fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 19 март 2023

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Дом за нежелани момичета“ от Джоана Гудман

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване
: 13 март 2023 г.
Превод: Мария Михайлова
Редакция: Анета Пантелеева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Квебек, Канада, 50-те години на ХХ век. Англоговорящият баща на Маги има амбиции за дъщеря си, които не включват брак с бедното френско момче от съседната ферма. Но сърцето на Маги принадлежи на Габриел Финикс. Когато тя забременява на петнайсет години, родителите ѝ я принуждават да даде бебето си Елоди за осиновяване и да вкара живота си „в релси“.
Елоди расте по сиропиталища и заедно с хиляди други сираци тя е обявена за психично болна в резултат на нов закон, който предоставя по-голямо финансиране на психиатричните болници, отколкото на сиропиталищата. Умна и упорита, Елоди оцелява след жестокото малтретиране на монахините и най-сетне получава свободата си на седемнайсет.
Маги, омъжена за бизнесмен, нетърпелив да има деца, не може да забрави дъщерята, която е била принудена да изостави. Случайна нова среща с Габриел я поставя пред труден избор. С течение на времето житейските пътища на Маги и Елоди често се преплитат, но двете никога не се срещат, докато Маги не осъзнава, че не бива да чака, а да потърси отдавна изгубената си дъщеря.

„Пазителката на истории“ от Сали Пейдж

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 13 март 2023 г.
Превод: Ирина Димитрова
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата:Всеки има история за разказване. Ами ако някой няма своя история? Тогава какво? Превръща се в колекционер на чужди истории. Като Джанис. Когато Джанис започва да чисти за госпожа Б. – възрастна ексцентрична дама, най-накрая среща човек, който иска да чуе нейната история. Джанис обаче е категорична: тя е пазителка на чуждите истории – няма своя собствена. Или поне такава, която би споделила с някого.
Госпожа Б. обаче не е глупачка и разбира, че в Джанис има повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Какво крие? Няма ли всеки от нас история, която иска да разкаже? Нима не придаваме по този начин форма и смисъл на съществуването си?
Като истинска съвременна Шехерезада Джанис знае, че всеки трябва да остави една история по-хубава, отколкото я е намерил. Може би е време да започне със своята.

„Матилда: как да бъдеш гений“ от Роалд Дал и Лорън Холоуейти

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 13 март 2023 г.
Превод: Ивайла Пеева
Редакция: Петя К. Димитрова
Илюстрации: Куентин Блейк
Адаптация: Яна Аргиропулос

За книгата: Матилда Уърмуд е гений – мозъкът ѝ кипи и бръмчи от интелигентност. Тя надхитря отвратителните си родители и дори своята ужасяваща директорка госпожица Трънчбъл. Вие също можете да смаете, озадачите и изиграете вашите приятели и семейство! Удивете ги с хитрини с числа, научни чудеса, невероятна креативност и дяволски умни номера – всички с прости указания стъпка по стъпка. Вдъхновена от страхотната история „Матилда“ на Роалд Дал, тази книга е перфектна за начинаещите умници по цял свят!

„Това, което никога не приехме“ от Луси Скор

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване
: 14 март 2023 г.
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева
Корица: Кремена Колева

За книгата: Наоми не просто е избягала от сватбата си. Тя е дошла на помощ на своята близначка в малкото градче Нокъмаут, където жителите уреждат споровете си по старомодния начин – с юмруци и бира. Обикновено в тази последователност. Но за нещастие, безотговорната ѝ близначка Тина изобщо не се е променила и изчезва без предупреждение, задигайки вещите ѝ. Нокс е лошото момче на Нокъмаут и не понася драмата – още по-малко, когато тя се появява под формата на булка беглец. Но когато животът на Наоми се преобръща с главата надолу пред очите му, той няма друг избор, освен да ѝ помогне. А след като неприятностите ѝ отминат, той ще се върне към спокойния си, усамотен живот. Или поне такъв е планът, докато неприятностите не се превръщат в истинска опасност…

„Книга за Нери“ от Евгений Тодоров

Издава: „Хермес”
Дата на публикуване: 14 март 2023 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Нери си отиде на 2 юни 2022 г. Веднага я обявиха за легенда, връх на българската журналистика, прима на интелигенцията, не журналист, а институция, и т.н. Депутатите станаха на крака да я почетат. Не знам дали някой се сети, че след 1989-а Нери има само няколко журналистически години. И въпреки това беше запомнена. Защо? Дали нейното появяване в „По света и у нас“ през 1990-а, като част от легендарния „Екип 2“, за много хора не беше истинската промяна? Някои са ми споделяли, че разрушаването на нашата Берлинска стена се случи на екрана, а не на площадите. И едно от доказателствата, че България вече не е същата, беше усмивката на Нери.

