fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 17 април 2022

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Жени с труден характер“ от Хелън Люис

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване:
10 април 2022 г.
Превод:
Йоана Стоянова
Редактор: Любослава Русева
Дизайн на корицата:
Биляна Славкова

За книгата: Успехът на феминизма се дължи на сложните, противоречиви, несъвършени жени, които се борят помежду си също толкова разгорещено, колкото и за равни права. Хелън Луис твърди, че много от тези жени са забравени в съвременното търсене на вдъхновяващи героини, и възкресява спомена за техните битки. Всяка от единайсетте части от книгата се фокусира върху различна област в борбата за равенство между половете по увлекателен и дори забавен начин. „Жени с труден характер“ е една история на безстрашието, от която ще разберем как феминисткото движение е успяло и защо ще продължава да се развива.

Студен гранит“ от Стюарт Макбрайд

Издава: Benitorial
Дата на публикуване:
11 април 2022 г.
Превод:
Петър Тушков
Дизайн на корицата:
Биляна Славкова

За книгата: Първият случай на детектив-сержант Логан Макрей от феноменалната поредица на един от най-продаваните шотландски криминални автори – Стюарт Макбрайд. Логан Макрей се завръща на работа след едногодишно отсъствие. Вместо топло посрещане обаче, той получава ужасяващ случай. Малкият Дейвид Рийд е открит в канавка край реката – удушен и осакатен. И това е само началото. Близо до пристанището изплува труп на мъж с отсечени капачки, а къртица от отдела на Макрей предоставя секретна информация от разследването на пресата. Така Логан трябва не просто да разнищи бруталните убийства, но и да го стори въпреки стремежа на лукавия журналист Колин Милър да се добере до следващия скандален материал за първа страница. Сигналите за други изчезнали деца зачестяват, а Логан се впуска в напрегнато преследване на серийния убиец из мразовитите улици на Абърдийн. Само че всяка грешна стъпка може да се окаже фатална не само за жертвите.

„Смъртта отива на оглед“ от Андерш де ла Моте и Монс Нилсон

Издава: „Ера“
Дата на публикуване:
12 април 2022 г.
Превод:
Анелия Петрунова
Редактор: Евгения Мирева
Дизайн на корицата:
Мира Минкова

За книгата: Джеси Андерсън е бивша телевизионна звезда и успешна брокерка. И е мъртва. Убийството ѝ съвпада с пристигането на Петер Винстон в Йостерлен. Той е консервативен, малко особен и навъсен, но е отличен криминален комисар. Местната инспекторка Туве Еспинг е неопитна, но наблюдателна и амбициозна. Макар и принудена да работи заедно с Петер, тя се впуска ентусиазирано в разследването. Някъде сред грижливо поддържаните, идилични градини в Южна Швеция дебне убиец. Почти всеки в Йостерлен има мотив и дори възможност да е извършителят. Скоро откриват още една жертва. Теориите на местните стават все по-заплетени, но Винстон и Еспинг формират неочаквано добър екип и са решени да разплетат сложната шарада. „Смъртта отива на оглед“ е най-новият бестселър от дуото Андерш де ла Моте и Монс Нилсон. Това е първа книга от поредицата „Убийства в Йостерлен“, в която смъртта навестява ексцентрични персонажи сред красиви пейзажи.

„Челистката“ от Даниъл Силва

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване:
12 април 2022 г.
Превод:
Коста Сивов
Редактор: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата:
Георги Станков

За книгата: Някога най-богатият човек в Русия, Виктор Орлов сега живее в изгнание в Лондон, но не се отказва от кръстоносния си поход срещу властимащите в Кремъл. Той многократно се е разминавал на косъм от смъртта, но една дъждовна лятна вечер руските тайни служби най-накрая успяват да премахнат името му от списъка си с мишени. Орлов е открит в кабинета си, а тялото му и купчина документи са покрити със смъртоносния невропаралитичен агент новичок. Полицията установява, че документите са били донесени от разследващата журналисткa Нина Антонова, която напуска Лондон малко след това. От британското разузнаване смятат, че тя е обучен убиец, успял да проникне през защитата на Орлов и да го неутрализира. Габриел Алон, който не е забравил, че дължи живота си на Виктор, обаче е на мнение, че колегите му допускат огромна грешка. Той се впуска в преследване на истината от Лондон до Амстердам и Женева и открива неочакван съюзник в лицето на красивата челистка Изабел. Заедно те ще стигнат до частна разузнавателна служба, ръководена от един от най-близките сподвижници на руския президент. Тя планира безпрецедентен акт на насилие, който цели да разедини допълнително Америка. Единствено Габриел Алон е в състояние да предотврати този ужасяващ сценарий, но на каква цена?

„Най-тъмната вечер“ от Ан Клийвс

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване:
13 април 2022 г.
Превод:
Анелия Янева
Редактор:
Емилия Л. Масларова
Коректор:
Румяна Георгиева
Предпечат:
Цветан Коцев Дизайн на корицата: Иван Масларов

За книгата: В първата снежна вечер на зимата инспектор Вира Станхоуп тръгва да се прибира. Макар пътят да е познат, тя подминава завоя и скоро вижда, че се е изгубила и не може да се ориентира. На шосето пред нея е спрял автомобил, вратата му е отворена, но шофьора го няма, вътре има само детско столче и привързано към него невръстно дете. Заедно с него Вира отива в най-близкото имение с величествена, макар и позанемарена къща, в която навремето е израсъл баща ѝ и в която сега има шумно празненство с музика, смях и коледна украса. А отвън на снега лежи мъртва жена. На Вира ѝ предстои да открие не само убиеца, но и дълбоко погребани семейни тайни, за които всички предпочитат да мълчат.

