Доведете труповете“, във финалната част „Огледалото и светлината“ проследяваме какво се случва с честолюбивия Кромуел, наслаждаващ се на своя триумф.

„Петокнижие Исааково / Сбогом, Шанхай“ от Анжел Вагенщайн

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 14 октомври 2022 г.
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: Това издание, обединяващо в един том „Петокнижие Исааково“ и „Сбогом, Шанхай“, се посвещава на стогодишния юбилей на големия хуманист и творец Анжел Вагенщайн.
„Петокнижие Исааково“ би могъл да се определи като нещо средно между Исак Башевис Сингер и Ярослав Хашек с неговия храбър войник Швейк. Изпъстрен с еврейски вицове, романът описва ужасните и все пак весели превратности на различните режими от 1914 година до наши дни. Една пророческа книга.
„Сбогом, Шанхай“ обрисува една малко известна страница от еврейската трагедия през Втората световна война: шанхайското гето. Около трийсет хиляди бежанци от нацизма, предимно германски и австрийски евреи, търсят убежище в Шанхай – формално все още с ограничения статут на открит град. Там новите му обитатели – в по-голямата си част интелектуалци – изпитват цялата бруталност на японската военщина и горчивината на унижението. Но и силата на солидарността и активното човешко съпричастие.

„Портокал с часовников механизъм” от Антъни Бърджес

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 14 октомври 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод: Мариана Мелнишка
Редактор и коректор: Ива Колева
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Иконичната дистопия на Антъни Бърджес, екранизирана от култовия Стенли Кубрик, се завръща при следващото поколение читатели със своето безсмъртно послание – срещу бунта на младостта винаги ще се изправя бруталната власт, а очарованието на хаоса винаги ще се сблъсква с натрапеното подчинение чрез промиването на мозъци. Готови ли сте за сблъсъка с ултравиоленцията?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.