fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 16 юни 2024

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

“Пиер и човеците” от Милена Михайлова 

Издава: “Адвиза”
Дата на публикуване:
10 юни 2024 г.

За книгата: Това е симпатична семейна история с елементи на фантазно, ирационално, свръхестествено, каквото е умението на домашния любимец на героите, кучето Пиер, да говори. Заедно с човешките си приятели смелото пиренейско планинско куче участва в приключения, има леко напрежение, но все пак доброто побеждава. Мистерии, престъпления, мъничко любов, повече приятелство, гордост, ревност – динамични страници, наподобяващи киноразказ.

„Код 93“ от Оливие Норек

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 10 юни 2024 г.
Превод: Иван Баталов
Редактор: Мария Чунчева
Оформление на корицата: Ивайла Пеева

За книгата: Френският писател и бивш полицай Оливие Норек стъпва на литературната сцена в България с най-успешния си криминален роман „Код 93“. Книгата ще отведе читателите в най-опасния квартал на Париж, прочут с особено жестоки престъпления, и ще им представи един по-суров поглед върху френската столица. Поради голямата автентичност в сюжета, дължаща се на опита на своя автор, заглавието мигновено покорява публиката в Европа и САЩ. Мистерията в тази история се заплита от самото начало, когато Виктор Кост и екипът му се сблъскват с няколко странни случая. Кастриран труп се съживява на масата за аутопсия, а малко по-късно мобилен телефон позвънява от тялото на млад наркоман, починал от необясними изгаряния. Едновременно с това капитан Кост започва да получава анонимни писма, които се оказват първата следа към загадъчното досие „Код 93“.

„Тронът на базилиск“ от Грег Кийс

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 10 юни 2024 г.
Превод: Милена Тодорова
Редактор и коректор: Десислава Иванова
Адаптация на корицата: Виктория Видевска

За книгата: Векове наред тези на Трона на Базилиск са управлявали всеки кобантинент, брутално поробвайки човешката раса. Сега, след безкрайни войни, трите човешки империи Офион, Велеса и Моджал са отблъснали демоничните дреху обратно в родината им и са се обединили за една последна, епична битка, за да ги победят завинаги. Предишните им опити са били неуспешни и дяволските оръжия и тъмната магия на дреху винаги са триумфирали. Базилиск остава незавладян. Начело на своята търговска флота, в името на хората Аластор Невелон и неговият син Креспин отплават към врага – този път със свои собствени тайни оръжия. Дреху не са единствените, които използват измама или се поддават на амбицията. Аластор е принуден да изпрати дъщеря си Крисанта в столицата Офион Магне като „жест“ на лоялност. Сигурен в предателството в самата империя, на която служи, Аластор го прави, без да се съпротивлява.

“Уестпорт” от Джеймс Коми 

Издава: “Обсидиан”
Дата на публикуване: 11 юни 2024 г.
Превод: Боян Дамянов
Художествено оформление: Николай Пекарев

За книгата: В червено кану близо до Уестпорт, Кънетикът, лежи жена с прерязано гърло. Убитата е Хелън Кармайкъл, оперативен директор на най-големия хеджфонд в света. Две години по-рано Нора Карлтън напуска Федералната прокуратура на щата Ню Йорк, за да стане юридически съветник на фонда. Тя харесва новите си колеги и особено Хелън, която ѝ възлага тайно разследване за търговия с вътрешна информация. След убийството Нора се оказва единствената заподозряна. Всички улики сочат към нея. Двамата с верния ѝ приятел агент Бени Дугън трябва да намерят истинския извършител, преди тя да бъде арестувана. Скоро наяве излизат тайни, които подсказват, че всеки от управителния съвет е имал мотив да убие Хелън. Но кой иска да натопи Нора?

„Тайната на вила Алба“ от Луиз Дъглас

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване:
11 юни 2024 г.
Превод: Дори Габровски
Редакция
: Ивелина Балтовна
Художествено оформление на корицата:
Мариана Станкова

За книгата: Няколко месеца след голямото земетресение, което разрушава изцяло планинското градче Джибелина, Енцо и съпругата му Айрин се завръщат във фамилната вила „Алба“ в Трапани. Но по пътя, точно до града призрак, колата им се разваля. Енцо отива да потърси помощ, а когато се връща, от Айрин няма и следа. Подозренията на полицията падат върху него, но поради липса на тяло и доказателства случаят е забравен. Трийсет и пет години по-късно популярният журналист и търсач на сензации Мило Конти предприема собствено разследване и обявява, че до дни ще разкрие шокиращата истина в телевизионен ефир. Мадалена – дъщерята на Енцо от първия му брак, се опасява, че той ще обвини баща й. Местните са настроени срещу него и настояват за справедливост за безследно изчезналата млада жена. Отчаяна, Мади се обръща за помощ към своя приятелка – англичанката Ейприл, която е бивш детектив. Тя пристига в Сицилия и отсяда във фамилната вила „Алба“. Там научава най-голямата й тайна: за една красива, но забранена любов, преобърнала съдби, и какво всъщност се е случило с Айрин.

“Последен шанс” от К. Бромберг

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 11 юни 2024 г.

За книгата: Той е мъжът с елегантния костюм, от когото опияняващо лъха на пари, непримиримост и сексапил. Не очаквам да го видя отново. Една нощ. Без обвързване. Без имена. Горещ секс. Все още си мисля за снощи, когато отивам на среща с новия си клиент и виждам същата опасна усмивка, която ме привлече часове по-рано. Той е Калахан Шарп. Милиардер, решен да завърши един последен проект, за да почете покойния си баща, преди да напусне семейния бизнес завинаги. За мой късмет или нещастие, ми е възложено да го придружа на Вирджинските острови. Калахан няма проблем да наруши правилата на компанията си, но аз не мога да си позволя да се сближим. Залозите за мен са прекалено високи. Какво ли може да се обърка, когато съм принудена да работя – и живея – рамо до рамо с мъж, на когото не мога да устоя?

