fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 17 март 2019 г.

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Падането на Гондолин“ от Дж. Р. Р. Толкин

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 11 март 2019 г.
Превод: Любомир Николов
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: В преданието „Падането на Гондолин“ се сблъскват две от най-могъщите сили на света. От едната страна е Моргот, символ на върховното зло, невидим в тази история, но властващ над огромна военна сила от своята крепост Ангбанд. Срещу него е Улмо, отстъпващ по мощ единствено на Манве, предводителя на Валарите – наричат го Властелин на водите във всички морета, езера и реки под небето. Но той работи в Средната земя тайно, за да подкрепи елфите Нолдори, сред които са Хурин и ТуринТурамбар. Централно място в тази вражда на боговете заема град Гондолин, прекрасен, но неоткриваем. Той е построен и заселен от елфите Нолдори, които, докато живеели в страната на боговете Валинор, се разбунтували срещу тяхната власт и избягали в Средната земя. Моргот се бои и ненавижда Тургон, краля на Гондолин, ала напразно се мъчи да открие вълшебния таен град.

„Тайната история на Кейти Лавендър ” от Ерика Джеймс

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 15 март 2019 г.
Превод: Борис Дамянов
Редакция: Александра Кънева
Дизайн на корицата: Матея Аркова

За книгата: Съдбоносна любовна среща в третия роман на Ерика Джеймс Любовта винаги побеждава в романите на Ерика Джеймс. С това вече са наясно читателите на първите два романа на майсторката на романтични истории Ерика Джеймс – „Песента на чучулигата“ и „Дъжд от глухарчета“. Сега от издателство „Труд“ представят третия ѝ роман – „Тайната история на Кейти Лавендър“. В него трийсетгодишната Кейти Лавендър смята, че може да се справя с несгодите, които животът ѝ поднася, много по-добре от останалите хора. Но когато получава призовка да се срещне с непознат адвокат, тя изобщо не предполага колко драматичен обрат я очаква. Покойната ѝ майка ѝ е оставила писмо, за което Кейти дори не е подозирала. То разкрива дълбоко пазената тайна за нейния произход. Когато младата жена разбира, че човека, когото винаги е смятала за свой баща на практика не е такъв, тя е напълно шокирана. Но това не е всичко…

„Другият“ от Стивън Кинг

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 11 март 2019
Превод: Весела Прошкова
Редакция: Светла Иванова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов-Димо

За книгата: Стивън Кинг – какъвто го познавате! Остър, актуален, непримирим. Тери Мейтланд присъства на среща с писателя Коубън в друг град и е заснет на видео от местната телевизия. През същия ден според очевидци той отвлича дете и го убива по жесток начин. Може ли един човек да е на две места едновременно? А може ли две престъпления да си приличат дотолкова, та сякаш са изпълнени по един и същ „сценарий“?

Second Skin от Катерина Стойкова

Издава: “ICU“
Дата на публикуване: 10 март 2019 г.
Превод: Катерина Стойкова
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Ива Колева
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: „Втора кожа“ вече и на английски. Книга, която дълбае с финото длето на думите навътре, навътре, докато стигне до туптящото сърце на злото, докато оглозга скелета на насилника –
някой, когото познаваме; някой, който ни се усмихва в асансьора. Изрядният съсед, непосилният баща или съпруг. В тази тъничка книжка стиховете и кратките спомени в проза прогонват уродливите сенки на миналото, подават ръка, защото справянето с чувството за вина е възможно. Време е! Книга за дългия път от мълчанието до прошката. Книга, която утешава и приласкава, въпреки причинената задушаваща болка.

„Стършел“ от Етел Лилиан Войнич

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 12 март 2019 г.
Превод: Леда Милева, Николай Попов
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: История за вяра, болезнено разделяне с илюзиите, революция, любов и героизъм. След смъртта на майка си младият англичанин Артур се премества в Пиза, за да учи в католическата семинария. Присъединява се към революционното движение „Млада Италия“, което се бори с австрийското имперско управление. Но когато неволно предава сподвижниците си, животът му се преобръща. Артур губи вяра в Църквата и напуска страната. Завръща се там след години, но от деликатния и невинен младеж няма и следа. Той се е превърнал в Стършела – прям опонент на политическото статукво, чиито хапливи статии разбунват духовете. Местните власти са готови на всичко, за да го заловят, но неговата смелост ще надхвърли границите на човешките възможности.

„Пречистваща истина“ от К. А. Тъкър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 12 март 2019 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: „Пречистваща истина“  от К. А. Тъкър е историята на една невъзможна любов, която разцъфва, докато ФБР се опитва да разбие престъпна група за продажба на крадени коли. Клара, агент под прикритие, прави онова, което е абсолютно забранено, влюбва се в своя обект. Докато тя затъва все по-надълбоко в разкошния свят на Люк, границите между редното и грешното започват да се размиват, заставяйки я да се пита дали ще може да остави зад гърба си всичко това. И дали изобщо го иска.

