fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 17 юли

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Проверка по име“ от Алесандро д’Авения

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 11 юли 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод: Иво Йонков
Редактор: Ганка Филиповска
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайн на корица: Дамян Дамянов

За книгата: Десет години след трогателната „Бяла като мляко, червена като кръв“ добре познатият и обичан италиански писател и учител Алесандро д’Авения се завръща на български език с помитаща история, която ни приканва да затворим очи и да открием красотата на живота, водени от усета на сърцето си. 
„Проверка по име“ е деликатен, но пламенен манифест в духа на класическия филм „Обществото на мъртвите поети“, в чийто център стои свещената връзка между учител и ученик, способна да счупи оковите на традиционното образование и да предизвика истинска революция. Революция, която започва отвътре, но се разпространява силно и бурно като пожар, променяйки света по пътя си. 

„Последната госпожа Периш“ от Лив Константин

Издава: Benitorial
Дата на издаване: 11 юли 2022 г.
Превод: Габриела Кожухарова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: На Амбър Патерсън откровено ѝ е писнало да бъде никоя: обикновена, незабележима жена, която сякаш се слива с пейзажа. Заслужава повече – живот, изпълнен с пари и власт – точно като този на русокосата синеока богиня Дафни Периш. За всички в околността Дафни – дама от висшето общество и филантроп – и съпругът ѝ Джаксън са двойка като от приказките. Завистта на Амбър би я изяла отвътре… ако нямаше добре обмислен план. Амбър умело използва състраданието на Дафни, за да се вмъкне в живота на семейството. Не след дълго тя успява да се превърне в най-близката ѝ приятелка и да си проправи път към съпруга ѝ. Само че в миналото на Амбър има скелет, способен да срине мечтата ѝ за власт, пари и положение в обществото.
С шокиращи обрати и тъмни тайни, които ще ви държат в напрежение до самия край, „Последната госпожа Периш“ е свеж, апетитен и адски пристрастяващ психологически трилър от дяволски талантливото дуо Лив Константин.
Предстои екранизация от Netflix.

„Белият вирак“ от Стефан Грабински

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 11 юли 2022 г.
Отговорен редактор: Иван Атанасов    
Превод: Васил Велчев; Иван Атанасов (подбор и съставителство)
Дизайн на корицата: Деница Трифонова   

За книгата: Стефан Грабински (1887–1936) е полски автор на фантастична литература и разкази на ужаса. Понякога го наричат „полския По“ или „полския Лъвкрафт“, въпреки че произведенията му често са твърде сюрреалистични или подчертано еротични по начин, който го отличава от двамата. Творчеството му е пропито с магия, окултизъм, езотерика и мистицизъм и съдържа характерни за По и Лъвкрафт теми и мотиви – зловещото, смъртта с нейните физически характеристики, мрачни обсесии, влиянието на наркотиците и алкохола върху възприемането на действителността, лудостта и размиването на границата между сън и реалност, паралелни светове, зли духове и двойници, демонични жени, напомнящи на Лигея, Беренис и Морела. Нещо повече – също като Лъвкрафт, той развива своя митология с пантеон от свръхестествени същества. За разлика от своите кумири обаче, Грабински обича да смесва окултното и демоничното с материалното, модерното и технологичното, да представя прогреса и научния напредък като нещо, което буди не само възхищение, но и страх; при него свръхестественият ужас често се проявява в съвремието – в електричеството, пожарната, влака… В настоящия сборник са включени избрани разкази на полския фантаст.

„Дяволският остров“ от Никола Бьогле

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 11 юли 2022 г.
Превод: Иван Баталов
Редакция: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Биляна Славкова, Kontur Creative

За книгата: След като е освободена от затвора, бившата инспекторка от специалните части поема нов случай, който я разтърсва из основи. Докато изследва трупа на баща си, Сара Геринген е потресена. Тялото на мъжа е покрито в бял прах, крайниците му са гангренясали, а лицето му е застинало в изражение на нечовешка болка. Но когато съдебният лекар ѝ дава ключа, намерен в стомаха на баща ѝ, страхът я парализира. От мрачните гори на Норвегия до ледените степи на Сибир главната героиня e на път да се изправи пред една ужасяваща семейна тайна. Какво ще открие в тайнствения замък, скрит сред дърветата? И ще посмее ли да стигне чак до Дяволския остров?

