fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 20 ноември 2022

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Тери Пратчет: Живот с бележки под линия” от Роб Уилкинс

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
14 ноември 2022 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Преводач: Богдан Русев
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Първата официална биография на един от най-обичаните и продавани британски писатели излиза на български език!
Разказана с много обич – „Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ от Роб Уилкинс е истинско пиршество на фантазията и литературата. Дело на неговия личен асистент, пръв читател и близък приятел, тази книга е посветена на живота на едно момче, превърнало се в рицар само благодарение на въображението си. И създател на Свят, в който отговорите на всички неща понякога се крият зад най-абсурдните ситуации.

„Чудните седмици“ от д.н. Хети ван де Рейт, д.н. Франс Плои и Ксавиера Плас-Плои

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 14 ноември 2022 г.
Превод: Румяна Автанска
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: Може би се чудите защо бебето ви е раздразнително, прилепчиво и ревливо? Възможно е да преминава през скок в мозъчното си развитие, след който овладява нови умения, прави открития и развива възприятията си. Киселото му настроение може да е сигнал, че е на път да постигне огромен напредък! Още по-хубаво е, че тези фази настъпват почти по едно и също време при повечето бебета, така че родителите могат да се подготвят за „бурните седмици“, които предхождат „слънчевите седмици“. С над два милиона продадени копия и четири милиона изтегляния на мобилното ѝ приложение, „Чудните седмици“ е най-добрият помощник за младите родители.

„Идвам си“ от Мария Миразчийска – Мариачи

Издава: „Екрие“
Дата на публикуване: 14 ноември 2022 г.
Дизайн на корицата: Галя Петрова

За книгата: Тази книга няма да ви изгуби от времето. Ще ви спечели… време!
Време да си спомните за любимите хора; за дългите лета; за горещите дни; за безкрайните зими; за топлата питка във фурната и домашното българско сирене.
Да си спомните за моментите, когато ви е било трудно, но в трудностите сте успявали да се почувствате истински щастливи.
И ще ви се чете! Много ще ви се чете, защото всяка следваща история е изпълнена с надежда. С копнеж към малките неща.

„Името на вятъра“ от Патрик Ротфус

Издава: „Прозорец”
Дата на публикуване: 14 ноември 2022 г.
Превод: Ангел Ангелов
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Дизайн на корицата: Марк Симонети, Вихра Стоева

За книгата: Така започва историята на надарения с много таланти млад мъж на име Квоте, който се превръща в най-могъщия магьосник на света. Воден от негово име, разказът ни отвежда към детството му, прекарано с трупа пътуващи артисти, през годините като сирак, оцеляващ във враждебен и престъпен град, до обучението му в легендарно училище за магьосници и животът му на беглец след убийството на един крал. „Името на вятъра“ се превърна в любима книга на хиляди и е постижение без конкуренция в съвременната литература, сътворено от писател с безспорен талант на разказвач. Шедьовър, който ще изпрати читателите в тялото и мисълта на магьосника, ще го вкара дълбоко в механиката на магическото.

„Нещата, за които мълчим“ от Ина Иванова

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 15 ноември 2022 г.
Редакция: Аксиния Михайлова
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: Тази крехка книга пътешества между летата на срамежливото порастване и зимите, които си отиват без предизвестие. В междусезонията ѝ се е сгушил един свят, който не знаем колко и дали ще трае, но е спасителен тук, сега. Обостря сетивата. Усещаме пулсациите му през призмата на болките – минали и настоящи, носталгични, живи. Забавяме, съзерцаваме, изричаме имената на състояния, назоваваме онова, за което досега сме мълчали. „Облягаме тъгата си“ на другия. Притихнали. Невена Дишлиева-Кръстева

„Объркани в свободата“ от Владимир Зарев

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 15 ноември 2022 г.
Редакция: Стойо Вартоломеев
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Романът „Объркани в свободата“ се състои от два сюжетни и мисловни потока. Едната сюжетна линия се развива в съвременността и разказва за насилието и несвободата, предизвикани от пандемията, която ни отне различието и ни потопи в нереалното виртуално съществуване. Втората сюжетна линия ни пренася в Средновековието и засяга темата за исихазма – едно удивително духовно учение в търсене на единение с Бог.
Привидно тези две сюжетни линии изглеждат несъвместими. Това, което ги обединява в романа, е проблемът за свободата, за величието на човешката свобода, която до голяма степен осмисля живота ни.

„Драма с лама“ от Рейчъл Морисроу

Изадва: „Лютиче“
Дата на публикуване: 16 ноември 2022 г.  
Превод: Мария Донева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Нещо странно се случва всеки път, когато Алекс се притесни: появява се една смешна лама! И колкото повече се тревожи Алекс, толкова по-голяма става ламата! Тази забавна римувана история носи важно послание: че споделянето ни помага да победим притесненията си.