„Жената-котка. Крадец на души“ от Сара Дж. Маас

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 15 март 2019 г.
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Редакция: Стойчо Иванов
Адаптация на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Жената-котка. Крадец на души“ от „кралицата на YA фентъзито“ и автор номер едно на „Ню Йорк Таймс“ Сара Дж. Маас ще ви запознае с алтернативната история на един от най-противоречивите персонажи на DC, който ще открадне сърцата на читателите. Две години след като бяга от бедняшките квартали на Готъм, Селина Кайл се завръща като мистериозната и богата Холи Вандърийз. Тя бързо открива, че в отсъствието на Батман, поел на важна мисия, Батуинг е натоварен с отговорността да се справя с местните престъпници. Дошъл е моментът, в който Люк Фокс, зад маската на Батуинг, може да се докаже пред хората на Готъм и да впечатли своя наставник. Това, което не е предвидил, е, че съществуват жени, които обожават да създават ад на земята. И се забавляват дяволски с умението си.

„Тайната война“ от Макс Хейстингс

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 14 март 2019 г.
Превод: Мария Кондакова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Написана от изтъкнат съвременен историк, „Тайната война“ проследява един от най-важните, но недостатъчно проучени аспекти на Втората световна война – разузнаването. Тя разкрива как успехите и провалите в шпионажа на САЩ, Великобритания, СССР, Германия и Япония са повлияли върху хода на войната и крайния ѝ резултат. Това е история, която на моменти удивително напомня филмите за Джеймс Бонд, но с нотка на трагизъм, защото провалът, страданието и смъртта в нея са напълно реални. Съчетаваща в себе си висша политика и човешка драма, книгата се смята за най-добрата история на „тайната война“, писана някога.

„Повелителката на дима“ от Лаура Себастиън

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 16 март 2019 г.
Превод: Иванка Ангелова
Редакция: Десислава Недялкова
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: Теодосия вече не носи короната от пепел. Тя е възстановила рождената си титла и е пленила принц Сьорен. Но народът ѝ е все така под тиранията на императора. Сега тя е на хиляди километри от Астрея и от трона си. За да освободи страната си, ще има нужда от армия. Само че за намирането ѝ, тя трябва да се довери на леля си – ужасяващия и коварен пират Драгонсбейн. А според нея армия може да се осигури само и единствено чрез изгоден брак. Нещо, което нито една астрейска кралица не е правила досега…

„Фройд и психоанализата“ от София Петрова

Издава: „Millenium“
Дата на публикуване: 11 март 2019 г.
Художник на корицата: Николай Кирилов

За книгата: Човекът, прекрачил границата между съзнавано и несъзнавано и наричан бащата на психоанализата, е австрийският лекар Зигмунд Фройд, психолог и влиятелен мислител от началото на 20. век.

 

„За мрака“ от Йосефине Клоугарт

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 15 
март 2019 г.
Превод: Росица Цветанова
Редакция
Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: „За мрака“ е модерен апокалипсис в силно поетизирана форма и протест срещу някои основополагащи разбирания. Това е история за мрака във всичко, за непрекъснатия заник, за мрака в любовта и в природата, но същевременно и за слънце и светлина, разказ за гибелта и съзиданието. Гибелта, описана в книгата, не е единствено драматична и изключителна, а такава, на каквато ставаме свидетели в своето ежедневие. Всекидневната конфронтация със смъртта, налична в болката, болестта, тялото, което се променя, плодовете, които загниват във фруктиерата, есента, която прояжда своя път навътре в нас. Самият факт, че човек става свидетел на едно всеобхватно разграждане всеки ден.

 „Старата къща под кипариса“ от Фазил Искандер

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 11 март 2019 г.
Превод: Иван Тотоманов
Редакция: Емилия Л. Масларова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Дни с дъх на лято и напечена от слънцето трева. Нощи с небе, което още малко, и ще рухне под нанизите на звездите. Видим смях и невидими сълзи. Една леля, която си е все на 35 години. Един баща, когото отвеждат неизвестно къде и той не се връща никога вече. Едно момче, което пита: защо, защо, защо, и търси смисъл във време, подвластно на сблъсъка не между старо и ново, а между ново и вечно. Хора, които са скочили от наивния, разумен родов строй в жестоката и комична реалност на социалистическия карнавал.

„Извън редовете. Романът на Яна Язова“, Боряна Дукова

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 12 март 2019 г.
Редакция: Виктория Бисерова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов/ Kontur Creative

За книгата: „Извън редовете“ е резултат от тригодишно проучване на мистерията около живота и творчеството на Яна Язова. Гласът на „поетката“ разказва от първо лице за личния ѝ път, белязан от професор Александър Балабанов. Талант, любов и скандали са в началото на тяхната история, последвана от творческата ѝ изолация след 9 септември 1944 г. Романите ѝ, отшелническият ѝ живот и загадъчната ѝ смърт пораждат разследване, в което главен герой е може би нейният собствен син.

„Падишахът на подправките“ от Сайгън Ерсин

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 14.03.2019
Превод: Севджан Кендже
Редакция: Анета Пантеелеева
Адаптатор на корицата: Анна Георгиева

За книгата: Вълнуваща история за любовта и магията на храната. Романът е наслада за всички сетива с ароматния си език, блестящия разказ и завладяващите герои. В него Османската империя оживява, майсторски описана с ярки цветове и апетитни миризми. Между страниците му ви очаква пиршество, което ще задоволи дори и най-изискания литературен вкус.
Изобилстващ от чар и интриги, „Падишахът на подправките“ е вкусно и запленяващо приключение, където храната се конкурира с – и може понякога да надвива – силата на любовта.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.