fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 19 май 2019 г.

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Чудовището“ от Владимир Зарев

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 14 май 2019 г.
Редакция: Стойо Вартоломеев
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Кому е нужен този роман за старостта, мисля си объркан, този неуверен и най-вероятно изпълнен с болка и жлъч роман? На хората? На кои хора? На умните и просветените, на артистичните, чувствителните и безпомощните, на встрастените? На старците като мен? На мъжете и жените в тяхната разточителна и привидно несвършваща зрялост? На виновните и непростените или на тези, които опипват със заблудите си живота и едва изпълзяват от юношеството? А може би този роман е моята изповед и признание, следователно е нужен на мен, на моята печалнанеосъщественост, на горчивото ми поражение? Или на една някак комична, разбила цялата ми човешка опитност, жестока и несвършваща любов? Или, мисля си, този роман е нужен на думите и Словото? На простите неща и разказа, а също на незабравата и вечността?

„Варненското софиянче от Шумен: Тодор Колев“ от Гергана Михайлова

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 16 май 2019 г.
Редакция: Павлина Попова
Дизайн на корицата: Вихра Стоева

За книгата: Няма българин, който да не познава Тодор Колев – от сцената, от екрана, от концертния подиум. Неговата автобиография е една задъхана изповед за необикновен и изумително интересен житейски и творчески път. Книгата е заредена с необичайни случки и събития, със съкровени признания, любовни истории и залпове смях. И сега, когато „дъхът на тамяна“, който той често споменаваше, стана осезаем, трудно намираме думи, с които да изразим почитта си към него и дарбата му. Той беше и остава изключително явление в българския театър, в киното, в шоуто и музиката. Запазената марка ТОДОР КОЛЕВ.

„Роми Шнайдер отблизо“ от Алис Шварцер

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 13 май 2019 г.
Превод от френски: Юлия Гешакова
Редакция: Мила Томанова
Предпечатна подготовка: Калина Павлова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Това е най-съкровената изповед, която великата Роми Шнайдер прави за житейския и творческия си път. Една мрачна дъждовна вечер в Кьолн тя разказва на журналистката и нейна близка приятелка Алис Швайцер за майка си, също актриса, която е била сред фаворитките на Хитлер, за втория си баща, за лудешката си страстна връзка с Ален Делон, за любовта си с актьори и режисьори, за трагичната съдба на единствения си син.

„Пропаганда“ от Едуард Бернайс

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 13 май 2019
Превод: Денислав Йорданов
Редакция: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: По време на Първата световна война Бернайс е важна част от Комитета за обществена информация на САЩ – могъща пропагандна машина, натоварена да опакова, рекламира и продаде войната на американския народ като средство, което ще „направи света безопасен за демокрацията“. Комитетът трябвало да се превърне в шаблон, върху който да се основават маркетинговите стратегии за бъдещи войни. В своята провокативна книга „Пропаганда“ (1928), считана от мнозина за най-забележителния му труд, той разкрива зловещо далновидната си визия за използването на пропагандата като средство за умствен контрол в множество области, включително държавно управление, политика, изкуство, наука и образование.

„Как децата завзеха света: крахът на либералното възпитание“ от Давид Еберхард

Издава: „Емас
Дата на публикуване:
13 май 2019 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция:
Цвета Германова
Дизайн на корицата:
Таня Минчева, Kontur Creative

За книгата: Как бихте описали добрия родител? Навярно като човек, всецяло отдаден на децата си. Добрият родител ги изслушва, съобразява се с предпочитанията им, приобщава ги към вземането на важни семейни решения, изобщо, държи се с децата като с малки възрастни. Защото е модерно да се смята, че добрият родител е по-скоро приятел. А защо не направо и покорен слуга. Същевременно наблюдаваме как младежите развиват все повече психични проблеми в пубертета; зачестяват случаите на самонараняване и депресивни състояния. Младежите се справят все по-трудно с изискванията на динамичния ни живот. Дали причината не е прекалено либералното възпитание, което са получили като малки?

„Игри на злото“ от Анджела Марсънс

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 13 май 2019 г.
Превод: Златка Миронова
Редакция: Боряна Джанабетска
Художник на корицата: Христо Хаджитанев
Оформление на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Ким Стоун разследва убийството на мъж, лежал в затвора за изнасилване. Стандартните обяснения като че ли нямат място в този случай, тъй като зад действията на убиеца се мярка сянката на друг, по-страшен злодей – социопат, маскиран като пълноценен член на обществото, злоупотребяващ с психиката на хората, които му се доверяват. Човешката болка и страдания нямат стойност за този човек – те създават измъчени души, които са удобен материал за експерименти. Преследвана от страшните спомени от собственото си детство, разтърсена от ужасния случай на педофилия, на който се натъква в работата си, инспектор Ким Стоун трябва да разобличи своя противник и да го извади от сенките, и този път каузата й е дълбоко лична.

Издава: „Екслибрис
Дата на публикуване: 13 май 2019 г.
Превод: Неза Михайлова
Дизайн на корицата: Николай Пекарев
За книгата: Когато един самолет, пътуващ за Коста Рика, се разбива насред джунглата, задната секция се откъсва и деветнайсет тийнейджъри оцеляват по чудо. Джоуел Аспинал, син на местен политик и представител на учениците в училищния съвет, бързо поема ролята на лидер, за да организира групата, докато пристигне спасителен отряд. Но самолетът се е разбил нeслучайно, а нарочно, никой не знае къде са младежите и няма да дойдат никакви спасители. На всичкото отгоре, решенията на Джоуeл водят до смъртта на още хора и той е твърдо решен да продължи да чака спасителите.

