fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 19 май 2018 г.

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Типично: неразказаната история“ от  Филип Стоянов и Димитър Кирязов

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 19 май 2018 г.
Редакция: Иванка Ангелова
Дизайн на корицата: Калина Мариянова

За книгата: Дебютният роман на Филип Стоянов и Димитър Кирязов, по-популярни като онлайн образите Филяка и Ванката, носи заглавието „Типично: Неразказаната история“ и проследява действието, предшестващо събитията в популярния едноименен уеб сериал. Основното послание, което авторите отправят към своите фенове с книгата си, е, че приятелството и истинските връзки между хората са много по-важни от фалшивите ценности като богатство, слава и власт.

„Отворени рани“ от Джилиан Флин

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 17 май 2018 г.
Превод: Марин Загорчев
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Малкият град Уинд Гап, Мисури е в центъра на поредица от убийства на невръстни момичета. За Камий Прийкър това място е свързано с тъмни спомени, от които е избягала при първа възможност. Сега тя е журналист в Чикаго и се опитва да събере парчетата от объркания си живот. Когато се налага да се върне, за да отрази събитията, тя е изправена пред истинско изпитание. И има ясна причина за това – майка й.

„Рецепти за любов и убийство“ от Сали Андрю

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 17 май 2018 г.
Превод: Правда Митева

За книгата: Действието в „Рецепти за любов и убийство“ се развива сред екзотиката на природния резерват Клайн Кару в Южна Африка. Главната героиня тани (превежда се „леля“) Мария обича да готви и списва кулинарна рубрика в местния вестник. Там работят още главната редакторка Хати и Джес – млада репортерка. По идея на Хати рубриката започва да помества освен кулинарни и различни житейски съвети. Тя бързо набира скорост и се превръща в отдушник за местните. Сред купищата писма, които получават, се откроява едно анонимно писание от отчаяна жена. Само след дни Мартин, авторката на писмото, е намерена убита…

„Чудото в 5 сутринта“ от Джеф Сандърс

Издава: „Жануа“
Дата на публикуване: 18 май 2018 г.
Превод: Искра Ангелова
Редакция: Кремена Бойнова
Дизайн на корицата: Страхил Радин

За книгата: „Чудото в 5 сутринта“ от маратонеца – треньор по продуктивност Джеф Сандърс е наръчник по организиране и правилно управление на деня ни. Книгата, със съвети, хитрости и доказани стратегии за успех, ни доказва, че да си чучулига в свят на сови, понякога не е толкова трудно постижимо. Нито страшно.

„Братоубийците“ от Никос Казандзакис

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 16 май 2018 г.
Превод: Драгомира Вълчева
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: В края на 40-те години на XX век, когато в Гърция властва убийството, „тази прастара човешка нужда братът да се втурне да преследва брат си”, големият гръцки писател Никос Казандзакис създава „Братоубийците” – романа, в който едно цяло поколение е затиснато между двата воденични камъка на старото и новото време. Гражданската война в Гърция е в разгара си. Покривът на света се е срутил след опустошителната Втора световна война, а сред руините се е настанили зверствата на нова битка. Партизани и националисти се бият в планините, обикновените хора страдат, а един свещеник се опитва да намери обяснение за тази трагедия и да открие начин да запази вярата си и да я използва за добро, докато родината му се срива.

„Смъртта на Нерон“ от Лион Фойхтвангер

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 18 май 2018 г.
Превод: Венцислав Константинов
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Сборникът „Смъртта на Нерон“ представя писателя като майстор на новелата и краткия разказ. Основна тема е човекът на науката и техниката в стълкновение с природата и тайните на битието. Засегнато е и отношението на художника към действителността. Иронично са пресъздадени и последните дни на един съвременен творец, затворен в своята крехка „кула от слонова кост“. Тематичният кръг в сборника се затваря с митичния Одисей, вече изпитал „досадата от цивилизацията“.

„Розата на любовта“ от Сара Маклейн

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 15 май 2018 г.
Превод: Силвия Желева
Редакция: Любка Йосифова
Дизайн на корицата: Милена Ковачева

За книгата: Лейди Филипа Марбъри е… странна. Брилянтната и забележително умна дъщеря на маркиз Нийдъм и Долби се интересува повече от книги и природни науки, отколкото от балове, мода и любов. Вярна на изследователската си природа, лейди Филипа иска да опознае страстта преди да встъпи в уреден брак със заможен граф. Пипа разполага с две седмици, за да изследва вълнуващия нощен живот в Лондон, преди да се оттегли в провинцията, където ще изживее тихо дните си, заобиколена от любимите си кучета и провеждайки научните си експерименти. Времето не е много и за да направи всичко както трябва, тя се нуждае от опитен водач. Нуждае се… от негодник.

„Религии, ценности и върхови преживявания“ от Ейбрахам Маслоу

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 15 май 2018 г.
Превод: Ангелин Мичев
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: „Религии, ценности и върхови преживявания“ обединява серия лекции на Ейбрахам Маслоу, които са плод на многогодишни изследвания. Идеята за върховите преживявания – феномен, изолиран и описан за първи път от автора – допълва развитата от него теория за самоактуализацията. Тези необикновени изживявания се изразяват във „внезапно чувство за интензивно щастие и благополучие“, „осъзнаване на някаква висша истина и единството на всичко“, „загуба на представа за време и място“, изострена сетивност и екстаз. Те не са достъпни само за пророци и религиозни водачи. Учени, художници, спортисти, обикновени хора и дори деца също описват подобен опит.

„Книга на мечовете“ от ред. Гарднър Дозоа

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 14 май 2018 г.
Превод: Иван Иванов
Дизайн на корицата: Megachrom

За книгата: Фентъзи жанрът е родил някои от най-незабравимите герои, появявали се някога на страниците на книга: Конан Варварина, Елрик от Мелнибоне, Фафрд и Сивия Мишелов. Класически образи като тези правят „меча и магията“ разказваческа сензация, крайъгълен камък на фентъзито – и вдъхновение за нови поколения от автори, които тъкат свои собствени величави истории за магия и дръзки приключения. В „Книга на мечовете“ авторитетният Гарднър Дозоа представя една нова антология с оригинални епични истории от звезден екип майстори – Дж. Р. Р. Мартин, К. Дж. Паркър, Робин Хоб, Скот Линч, Кен Лиу, К. Дж. Чери, Даниел Ейбрахам, Лави Тидхар, Елън Къшнър и др.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]