Всичко това можеше да е твое“ от Йосефине Клоугарт

Издава: Аквариус
Дата на публикуване: 15 март 2023 г.
Преводач: Мария Змийчарова
Редактор: Даря Хараланова
Дизайн на корицата: София Попйорданова

За книгата: Когато един от най-близките ти хора се разболява и всичко като че ли започва да се разпада, постижимо ли е изобщо да се овладее и управлява скръбта? Този въпрос, фино вплетен в тъканта на романа, задвижва повествованието и държи крехката му нехронологична структура. Героинята извиква целия си изживян досега живот с хората, сред които израства, от които си отива и при които се връща, опитвайки се да се докосне до най-съкровената им същност. Представени калейдоскопично, но придърпвани от невидима нишка, различните картини, различните истории се събират в обща история и носят облекчение от болката.
„Само в проблясъци възприятието ни за света е толкова богато, колкото в детството. Неопетнено от съзнанието за собственото ни Аз – чисто усещане, неотделимо от човека. По-късните ни преживявания са вече нееднозначни, свързват се мигновено с други преживявания и затова са по-малко цялостни. По-малко пълни. И като погледнем назад, това е същината: че всичко в детството е свързано – всяко малко движение сякаш говори в унисон с хиляди други, всичко е една фина мрежа.“

 „Сляпа защита“ от Ники Френч

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 15 март 2023 г.
Преводач: Антоанета Тошева
Редактор: Теодора Къцова
Коректор: Вера Балабанова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова, Kontur Creative

За книгата: Табита не е убийца. Табита Харди е шокирана да усети закопчаващите се белезници върху собствените си ръце, след като в барака, в задния ѝ двор, е открит труп на мъж. Наскоро завърнала се в родния Оукхам, тя среща трудности да се впише в типичния за английско село живот, а ето че сега е обвинена и в тежко престъпление. Тя знае, че не го е извършила. Целият живот на Табита се разглежда под лупа. Всички улики сочат към нея и всички вярват, че тя е извършила убийството. Защо е премълчала мрачното си минало с жертвата? Защо не е споменала за проблемите си с депресията и лекарствата? Защо е решила да се върне в селото, което се предполага, че е ненавиждала? Тя мисли, че не го е извършила.

„Камериерката“ от Нита Проуз

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 16 март 2023 г.
Превод
: Анелия Янева
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Румяна Георгиева
Дизайн на корицата: Гейл Армстронг

За книгата: Камериерката Моли е сам-сама на белия свят. След смъртта на ексцентричната си баба си няма никого. И сякаш е невидима, докато се труди неуморно в грандхотел „Риджънси“, докато чисти и заличава следите от гостите. Но един прекрасен ден тя намира баснословно богатия господин Блек, един от постоянните посетители на хотела, много мъртъв в леглото. Сега вече всички погледи са вперени в камериерката, основна заподозряна за странната смърт на тузаря. Подреденият свят на Моли се преобръща с главата надолу. Ще успее ли тя да разчисти и тази бъркотия? И да докаже, че няма пръст в престъплението?

„Книгоядите“ от Съни Дийн

Издава: Artline Studios
Дата на публикуване: 16 март 2023 г.
Превод: Снежина Пискова
Редакция: Кристина Димитрова
Дизайн на корица: Георги Мерамджиев

За книгата: Скрити из Англия и Шотландия живеят шест древни клана книгояди. Йоркширските тресавища са дом на незнаен род, чиито потомци засищат глада си не с какво да е, а с книги. За тях шпионските истории са пикантно ястие, докато любовните романи са сладко и апетитно блюдо. Когато тези мистериозни хора погълнат карта, те запомнят начертаните дестинации, а когато децата им са непослушни, ги наказват със сухи и плесенясали страници от речници. Девън е част от този род – древен клан на книгояди, който живее в уединение. Още от деца братята ѝ се хранят с истории за смелост и приключения, а тя самата – подобно на всички останали жени книгояди – спазва стриктна диета, състояща се от приказки и поучителни истории.

„Трудни любови“ от Итало Калвино

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 17 март 2023 г.
Превод: Сава Славчев
Дизайн на корица:
Дамян Дамянов

За книгата: Посветен на 100-годишнината на големия Итало Калвино (1923-1985), сборникът „Трудни любови“ разкрива още една непозната страна от творчеството на обичания в цял свят италиански класик – той буквално ни замайва с чувствеността на така характерната за сънародниците му мощна, всепроникваща, но и някак свенлива и прикрита еротика от 50-те години на миналия век. Неговите разкази и повести дишат с любовната нега на войника в отпуск, срещнал уж безразличната вдовица във влака, излъчват обожанието към очарователните, понякога дръзки, друг път стеснителни италианки, които за писателя са истинските инициаторки на лудите и страстни любовни перипетии. Оригиналните сюжети следват един подир друг като кадри от класическите италиански филми, завладели света. А прелиствайки „Трудни любови“, читателят неусетно се сеща за великия Бокачо.

„Живак“ от Димитър Живков

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
17 март 2023 г.
Редакция:
Ганка Филиповска
Коректор:
Ния Харалампиева
Дизайн на корица: Дамян Дамянов

За книгата: След над 10 години на сцена и 250 представления пиесата „Живак“ получава своето литературно преображение – допълнена с още много лакърдии, шеги и истории от животите на обичаните герои на Димитър Живков! Роман, от който ще се смеете с глас. Роман, който ще пречисти душата ви. И след който с усмивка ще си повтаряте: „Я съм могу див!”

„Круела: Черно, Бяло и Червено“

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 18 март 2023 г.
Преводач: Ненко Генов
Редактор: Здравко Генов
Художник: Хачи Ишие

За книгата: Тя не е Круела по рождение. Надарена с талант, изобретателност и амбиция, Естела иска да бъде моден дизайнер, но светът сякаш е решен да потъпче мечтите ѝ завинаги. Животът на крадла-аматьор съвсем не е бляскав, но Лондон през 70-те години е на кръстопътя на модата, а Естела знае, че е способна да завладее подиумите със своите дизайни… стига да се сдобие със средствата, за да ги осъществи! Заедно със своите спътници (и съучастници) Джаспър и Хоръс, Естела живее на ръба… и извън закона. Проследете историята преди фатално известната дива Круела да се появи на сцената, където никой не ще посмее да застане на пътя ѝ.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.