fb
Новите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 20 март 2022

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Проблясък в мрака“ от Стейси Уилингам

Издава: „Ера“
Дата на публикуване:
15 март 2022 г.
Превод:
Росица Тодорова
Редактор:
Илияна Велева
Дизайн на корицата:
Мира Минкова

За книгата: Когато Клои е на 12 години, шест млади момичета изчезват в родното ѝ градче. До края на лятото бащата на Клои е арестуван и осъден сериен убиец. Семейството ѝ трябва да приеме истината и да посрещне последствията. 20 години по-късно Клои почти е успяла – има успешна практика, предстои ѝ сватба и понякога наистина е щастлива. Изчезването на младо момиче в близост до дома ѝ обаче силно я смущава. Когато откриват тялото, Клои вижда прилика с престъпленията, извършени от баща ѝ. Скоро още едно момиче изчезва и Клои започва да се съмнява в спомените си. Може би е просто параноя. Или знаците, които само тя може да разчете са налице…

„Невероятната история за гигантската круша“ от Якоб Мартин Стрид

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване:
11 март 2022 г.
Превод:
Росица Цветанова
Дизайн на корицата:
Якоб Мартин Стрид

За книгата: Животът в Слънчев град си протича мирно и тихо, докато Мичо и Себастиан не откриват писмо в бутилка на пристанището. Дали то наистина е от ИБ – кмета на градчето, който е изчезнал още преди година? Съществува ли Мистериозният остров? Как да се справят с пиратите, Ужасяващия морски змей и Катраненочерното море? И не на последно място: какво ще се случи, ако посеят семенцето от бутилката? Отговорите ще намерите във вълнуващата приключенска история с картинки за деца на всякакви възрасти от датския писател Якоб Мартин Стрид. Якоб Мартин Стрид е датски карикатурист, който е известен в цяла Дания с успешната си поредица „Стрид“ в датския вестник „Politiken“. Автор и илюстратор е на поредица от детски книги за слончето Мимбо-Джимбо.

„Петдесет думи за дъжд” от Аша Леми

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
14 март 2022 г.
Отговорен редактор:
Христо Блажев
Превод:
Надя Златкова Редактор: Ганка Филиповска
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайн на корицата:
Фиделия Косева

За книгата: Само месец след излизането си романът на Аша Леми се превърна в безапелационен бестселър на New York Times. „Петдесет думи за дъжд“ е впечатляващ по стил и размах дебют – разтърсваща приказка за любовта и загубата, за предразсъдъците и семейните корени, които трудно могат да бъдат
изтръгнати. Смел и автентичен, този исторически разказ проследява живота на момиче с грешен цвят на кожата, което трябва да се научи да вирее в следвоенна Япония – въпреки предателствата и разочарованията, въпреки прогнилата почва, в която расте. И да превърне живота си във вдъхновяваща одисея за оцеляването.

„Копирайтинг в Instagram“ от Пьотр Панда

Издава: „Локус Пъблишинг“
Дата на публикуване:
16 март 2022 г.
Превод:
Росица Бърдарска
Редактор:
Ния Димитрова
Дизайн на корицата:
Емил Марков

За книгата: Уникален учебник по професионален копирайтинг в Instagram, подходящ за компании, копирайтъри, блогъри и предприемачи. Кои думи привличат вниманието само с един поглед? Какво е необходимо за написването на продаващо, но същевременно информативно съдържание? Как да въздействаме на читателите, за да ни запомнят? Огромно количество практически примери и правила за създаване на ярки публикации на всякакви теми. Авторът открито споделя своите професионални методи и стъпка по стъпка ни учи как да пишем разкошни текстове. Научете се да се откроявате на фона на другите. Започнете да блестите ярко с помощта на специално авторско съдържание. Това е книга, която отваря очите за силата на текста и възможностите на масовото убеждаване. Това е книга, която ще промени изцяло вашия Instagram.

