fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 20 януари 2019 г.

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Часовете“ от Майкъл Кънингам

Издава: „Intense“
Дата на публикуване: 18 януари 2019 г.
Превод: Иглика Василева
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата:„Часовете“ е драматична, завладяваща и дълбоко разтърсваща история на три жени: Клариса Вон, която в една нюйоркска утрин се занимава с организирането на прием в чест на любим човек; Лора Браун, която бавно започва да се задушава под тежестта на идеалния семеен уют в предградията на Лос Анджелис от петдесетте; Вирджиния Улф, която се възстановява в компанията на съпруга си в лондонското предградие и започва да пише „Мисис Далауей“. Историите на трите героини се преплитат, за да достигнат финал, болезнено изящен в своята цялост.

„Момиче, измий си лицето“ от Рейчъл Холис

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 15 януари 2019 г.
Превод: Диляна Георгиева
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Струва ли ти се понякога, че останалите жени знаят недостъпна за теб тайна как да се справят с всичко с лекота? Смяташ ли другите за по-успели, по-привлекателни, по-достойни от теб? Съмняваш ли се, че можеш да осъществиш мечтите си? Рейчъл Холис има да ти каже нещо: всичко това са лъжи. Дълбоко вкоренени заблуди, с които е време да се разделиш.

„Стигнахме ли вече? Семеен пътеводител“ от Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 14 януари 2019 г.
Редакция: Димитър Николов
Дизайн на корицата: Галина Николова

За книгата: „Стигнахме ли вече?” ще ви разведе из прекрасни места, ще ви разкаже къде се яде най-вкусно, къде да отседнете за нощувка. Всичко това – съобразено както с бюджета ви, така и с удобствата и разнообразието, от които се нуждаете. С типичното си чувство за хумор Елисавета и Красимира ще ви убедят, че има и по-лоши неща от това да пътувате с деца. А понякога тази дейност е дори приятна и завършва без пожари, опърлени вежди, загубени хлапетии и празни джобове. За да не помислите, че ви лъжат – изданието на „Стигнахме ли вече?” съдържа над 170 цветни фотографии, които доказват, че и двете са се измъкнали живи и щастливи от посочените дестинации. И понеже едно море не стига, с двете щури авторки ще прекосите България, но ще отскочите и до Сърбия, Македония, Гърция и Румъния.

„Майстори на криминалния разказ“ от колектив

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 17 януари 2019 г.
Превод: Борис Миндов
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Шест от най-големите имена в жанра, които извеждат криминалната литература на ново ниво – Реймънд Чандлър, Ърл Стенли Гарднър, Рос Макдоналд, Ед Макбейн, Бил Пронзини и Лорънс Трийт. Майстори на разказа, те успяват да пренесат читателя в специфичната атмосфера на престъпния свят и да го държат в напрежение до самия край. Всеки, със своя неподражаем стил, е доказал през годините своето място сред най-добрите! Коварни престъпления, мрачни улички, заплетени случаи и корави детективи – всички характеристики на класическия криминален разказ, поднесени в една забележителна колекция за ценители.

„Виенски апартамент“ от Радостина А. Ангелова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 18 януари 2019 г.
Редакция: Виктория Иванова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: „Виенски апартамент“ е книга виенско колело. Завърта се и разпилява емоциите между горе и долу. Позволява да погледнеш отвисоко и те държи сигурно, така че забравяш околния свят. Във всяка кабина се крие отделна история – самодостатъчна, но неотменно свързана с всички останали чрез общата ос.

„Мракът шепне“ от Ричард Чизмар и Брайън Джеймс Фрийман

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 21 януари 2019 г.
Превод: Елена Павлова
Редакция: Светла Иванова
Илюстрации: Димитър Стоянов – Димо
Дизайн на корицата: Томислав Тикулин – художник

За книгата: И идва ден, и Чистото зло потропва на вратата ти… Ти ще му отвориш и то ще те попита: „Имаш ли тайна мечта? Ще ти я сбъдна. Обаче…“ Това е разказ за дилемата. Страшен разказ за ужасяващия избор, пред който си изправен всеки миг. Лаконична, мозаична, кинемато-графична – такава е повестта на Чизмар и Фрийман „Мракът шепне“ Потопи се в бездната на шепнещия мрак! И идва ден, и чистото зло потропва на вратата ти… Ти ще му отвориш и то ще те попита: „Имаш ли тайна мечта? Ще ти я сбъдна.Обаче…“ Това е разказ за дилемата. Страшен разказ за ужасяващия избор, пред който си изправен всеки миг. Лаконична, мозаична, кинематографична – такава е повестта на Чизмар и Фрийман „Мракът шепне“ Потопи се в бездната на шепнещия мрак!

„Мрачните красавици“ от Меган Шепърд

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 19 януари 2019 г.
Превод: Лили Илиева
Редакция: Анета Мечева
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: Анук мечтае да бъде като Хубавите – да носи дрехи по последна мода, да кара бързи коли и да притежава свободата да се влюби. Но тя не би могла да постигне нищо от това. Защото Анук не е човек. Тя е зверче – животинка, превърната чрез магия в човешко момиче, завинаги пленена между стените на парижкия си затвор и служеща на своята повелителка Мада Витора…

„Атлас на дните“ („Чудатите деца на мис Перигрин 4“)

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 14 януари 2019 г.
Превод: Юлиян Стойнов
Редакция: Мария Василева
Адаптация на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: Нещата започнаха да стават твърде… чудати. След като се справи с чудовищ-ната заплаха, която едва не унищожи чудатия свят, Джейкъб Портман се връща във Флорида, където бе започнала неговата история. В компанията на мис Перигрин, Ема и неговите приятели животът, изглежда, обещава да бъде по-хубав отвсякога. Всички прекарват дните си на плажа и чудатите деца вземат от Джейкъб уроци по „нормалност“. Но не е предопределено това да продължи дълго. Откриването на подземния бункер на дядото на Джейкъб дава нова информация за двойствения му живот като чудат ловец. Джейкъб узнава нови тайни за опасната дарба, която е наследил, и разкрива истини, които са се спотайвали в подсъзнанието му много преди да попадне в примката на мис Перигрин. Сега вече залогът е по-висок отвсякога, тъй като Джейкъб и приятелите му се озовават в неизследваната територия на американските чудати – свят, който никой от тях не разбира.

„Врач“ от Мартин Ришави

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: януари 2019 г.
Превод: Маргарита Руменова
Дизайн на корицата: Кристина Костова

За книгата: Централният персонаж в романа на Мартин Ришави „Врач“, включващ всъщност две самостойни, но сходни като стилистика и литературна стойност повести, е бивш театрален режисьор, преминал през редица регионални и експериментални театри, който понастоящем работи като диспечер в московските комунални услуги. Пречист-ващият поток на речта, непрекъснатият трагикомичен монолог за абсурдността, която постоянно режисира човешките съдби на житейската сцена не само в Русия, а и по света, спонтанно се превръща в „постановката на живота му“.

„Поезия“ от Пиер дьо Ронсар

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 18 януари 2019 г.
Превод: Кирил Кадийски
Дизайн на корицата: Кирил Златков

За книгата: Ронсар дължи своята слава на любовната си лирика от сборниците „Оди“ и „Любовни стихове“, вдъхновени от любимите му Касандра, Мари и Елен. Наречен от съвременниците си „принц на поетите“, в европейски контекст мястото му е между Петрарка и Шекспир. Преводи на отделни стихотворения се срещат в различни антологии, но това е първото представително двуезично издание на поезията на Ронсар на български език, в което можем да се насладим в пълна мяра на пълнозвучния ронсаров стих.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.