fb
НовиниПо света

„Ветрове на зимата“ се отлага, но Джордж Р. Р. Мартин готви нова предистория на Вестерос

3 мин.
George R. R. Martin Fire & Blood

Дългоочакваната шеста книга от епичната сага „Песен за огън и лед“ няма да бъде издадена през 2018 г. Феновете ще трябва да почакат още за „Ветровете на зимата“, която беше отлагана няколко пъти. Междувременно Дж. Р. Р. Мартин реши да зарадва читателите с друга творба и сам обяви новината на страницата си във Фейсбук и в официалния си блог:

Архимайстер Гилдейн най-накрая завърши и предаде първата половина от своята мащабна история на Таргариените от Вестерос – „Огън и кръв“, която ще бъде публикувана с твърди корици на 20 ноември!

George R. R. Martin Fire & Blood

Кралица Ренира язди своя дракон Мераксис (художник: Дъг Уитли)

Ръкописът на „Огън и кръв“ съдържа почти хиляда страници и ще бъде красен от над 75 черно-бели илюстрации, дело на художника Дъг Уитли. Първият том ще обхване всички царе на дома Таргариен – от Егон Завоевателя до регентството на Егон III, заедно с техните съпруги, войни, братя и сестри, деца, приятели, съперници, закони, пътувания и битки. Сред славните герои, които ще намерят място в книгата, са Егон I, Енис I, Мегор Жестокия, Джеерис I Помирителя, Визерис I, Егон II, Ренира, Егон III и, разбира се, техните дракони.

За щастие, сагата няма да приключи дотам. Архимейстер Гилдейн ще разкрие остатъка от богатата история на Таргариените във втория том на „Огън и кръв“. Според Мартин обаче феновете трябва да се въоръжат с търпение и да почакат няколко години, защото „архимейстер Гилдейн е стар като мен самия, пък и двамата имаме и други проекти, по които работим“. Мартин на шега нарича предстоящата книга „Дж.Р.Р.Марилион“, или неговата версия на „Силмарилион“ – мащабната Толкинова история на Средната Земя.

Мартин признава, че „Огън и кръв“ съдържа истории, които са били предназначени за „Светът на огън и лед“, но след като се оказва, че откъсите за Таргариен заплашват да изместят фокуса на илюстрованото издание, решава да ги премахне и да ги запази за настоящата книга.

Авторът допълва и че части от „Огън и кръв“ вече са се появявали в други издания, например в „Светът на огън и лед“, както и в антологиите „Книга на мечовете“ и „Разбойници“. Читателите обаче ще се натъкнат на стотици страници нов материал, който досега не е излизал под каквато и да е форма.

Следва логичният въпрос дали „Огън и кръв“ ще послужи като основа на предстоящите сериали за света на Седемте кралства, които HBO подготвя след завършването на „Игра на тронове“. Мартин повдига завесата с типичното си чувство за хумор:

Единственият отговор, който мога да дам, е… ами добре, никой не е сигурен, и все пак не ми е позволено да кажа. Така че нека сменим темата.

Най-нетърпеливите вече могат да поръчат „Огън и кръв“ предварително в Amazon срещу 25 паунда.

Не пропускайте интервюто с Мартин, както и галерията на хотела, вдъхновена от едноименния сериал  на HBO „Игра на тронове“. Ако пък искате да научите повече за предисторията на епичната сага „Песен за огън и лед“, прочетете ревюто на Милена Трендафилова тук. Ревю за антологията „Разбойници“, съставена от Дж. Р. Р. Мартин и Гарднър Дозоа, може да прочетете тук. Диана Василева е споделила своето мнение за сборника тук. Детската приказка „Леденият дракон“ също се радва на интерес от две наши читателки – Преслава Колева и Милена Трендафилова. Не пропускайте и рецензиите за „Смъртта на светлината“, „Трескав блян“„Рицарят на седемте кралства“, „Пир за врани“ , „Танц с дракони“ и „В дома на червея“.

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!