„Дневна светлина“ от Дейвид Балдачи

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване:
14 април 2022 г.
Превод:
Милко Стоименов
Редактор: Ирина Иванова
Дизайн на корицата:
Николай Пекарев

За книгата: Специален агент Атли Пайн продължава да търси своята сестра Мърси и стига до Ито Винченцо. Но действията ѝ неволно осуетяват операция на военната полиция, ръководена от стар приятел – Джон Пулър. Двамата попадат на следа, водеща към мощна престъпна мрежа. В хода на разследването истината за изчезването на Мърси най-неочаквано излиза наяве. И е по-шокираща, отколкото Атли Пайн някога си е представяла.

„Непознатата от Сена“ от Гийом Мюсо

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване:
14 април 2022 г.
Превод:
Анета Тошева
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Париж. В една мразовита нощ, броени дни преди Коледа, от ледените води на река Сена е извадена давеща се млада жена – без дрехи, без документи и без спомени за случилото се. Преди обаче самоличността и да бъде установена, тя изчезва безследно. ДНК-анализите показват, че това е германската пианистка Милена Бергман, но това е невъзможно – тя е загинала година по-рано в самолетна катастрофа. Мистерията се задълбочава, когато в историята се намесва годеникът ѝ, писателят Рафаел Батайе, който, изглежда, знае повече, отколкото е склонен да разкрие… Коя в действителност е непознатата от Сена? Защо е преследвана от митичен звяр, сякаш излязъл от древногръцката митология? Ще успее ли капитан Роксан Монкрестиен, временно отстранена от Националната бригада за издирване на бегълци, да разплете възела от необясними убийства и дълбоко заровени тайни? И на каква цена? Задъхан, интелигентен и завладяващ, последният роман на изключителния Гийом Мюсо веднага оглави класациите във Франция и затвърди славата на автора си като един от най-добрите съвременни френски писатели.

„Клеопатра: Царицата, която предизвика Рим и покори вечността“ от Алберто Анджела

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване:
15 април 2022 г.
Превод:
Толя Радева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Преди повече от 2000 години, в сурови времена на мъжко господство, една млада жена успява да се наложи като фактор на античната геополитическа сцена. Коя е Клеопатра и как го постига? Египетската царица, покорила двама от най-славните мъже на своята епоха, далеч не се вмества в опростителския шаблон на красива и пагубна прелъстителка. С таланта си на държавник и стратег, с дързостта и решимостта си, със своята култура и ерудиция и с тайните си оръжия на неустоимо омайна жена тя съумява да изведе страната си от изтощителните вътрешни борби към експанзия и разцвет. В един преломен момент от древността фигурата на Клеопатра, съизмерима с тази на Елизабет І в Англия, се превръща в „катализатор” на историята и оказва неизмеримо влияние на събитията, предопределили бъдещето на западния свят и дори нашия живот днес.

„Магистрала номер две“ от Даниел Калабрезе

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване:
15 април 2022 г.
Превод:
Радина Димитрова
Редактор: Мартин Христов
Дизайн на корицата:
Ирина Джонкова

За книгата: С „Магистрала номер две“ Даниел Калабрезе се утвърждава като един от най-завършените и изключителни поетични творци на нашето време. Заедно с някои други върхови поетични постижения тази стихосбирка е свидетелство за силата и оригиналността на съвременната латиноамериканска поезия, за нейната впечатляваща способност за обновление, както и за болезнената ѝ, внушителна магистралност.

„Към себе си” от Марк Аврелий

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
15 април 2022 г.
Отговорен редактор:
Димитър Николов
Превод:
Богдан Богданов
Коректор: Русанка Одринска
Дизайн на корицата:
Дамян Дамянов

За книгата: Един от най-влиятелните текстове на древния свят – „Към себе си“ от римския император и стоически философ Марк Аврелий – излиза на българския пазар в ново луксозно издание. Написан без намерението да бъде публикуван, текстът събира личните размисли, записки и стоически напътствия на най-могъщия човек на своето време, които повече от 18 века оказват огромно влияние върху читатели по цял свят. „Към себе си“ предлага невероятен прозорец към живота в Древен Рим – толкова далечен и в същото време в някои неща толкова близък до днешния живот.

„Сянка в жарта“ от Дженифър Л. Арментраут

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване:
16 април 2022 г.
Превод:
Николина Тенекеджиева и Иванка Ангелова
Редактор:
Радка Бояджиева и Вили Вълканова
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата:
Hang Le

За книгата: Родена в плащеницата на Древните, Девица, обещана от Орисиите, животът на Серафина Миръл никога не ѝ е принадлежал. Избрана още преди да е родена да плати за отчаяна сделка, сключена от отдавна забравени предци, за да спаси народа си, Сера е принудена да загърби живота си и да се отдаде на Древния бог на Смъртта като негова съпруга. Истинската съдба на Сера е най-строго пазената тайна в Ласания – тя не е беззащитна Девица, а обучена убийца с точно определена мисия и една цел. Да накара Древния бог на Смъртта да се влюби в нея, да се превърне в неговата слабост и тогава… да го убие. Ако се провали, обрича кралството и народа си на бавна и мъчителна смърт. Сера винаги е знаела каква е. Избраница. Съпруга. Убийца. Острие. Призрак без точна форма, но пропит с кръв. Чудовище. Докато не среща него. Докато неочакваните думи и дела на Древния бог на Смъртта не прогонват мрака, таящ се вътре в нея. Докато изкусителното му докосване не пробужда страст, която никога не си е позволявала да изпитва. Но Сера никога не е имала избор. Нейният живот така или иначе е изгубен – винаги е бил. Защото е докосната и от Живота, и от Смъртта.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.