„На връщане“ на Фросина Пармаковска

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 17 ноември 2022 г.
Превод: Мариян Петров
Редакция: Красимира Вълчева
Художник на корицата:  Стефан Тотев

За книгата: Роман за вината и прошката, за осъзнатата и изстрадана грешка, която всеки може да допусне, за моментите, в които човек се приземява и осъзнава всичко нередно, което е извършил. Мъж загърбва семейството си и напуска съпругата си и малкия си син, подобно на собствения си баща. Пътуване до Истанбул ще преобърне живота му. Настъпва пандемията и блокира всичко. Следва труден път назад, към родината, към семейството, към ежедневието. Ще получи ли прошка за всичко, което е причинил на семейството си, ще може ли да изплува от водовъртежа, в който е попаднал?

„Дълбоки води“ от Лиля Шерфиг и Ото Дикмайс

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 17 ноември 2022 г.
Превод: Росица Цветанова
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Ото Дикмайс

За книгата: „Дълбоки води“ е книжка за едно момче, един мечок и един пастрок. И тримата седят в една лодка. Това е разказ за големи вълни и силни чувства. И за това как се намира решение, когато трябва да се сбогуваш. Прекрасните илюстрации спомагат още повече за въздействието на тази трогателна история, разказана по непринуден и разбираем за децата начин – чрез емоцията.

„Не ме събуждай в сряда“ от Луиза Абраамян

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 18 ноември 2022 г.
Редакция: Атанаска Станчева
Корекция: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Виктория Видевска

За книгата:
История, вдъхновена от реални събития, разказваща за стръмните стъпала в живота, за изборите, за страховете, за силата. Елена, търсейки себе си и любовта, се сблъсква с най-големите си страхове. Тялото ѝ я изправя пред изпитания, които изглеждат необясними. Диагнозата е трудна, дори невъзможна за поставяне, но причина съществува и тя е скрита дълбоко в ума ѝ.

„Жените на Цезар 2 – Весталките“ от Колийн Маккълоу

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване
: 18 ноември 2022 г.
Превод: Борис Тодоров
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Помпей е далеч на изток и оставя Рим на консерваторите. Но съперникът им Гай Юлий Цезар става опора на реформаторите. Преследван от политическите си врагове, той печели неочаквани съюзници: Марк Крас, любовницата си Сервилия, Публий Клодий и Марк Антоний. А като върховен жрец получава подкрепата на шестте весталки – целомъдрените жрици, които са влюбени в покровителя си.

„Коледният случай на детектива Филип“ от Сотир Гелев и Пенко Гелев

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 18 ноември 2022 г.
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Пенко Гелев

За книгата: В града са изчезнали стотици котки, което си е същинска мистерия. Детективът Филип и неговият помощник, кучето Дарвин, са наети да я разгадаят. Случаят се оказва много по-заплетен от очакваното и тримата (кой е третият, предстои да разберете) започват разследване, което ще ги въвлече в опасно приключение. Ще успеят ли да спасят себе си, Коледата, а и целия свят?

„1000 факта за динозаврите“

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 19 ноември 2022 г.
Преводач: Лили Илиева
Редакция: Надя Калъчева
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: © National Geographic 2022

За книгата: Открийте изумителни истини за някои от най-свирепите и могъщи животни, които някога са бродили по Земята, вкаменелостите, които са оставили след себе си, и света, в който са живели. Пълна с невероятни факти за динозаври рекордьори, страхотни вкаменелости и други праисторически животни като саблезъби котки и гигантски ленивци, тази подробна книга ще ви изпрати на пътешествие назад във времето до праисторическия свят.

„Шестимата на Атлас“ от Оливи Блейк

Издава: „Студиото на А“
Дата на публикуване: 19 ноември 2022 г.
Превод: Деница Иванова Райкова
Редакция: Полина Павлинова
Дизайн на корицата: Ина Димитрова

За книгата: Александрийското общество е тайна организация, която съхранява знанието на цялото човечество. Всяко десетилетие най-талантливите междинници са избирани да се борят за място в него. Всеки от тях притежава уникална способност – сила, която би могла да руши светове. Живот на власт и престиж очаква избраниците. Както и познание, надхвърлящо най-безумните им мечти. Но на каква цена?
Шестимата кандидати бленуват да бъдат част от александрийците. Дори да са принудени да се изправят срещу най-опасните си врагове. Дори да бъдат предадени от най-доверените си съюзници. Дори и цената да е болката от любовта и загубеното доверие. Те ще се борят ожесточено.
Дори това да означава, че някой трябва да умре.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.

[ + ]