„Защо мъжете никога не помнят, а жените никога не забравят“ от Д-р Мариан Дж. Легато

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване:
14 март 2022 г.
Превод:
Марина Станева
Редактор:
Вера Балабанова
Дизайн на корицата:
AMG Publishing

За книгата: Мъжете и жените са различни… но научавайки научните причини за тези разлики и стратегиите, с които да се справим с отколешния спор между половете, ще можем да тушираме различията помежду ни. Защо той не иска да пита, когато не знае пътя? Защо тя все иска да обсъжда връзката? Защо той не разбира, че нещо я безпокои? В тази книга ще намерите отговори на тези, а и на много други въпроси. Но може би най-важните от тях са: Защо на мъжете и жените им е толкова трудно да се разбират? Как да се разбираме по-добре? Според д-р Мариан Легато – една от водещите специалисти в областта на половата медицина (наука за различията между мъжете и жените) – женският и мъжкият мозък се различават по структура и химически състав и по тази причина усещаме света по различен начин. Невъзможно е обаче да бъде запълнена тази физиологическа пропаст. „Защо мъжете никога не помнят, а жените никога не забравят“ ще ви помогне да разберете и дори „да мислите“ като противоположния пол и ще ви позволи неимоверно много да подобрите личните си и професионални отношения.

„Констанс“ от Матю Фицсимънс

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване:
15 март 2022 г.
Превод:
Надежда Розова
Редактор:
Ирина Иванова
Дизайн на корицата:
Лиляна Дворянова

За книгата: 2040 г. Клонирането на хора вече е реалност. За противниците му това е престъпление срещу природата. А за младата Констанс Дарси, която е получила свой клонинг от покойната си леля, подаръкът се оказва същински кошмар. Един ден клонингът ѝ се събужда в операционната, но няма спомени от последните осемнайсет месеца. Как е умряла истинската Кони? Полицай Дариъс Кларк вече разследва смъртта ѝ. Кони ще има нужда от помощта му, защото някой иска да я убие. Отново.

„Рекет 2. Бардакът срещу държавата“ от Евгений Тодоров

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване:
15 март 2022 г.
Редактор:
Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Не бях планирал „втора серия“, но се замислих. Какво би се случило с героинята, попаднала в една необичайна среда? В компанията на проститутки. Подзаглавието „Бардакът срещу държавата“ подсказва накъде тръгна разказът. Изкушавах се и от факта, че някои действия на други герои в „Рекет“ се оказаха близки до действията на реални публични личности веднага след излизането на романа. Опитах се отново да позная какво ще се случи в България… Този път обаче май не познах. Поне засега. Може би утре… Не дай си боже.

„Стръмнина“ от Никос Казандзакис

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване:
14 март 2022 г.
Превод:
Николай Костов
Редактор:
Здравка Михайлова
Дизайн на корицата:
Яна Аргиропулос

За книгата: Последният непубликуван роман на Никос Казандзакис излиза за първи път на български език, половин година преди появата си в родната му Гърция. Написан във Великобритания в средата на 40-те години на XX век, „Стръмнина“ отразява опустошителната реалност след края на Втората Световна война, болката и разрушенията, претърпени от Гърция по време на германската окупация. Книгата проследява идеалистичната битка и страданията на един млад писател, у когото ясно се открояват чертите и духовните възгледи на самия Казандзакис. Козмас, главният герой в романа, се завръща на родния Крит след мъчителна служба като военен пилот, за да се изправи лице в лице с печалната следвоенна действителност. Разкъсван от своята вътрешна борба между мрака и светлината, между разочарованието от равнодушието на съвременниците си интелектуалци и трудностите, пред които е изправен светът, той търси пътя към мира и завръщането към човечността.

„Безименните“ от Джон Конъли

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване:
14 март 2022 г.
Превод:
Ирина Манушева
Редактор:
Любослава Русева
Дизайн на корицата:
Виктор Паунов

За книгата: Амстердам. Четирима души са зверски убити в тайна квартира, а останките им са наредени около разпънатото на кръст тяло на патриарха Де Яхер: възрастен, уважаван посредник в престъпния свят и стар приятел на някогашния наемен убиец Луис. Извършителите – сръбски гангстери и военнопрестъпници – са убедени, че ще избегнат възмездието, като се приберат в родината си. Само че грешат. Защото Луис пристига в Европа, за да отмъсти. Петима убийци, които трябва да бъдат намерени и наказани, преди да са се укрили на изток. Има само един проблем. Шестият.