„Имаго“ от Радостина А. Ангелова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 11 юли 2022 г.
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Олга, Марта и Даниела са три жени, които съдбата е срещнала и събрала в Испания, и заедно с Абнер – новата тръпка на Олга, и Тобиас – неговия най-близък приятел, пътуват към Кадакес, за да отпразнуват рождения ден на Марта. На стотици километри от тях един мъж тъгува за своята любима, но знае, че трябва да я пусне да полети, защото не може да ѝ предложи бъдеще. Един баща живее и умира с мисълта за дъщеря си, а друг доброволно се е отдръпнал от децата си с илюзията, че така ще се освободи от грижата за тях. Една майка се тревожи за сина си и иска само да го види щастлив, а друга гледа от разстояние дъщеря си и я оставя сама да събира плодовете на своите решения. Един брат пожелава грешното момиче, а друг се смее с глас, готов да го споделя. Събрани фрагменти от време, които трябва да водят със себе си моментите след, но всъщност дълбаят в тези преди и търсят път или пролука, откъдето душата да полети. Като пеперуда към неизвестното утре.
10 години след написването му, вторият роман на Радостина А. Ангелова “Имаго” излиза в ново издание и носи със себе си вкуса на лятото и аромата на любовта.

„Терорист“ от Лев Пучков

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 12 юли 2022 г. 
Превод: Ива Николова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков                                                                

За книгата: След наказателната акция в общежитието на „Розенбаум“ изгнаниците от клуб „Патриот“ си завоюват още по-голямо уважение сред националистическите групировки. Странните им покровители в лицето на двама влиятелни мъже се възползват от положението и услугите им, за да търсят сметка на корумпирани чиновници от най-високите етажи на властта и да ги принуждават да се самоубиват.
Младите бегълци обаче осъзнават, че дните им са преброени – от една страна, ги грози затвор, от друга страна, ги заплашва отмъщението на засегнати престъпни организации. Освен това приятелят им чака присъдата си в ареста, но враговете им подготвят неговото отвличане и кървава саморазправа. В напрегнатия хаос от събития обаче постепенно се изяснява кой е поръчителят на атаките срещу славяните в Русия и каква е целта на терористичната организация, която подкупва висши чиновници.
Миниране на публични сгради и взривове, отвличания, преследвания и престрелки насред Москва… Книгата поставя драматичен край на трилогията, повдигайки неудобни въпроси за корупцията, беззаконието и цената да им се противопоставиш.

„Ще се върна за теб“ от Кристин Димитрова

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 12 юли 2022 г.
Редакция: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Владимир Цонков

За книгата: Той е самоуверен, но няма с какво да се похвали, красавец е, но изглежда неспособен на задълбочена връзка. По време на почивка в Италия, платена от приятелката му, Лазар научава, че майка му е умряла, и трябва спешно да се прибере в България. Погребението обаче става повод да се натъкне на внимателно пазена тайна. Той тръгва да търси истината и след всяко преодоляно препятствие въпросът „кой съм аз“ приема нов отговор. „Ще се върна за теб“ е роман за любовта, която дава и отнема. За егоизма и употребата на другите. За самотата и скиталчеството. За завръщането у дома, каквото и да означава това.

„Ерик – сказание за силата“ от Георги Връбчев

Издава: „Планини“
Дата на публикуване: 12 юли 2022 г.
Редакция: Явор Цанев
Дизайн на корицата: Милена Балтаджиева, Драгомир Тетереков, Димитър Ненов, Стоян Тасков, Явор Цанев

За книгата:

Над планинското езеро притъмнява, отиващата си зима сковава притихналата северна земя. Малко момче, облечено в кожи, препасано с меч, украсен с гарванова глава, се бори с неравния терен, калта и непосилния си товар – тленните останки на неговия баща – Едсгар, могъщият войн на великия Север. Поток от бяла светлина плисва от небесата към погребалната клада. Звънлив звук изпълва всичко наоколо. Сякаш милиарди метални частици се посипват върху стоманен щит. Едсгар се обръща към Ерик за последно сбогом, прелестните валкирии поемат духа на война и той полита с тях към двери на Валхала, за да заеме достойното си място до Один.

Книга Първа от „Ерик – сказание за силата“, включва три свитъка – „Заветът на викинга“, „Сам“ и „В битка“, като ще бъде издадена, както на български, така и на английски език.