„Свещите изгарят докрай“ от Шандор Мараи

Издава: “Нике”
Дата на публикуване
: 11 юни 2024 г.
Превод: Живко Ангелов
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата:
София Попйорданова

За книгата: В скрит от хорските очи замък в подножието на Карпатите двама мъже сядат да вечерят заедно. Те не са се виждали от 40 години. Единият е чакал другият да пристигне – генерал Хенрик е очаквал своя някогашен най-близък приятел Конрад. През следващите часове двамата ще преминат през своите животи, за да възкръснe спомена за дните от тяхното детство, юношество и обучението във Военната академия, изчезването на Конрад и спомена за отдавна починала съпруга на генерала.

Публикуван през 1942 година, десетилетия по-късно преоткрит, за да получи международно признание, този напрегнат и изящно структуриран роман на унгарския майстор Шандор Мараи разказва по несравним начин за разпадащата се империя и последните ѝ наследници.

„Живях при диктаторите на ХХ век“ от Горан Готев

Издава: “Труд”
Дата на публикуване: 12 юни 2024 г.

За книгата: Сегашните читатели може би само са чували за откриването на Асуанския язовир или за колосалните промени преди и след падането на Берлинската стена, но Горан Готев е бил съвременник и е описал всичко най-интересно. От Египет или Обединената арабска република на Гамал Абдел Насър, Алжирската народна и демократична република на Бен Бела и Хуари Бумедиен, Социалистическа република Румъния на Николае Чаушеску, Югославия на Йосип Броз Тито и Слободан Милошевич, Китай на Мао Цзедун и Дън Сяопин, СССР и Русия на Горбачов и Елцин, КНДР на Ким Ир Сен – споменът от всяка среща е запечатана на почти 500 страници. Новото издание, допълнено със снимки от личния архив, съвпада с десетата годишнина от кончината и 90-та годишнина от рождението на Горан Готев.

„Изчезващата лъжица“ от Сам Кийн

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 13 юни 2024 г.
Превод: Ина Димитрова
Редактор: Любен Козарев

За книгата: „Изчезващата лъжица“ е посветена на едно от най-големите човешки постижения – периодичната таблица на химичните елементи. Тя е колекция от увлекателни истории, понякога забавни, друг път малко плашещи, които ни показват как се ражда голямата наука – по време на войни, любов, в резултат от заблуди, дори понякога просто благодарение на мехурчетата в бирата. Страниците гъмжат от всевъзможни персонажи – отровители, Нобелови лауреати, алхимици, извънземни и безброй химици и физици, свързали завинаги живота си с някой елемент от таблицата. Книгата е прекрасно четиво за всеки, който би искал да погледне науката от нов ъгъл: за любопитни младежи, които искат да прекрачат отвъд ограниченията на стандартните учебници, за учени от природните науки, които искат да знаят повече за социалния живот на научното откритие, за хуманитари, предпазливи към числата и формулите.

„Още 42 закона на ПР“ от Александър Христов

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване
: 13 юни 2024 г.
Редактор и коректор Теодора Къцова
Предпечат и художник на корицата: Милена Вълнарова

За книгата: В тази книга са събрани следващите 42 закона, които показват как функционират комуникациите – точно като физиката, която търси закономерности в материалния свят. Както първите, така и следващите 42 закона са публикувани първоначално във Facebook, а сега ги откривате запечатани в тази малка, но важна книга. С тях получавате необходимата доза хумор и истина, които да си вземете, когато имате нужда от вдъхновение или поне глътка въздух от шареното ежедневие. Книгата оживява с илюстрациите на Милена Вълнарова.

“Лудориите на лошото момиче” от Марио Варгас Льоса

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 14 юни 2024 г.
Превод: Катя Диманова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата:Тя е „лошото момиче“ – бунтарка, авантюристка, прагматична. Той е „доброто момче“ – в плен на наивната си, саможертвена, обречена любов към нея. Съдбите им се срещат и разминават във вихъра на странна, луда любовна история, която продължава повече от четири десетилетия и отвежда читателя в Париж, Лондон, Токио, Мадрид. А неин ярък фон са емблематични събития и процеси от втората половина на XX в. – революционните движения в Латинска Америка и младежките бунтове в Европа, бохемският живот на Лондон от 60-те години и икономическото чудо на Япония, рокендролът и СПИН-ът, френският постструктурализъм и руското дисидентство.

„Къщата на глада“ от Алексис Хендерсън

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 14 юни 2024 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев  
Преводач: Надя Златкова
Редактор: Ганка Филиповска
Коректор: Ния Харалампиева 
Художник на корица: Фиделия Косева   

За книгата: Кръвта е власт в мрачния и завладяващ готически роман „Къщата на глада“ от Алексис Хендерсън, който ни отвежда отвъд зоната на бурите в свят на богати благородници, които живеят в лукс и пият хищнически кръвта на тези, които им служат, за да церят различните си болести. „Кървим за онези, които обичаме най-много.“ Това ще трябва да разбере Марион Шоу в прочутата Къща на глада, където младата жена трябва да служи на загадъчната графиня Лизавет. А единствено истината ще я избави от смъртта. 

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.