fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 21 февруари 2021

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Начала“ от Луис Дартнел

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 15 февруари 2021 г.
Превод: Росен Люцканов
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Ако представител на извънземна цивилизация пристигне на Земята, той вероятно ще се опита да си обясни историята на живота посредством геоложката еволюция на планетата. Точно това е направил астробиологът Луис Дартнел. Резултатът е поразителен – на преден план излизат взаимовръзки, които инак са напълно невидими.Когато говорим за историята на човечеството, обикновено се фокусираме върху великите водачи, популационните фактори и съдбовните войни. Каква роля е играла Земята в тези процеси? Флуктуациите в орбитата на нашата планета са причина за климатични промени, които са ни принудили да преминем от номадски живот към земеделие. Планинският терен е причина за развитието на демокрацията в Гърция. Дори и днес електоралните нагласи в югоизточната част на САЩ следват закономерности, свързани с отложени преди 75 милиона години седименти от отдавна изчезнало море. Където и да погледнем, ще видим дълбокия отпечатък на планетата върху еволюцията на човека.

“Елине Вере“ от Луи Куперюс

Издава: „Жар – Жанет Аргирова“
Дата на публикуване: 15 февруари 2021 г.
Превод: Елица Колева
Дизайн на корицата: Кийс ван Донген

За книгата: Убедителната, виртуозно разказана история на Елин Вере се случва в кръговете на заможната хагска буржоазия в края на XIX век. Неизбежността на съдбата намира израз в слабата, свръхчувствителна и психически нестабилна Елине – девойка с добро социално положение, надарена, ала неспособна да се адаптира към „баналния живот“. Поради страха си от реалността тя се губи във фантазиите си, след което страхът само се засилва. Съдбата удря бавно, но неизбежно. Романът, с който Куперюс дебютира през 1889 г., се превръща и в най-четената му книга, която веднага го прави известен.

„Вдън гората Дикчам“ от Георги Божинов

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 16 февруари 2021 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: ​„Вдън гората Дикчам“ е сборник с разкази и пътеписи от Георги Божинов. Дъщерята на писателя Милка Рускова определя книгата като най-важната за Божинов – именно като първа книга, като пръв тон, задаващ мярка и вкус. Може да се каже, че без нея нямаше да се роди двайсет години по-късно романът шедьовър „Калуня-каля“ – нека го кажем – един Дунав на българската литература, тръгнал от стотиците църцорещи още от 60-те години (невинни години!) ручейчета.  

„По острието на изкуството“ от Филип Гуин Джоунс

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 16 февруари 2021 г.
Превод: Росица Тодорова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Венецианското биенале на изкуството ежегодно се превръща в дом на най-великите художествени произведения, а тази година Нейтън Съдърланд е поканен да присъства на една от първокласните изложби. Трагедия връхлита Британския павилион – световно известен изкуствовед e убит върху една от инсталациите. В джоба му откриват картичка на „Юдит обезглавява Олоферн“ от Караваджо. Скоро се появяват още три картички със смъртоносни последици. Нейтън се доближава все повече до този, който стои зад тях, докато убиецът не му изпраща картичка с лика на Смъртта, носеща коса…

„P.S. Някой трябва да плати” от Богдан Русев

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 19 февруари 2021 г.
Редакция: Катя Найденова
Дизайн на корицата: Ирен Барева

За книгата: „P.S. Някой трябва да плати“ нашумя като първия български аудиосериал, написан специално за Storytel Original, а сега страхотният трилър на Богдан Русев излиза и в книга, като в края е добавена и първата глава от така очакваното продължение: „P.S. Всичко се връща“. Очаква ви оригинална, остроумна, забавна и екстремна история в стила на „Бандата на Оушън“, поръсена с щедра доза “Мисията: невъзможна” и щипка от романите за агент 007.

„Архив на малцината, родени в космоса“ от Беки Чеймбърс

Издава: „Artline Studios“
Дата на публикуване: 19 февруари 2021 г.
Превод: Деница Иванова Райкова
Редакция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: От наградената с „Хюго“ поредица на „Дългият път към една малка, ядосана планета“… Столетия след като последните човеци са напуснали Земята, Екзодианската Флотилия е жива реликва: място, от което мнозина произхождат, но малцина външни хора са виждали. Човечеството най-сетне е прието в галактическата общност, но макар това да е отворило вратите за мнозина, онези, които още не са заминали за градовете на извънземните, се боят, че грижливо култивираният им начин на живот е застрашен. А когато една катастрофа разлюлява тази вече крехка общност, екзодианците, които все още наричат Флотилията свой дом, вече не могат да избегнат неминуемия въпрос: Какво е предназначението на един кораб, достигнал целта на пътуването си?

„На жените с обич“ от Исабел Алиенде

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 19 февруари 2021 г.
Превод: Катя Диманова
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: „Пиша тези страници през март 2020 г., затворена вкъщи заради кризата с коронавируса…“. Ала вместо да сътвори роман ала Гарсия Маркес, под надслов „Любов по време на коронавирус“, Исабел Алиенде поднася по увлекателен и забавен начин размишленията си за мястото и ролята на жените в обществото, за дълголетните им борби за равноправие и справедливост, споделя женския си възглед за феминистката революция, „може би най-важната, най-дълбоката в историята на човечеството“. И за пореден път завладява с безграничния си талант на великолепна разказвачка и с умението да обрисува ярки образи на своите героини.

„Страстната година“ от Ким Лигет

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 20 февруари 2021 г.
Превод: Йоана Гацова
Редакция: Ваня Петкова
Коректор: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: Kerri Resnick
Илюстрация на корицата: Hsiao Ron Cheng; © Galyna Gryshchenko/Shutterstock.com

За книгата: НИКОЙ НЕ ГОВОРЕШЕ ЗА СТРАСТНАТА ГОДИНА. БЕШЕ ЗАБРАНЕНО. Момичетата от окръг Гарнър биват изпращани в изгнание, когато навършат 16 години. Те трябва да живеят година далеч от дома, за да се освободят от магията, таяща се в тях. Едва след това могат да се завърнат отново у дома – пречистени и готови да се омъжат.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.