„Личният стил: как облеклото променя“ от Румяна Пенева

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 13 май 2019 г.
Редакция: Виктория Иванова
Художник на корицата: Радослав Донев

За книгата: Книга за всички, които се стремят към по-добра и колоритна версия на себе си! Практичните експертни съвети на професионалния консултант по личен стил Румяна Пенева ще ви помогнат да откриете истинското си Аз и да го изразите чрез облеклото и цветовете, за да изглеждате и да се чувствате перфектно.

„Огънят в мен” от Даниела Богоева – Гюргакова

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 15 май 2019 г.
Редакция: Рия Найденова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Завладяваща любовна история, която ще ви пренесе в магазин „Пет сезона“ – антиквариат и езотерика, намиращ се на тиха уличка във вълшебния Париж. Неговият собственик Катрин Дюроа, с лумналата си червена коса и покоряващи зелени очи, е горда наследничка на поколения умни и силни жени, вещи в магията. И знае, че най-важното е да пази стриктно тайните, които владее, защото в неподходящи ръце те могат да причинят много злощастия. Но макар умът ѝ да знае, че трябва да внимава, сърцето ѝ жадува за истинска любов. И след едно жестоко опарване с неподходящ мъж, който се е опитал да открадне късчета от нейната магическа същност, Катрин се е зарекла, че няма да погледне друг. Докато не среща Ален.

„КАЮ“ поредица от 5 книжки за деца от 2 до 6 години

Издава: „Кибеа“
Дата на публикуване: 13 май 2019 г.
Превод: Ирина Манушева
Редакция: Анета Мечева

За книжките: „Време е за гърне“, „Сбогом на пелените“, „Лека нощ“, „Опитва нови храни“, „Мия си зъбите сам“ са част от поредицата, вдъхновена от френския психоаналитик д-р Франсоаз Долто. В основата на подхода Й стои един фундаментален принцип: уважение към личността на детето. Книжките за Каю насърчават общуването между децата и възрастните, давайки им незаменими възможности да обсъждат собствените си емоции. Главният герой е дете, вместо традиционните животинки, тъй като по този начин децата много по-лесно ще се разпознаят в Каю, откривайки колко много си приличат.

„Азбука на имената в България“ от Галина Иванова

Издава: „Millenium Publishing“
Дата на публикуване: 14 май 2019 г.
Дизайн на корицата: Венета Атанасова

За книгата: Името на всеки човек е неговата „визитна картичка“ за пред другите и света и в него е закодирана съдбата му. Още преди детето да се появи на бял свят, родителите му се изправят пред първата си голяма отговорност към него – да изберат най-подходящото име за своя наследник. Какво да бъде? Българско или чуждестранно? Старинно или модерно? Традиционно или необикновено? Дълго или кратко? Популярно или рядко срещащо се? Носещо значение или просто да звучи красиво? Това е решение, което трябва да бъде добре обмислено и към което трябва да се подходи сериозно и с внимание.

„Глад за думи“ от Валентина Йоргова

Издава: „Мусагена“
Дата на публикуване: 15 май 2019 г.
Редакция: Ралица Манчева, Георги Бърдаров, Наталия Манчеваа
Дизайн на корицата: Петко Манчев

За книгата: „Глад за думи“ е дебютната стихосбирка на Валентина Йоргова. Една книга за хората, които си задават въпроси и търсят отговори, за хората, които всеки ден побеждават миналото и страховете си, за да се срещнат лице в лице с Живота и … му се усмихват. За хората, които се вглеждат в себе си, за да се срещнат с другите.

„Неочаквана печалба“ от Кейт Клейборн

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 14 май 2019 г.
Превод: Ирина Ценкова
Редакция: Любка Йосифова
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Печалбата от лотарията позволява на Зоуи Ферис да напусне работата си като юрист в голяма адвокатска кантора. Но няма сума, която да може да изчисти съвестта ѝ от чувството за вина заради начина, по който кантората се е отнесла със семейство О’Лиъри в дело за предизвикана смърт. Тя решава да ги помоли за прошка, но се сблъсква с грубия Ейдън, който не приема извиненията ѝ, а поисква от нея нещо необичайно. Нещо, което Зоуи е склонна да приеме с надеждата да облекчи стаената скръб, която вижда в очите му.

„Продавачът на вестници и цигари“ от Роберт Зееталер

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 17 май 2019 г.
Превод: Жанина Драгостинова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Продавачът на вестници и цигари“ разказва за една година от живота на младия Франц, който се влюбва в прекрасната Анешка, но тъй като любовта му удря на камък, търси помощ от Зигмунд Фройд. Виена през 30-те години, градът се отдава на похотливите си желания, като в същото време се тресе от страха от бъдещето, в което Хитлер ще вземе властта.

„Улови сърцето на Сицилия“ от Джон Кейхи

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 14 май 2019 г.
Превод: Марин Загорчев
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: От Палермо до Алимена, италианският остров крие тайни от миналото и неизречени обещания. Традицията, под формата на оживени фестивали, стари фотографии и весели песни, се отразява в стените на селата, а местните хора разказват за своята култура и произход, докато развеждат Джон по криволичещите тесни улички. Безкрайното му любопитство като пътешественик разкрива мистериите на този италиански рай и изобразява острова не само през очите, но и през сърцето на Сицилия.

„Топ шпиони“ от  Ха. А. Милер

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 13 май 2019 г.
Превод: Алеко Дянков
Резакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Почти никой не ги познава, но въпреки това те определят съдбата на цели континенти. Топ шпиони като Мата Хари, Вилхелм Канарис, Клаус Фукс или Райнхард Гелен стоят зад едни от най-важните събития, довели до промяна на историята през ХХ век. В тази книга Ха. А. Мелер разкрива властта не само на шпиони от миналото, но и на съвсем актуални персонажи, описвайки например издигането на един най-обикновен агент от КГБ до поста президент на Русия.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.