„Пътешественикът, който откри pura vida“ от Джанлука Гото

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 12 юли 2022 г.
Превод: Тонина Манфреди
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: През целия си живот Алесио е бил стриктен, затворен, предпазлив и предсказуем. Не е забелязал това да му пречи до деня, в който Елена влиза в живота му и му показва, че има нещо красиво и светло отвъд отговорностите на работата и неизменната рутина. Но тя изчезва също толкова внезапно, колкото пристига. Провокиран от нейното заминаване, натрупаните страхове и неосъществени планове, Алесио взема първото спонтанно решение в живота си – заминава за Коста Рика. Там той попада в съвсем нов свят, среща различни хора, които му предават по малко от простичката мъдрост, наречена pura vida. Следвайки неговото пътешествие, откриваме красотата на чистия живот и очарованието на Коста Рика. „Пътешественикът, който откри pura vida“ е свеж роман, който ни напомня да погледнем в себе си и да се замислим за начина, по който живеем, да си припомним кое е наистина важното, да забавим темпото, да бъдем по-спонтанни и свободни.

„Любов само в краен случай“ от Даниела Крийн

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 14 юли 2022 г.
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Тази книга ще потопи читателя в драматичните истории на пет много различни жени, чиито пътища се преплитат съдбоносно.  Авторката търси отговор на въпроса дали очакванията на тези жени, преминали през изневяра, развод и други тежки житейски премеждия, не са твърде високи и нереални. „За скръбта няма стратегия” – е мотото на една от героините. И въпреки че тази мисъл лъкатуши по страниците на книгата, всяка от тях намира начин да пребори отчаянието. Дали времето, в което живеят, и свободата на избор са  достатъчни, за да открият и опазят щастието? Романът „Любов само в краен случай” е провокиращ поглед към живота на съвременните жени и техните емоционални преживявания, свързани с любовта, майчинството, женствеността и загубата на близки хора.

„Етюд в черно“ от Хосе Карлос Сомоса

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 15 юли 2022 г.
Превод: Захари Омайников
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Етюд в черно“ (2019) е изненадваща „предистория“ на Шерлок Холмс, в която протагонисти са прототипът на Холмс ала Сомоса – мистър Х, самотна маниакална личност, любител на мрака и шаха, с психологическа и интуитивна дързост на прорицател – и самият доктор Конан Дойл. Действието се развива в клиника за привилeгировани душевноболни в Портсмът, където току-що е постъпила нова медицинска сестра, разказвачът на събитията в романа. Интригата е на границата на фантастичното, атмосферата е пропита с фин хумор, авторът проследява перипетиите на това странно трио, изправено пред случаи на убийства на просяци, свързани със света на театъра.

„Годината на нашата любов“ от Катерина Бонвичини

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 15 юли 2022 г.
Превод: Ваня Георгиева
Редакция:
 Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата: „Декитас“

За книгата: Валерио и Оливия растат заедно в разкошната вила на семейство Морганти в Болония, неразделни приятели, въпреки че идват от много различни светове. Пораствайки те поемат по различни пътища: Оливия обикаля света в търсене на себе си, докато Валерио се посвещава на престижна кариера, която не го удовлетворява, в страна, която бързо губи своята идентичност в политическите кризи от ерата на Берлускони. Все пак те продължават да се срещат отново и отново на кръстопътищата в живота.

„Проклятието на титана“ (романът в комикс) от Рик Риърдън

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 16 юли 2022 г.
Превод: Александър Драганов
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата и илюстрация: Jim Titus, 2013 Disney Enterprises, Inc.

За книгата: Пърси Джаксън получава странна молба за помощ от приятеля си Гроувър и веднага се приготвя за битка. Всичко, което му трябва, са Анабет и Талия, верният му меч Въртоп и… мама да го хвърли донякъде. Господарят на титаните обаче е заложил опасен капан и младите полубогове попадат точно в него. За да се измъкнат невредими, Пърси ще трябва да се изправи пред най-голямото си предизвикателство до този момент – злокобното пророчество на Проклятието на титана.
Създателят на любимата на милиони читатели поредица Рик Риърдън обединява сили с едни от най-големите имена от света на комикса, за да разкаже историята на едно момче, което е напът да разкрие предателство по-велико от самите богове.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.