„Конят на Бъфало Бил“ от Марк Твен

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване:
17 март 2022 г.
Отговорен редактор:
Иван Атанасов
Превод:
Стефан Георгиев
Дизайн на корицата:
Деница Трифонова

За книгата: Любовта на Марк Твен към животните е добре известна – те са неразделна част от творчеството му, като с времето заемат все по-важно място в него. Нещо повече, през последните години от живота си големият писател – един от най-видните защитници на правата на животните през своята епоха – създава няколко творби, в които те са не само главни действащи лица, но и разказват събитията през собствения си поглед. Такива са и двете произведения, които ви предлагаме за пръв път на български език в настоящия том – новелата „Историята на един кон“ и разказът „Историята на едно куче“. В първото главен герой е конят на легендарния Бъфало Бил, а във второто – едно храбро куче, което рискува живота си, за да спаси детето на стопаните си. И в двете централна тема са отношенията между хората и животните, представени с неподражаемото сатирично чувство за хумор на „бащата на американската литература“.

„Лудите от улица „Мазур“ от Жоао Пинто Коелю

Издава: „Лемур“
Дата на публикуване:
15 март 2022 г.
Превод:
Димитър Атанасов
Редактор:
Мария Кацикова-Митева Дизайн на корицата: Декитас

За книгата: „Лудите от улица ”Мазур” е история за един окупиран град и за съдбата на двама стари приятели, разделени от ужасяваща трагедия. Чрез галерия от запомнящи се герои и необикновени обстоятелства, тази брилянтна творба показва как писането на един роман може да се превърне в начин за уреждане на сметки от миналото. С нея авторът на ”Попитайте Сара Грос” Жоао Пинто Коелю печели престижната португалска литературна награда LeYa.

„Из мемоарите на едно влечуго“ от Силие У. Юлстайн

Издава: „Емас
Дата на публикуване:
15 март 2022 г.
Превод: Ева Кънева
Редактор: Цвета Германова
Художник:
Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: 2003 година. След поредния голям купон в студентската квартира Лив и двамата ѝ съквартиранти са запленени от питон, който виждат в телевизионно предаване. За Лив влечугото се превръща във фикс идея и тримата си вземат питон за домашен любимец. Привързаността на момичето към змията обаче е смущаваща… Тринайсет години по-късно броени дни преди първия учебен ден единайсетгодишната Ибен и майка ѝ Мариам пазаруват в търговски център. След кратко спречкване в супермаркет момичето изчезва. Изпадналата в шок Мариам се качва в колата и подкарва без посока. Пред очите ѝ оживяват болезнени картини от миналото ѝ, които я хвърлят в мъчителни подозрения кой е похитил дъщеря ѝ.

„Кралицата изменница“ от Даниел Л. Дженсън

Издава: „Издателство Егмонт
Дата на публикуване:
19 март 2022 г.
Превод
: Ирина Денева – Слав
Редактор
: Вили Вълканова
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата:
Александър Григоров

За книгата: Вече считана за изменница, Лара е безсилна срещу превземането на Итикана от краля на Маридрина. Когато научава, че съпругът ѝ Арен е отвлечен в битка, тя осъзнава, че е разменната монета, която иска баща ѝ, срещу живота на Арен. Но Лара е готова да се бори. Решена да спаси съпруга си и кралството на Моста, тя използва тайното си и най-опасно оръжие – сестрите, чийто живот е пощадила. Докато войната за властта над кралствата е в разгара си, Лара се изправя срещу най-голямото предизвикателство – да спаси мъжа, когото е предала. Когато всичко, което обича, е в опасност, Лара трябва да реши за какво се бори – за съпруга си, кралството или себе си. Книга втора от поредицата „Кралството на Моста“.

„Звезди под клепачите“ от Николай Терзийски

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 17 март 2022 г.
Редактор: Борис Минков
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Романът „Звезди под клепачите“ на Николай Терзийски е опора в мигове на болезнено колебание, дали да простим на някого, или да го осъдим. Ще открием истини за хората под българското небе, за пропастите по пътя им, които те превръщат в свобода и страст, за техните изпълнени с труд, пречки и упорство дни. Този роман ни е особено нужен, когато сме решили да напуснем най-важния за нас човек, но всичко – нашата кръв, въздухът в дробовете ни, часовете, които разсичат сърцата надве, крещят: „Върни се!“. Този роман на Николай Терзийски  е необходим днес и сега, за да не се превърне животът ни в единствения възможен влак към истината, който сме изтървали. В тази книга има мъдрост и искрящ талант. Има надежда. Това е роман за времето и неговото най-красиво, най-страшно и същевременно най-щастливо измерение – любовта. Николай Терзийски е създал притча за безсмъртието, стигнал е сърцевината на тайната. Сред всичко на света само любовта е в състояние да създава вечност.“ Здравка Евтимова

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.