fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 22 август 2021

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Византийският султан“ от Селчук Алтун

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 16 август 2021 г.
Превод: Севджан Кендже
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Кристина Костова

За книгата: Според официалната история византийският император Константин XI Палеолог загива в бой, докато се сражава с меч в ръка срещу османците. Някои историци обаче твърдят, че в последния момент се е спасил от турците, качвайки се на борда на генуезки кораб. 555 години след завладяването на Истанбул трима загадъчни мъже се свързват с млад университетски преподавател, живеещ в Галата.

“Атанас Далчев в Солун и Истанбул“ от Хюсеин Мевсим

Издава: „Жанет 45“
Редакция: Антон Баев
Дата на публикуване: 16 август 2021 г.
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: Книгата на проф. д-р Хюсеин Мевсим не просто разкрива „непознатия Далчев“, но е книга-ключ за ново разчитане на поетиката на Атанас Далчев през детския спомен, травмата и превъзмогването ѝ (чрез писане). Книга, която съчетава литературно-историческия подход с психографията, географията и темпоралността в личното творчество. Всички трудове на Хюсеин Мевсим ме убеждават, че литературните текстове зависят не просто от времето, когато се раждат, но и от мястото, което ги ражда и което те пренасят (съхраняват) през (от) времето.“ – Д-р Антон Баев

„Избрани разкази“ от Кларк Аштън Смит

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 16 август 2021 г.
Превод: Огняна Иванова
Подбор и съставителство: Иван Атанасов
Редакция: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Настоящият сборник включва избрани разкази на К. А. Смит. Действието в тях се развива в древните Хиперборея и Атлантида, в митичната средновековна област Авероан, на последния континент на Земята – Зотик, на Марс, Венера, в алтернативни светове и други измерения – места, населени с могъщи некроманти и храбри воини, крадци, търсачи на приключения или забранени познания, причудливи същества, богове, демони, извънземни и безименни чудовища. Ще станете свидетели на невиждани ритуали, заклинания,  болести и проклятия, ще се разходите в загадъчни градове, храмове, гробници и градини и ще се докоснете до чистото, абсолютно зло, което никога не е било виждано, но е някъде там… и ви очаква.

„Изгнаник“ от Лев Пучков

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 17 август 2021 г.
Превод: Ива Николова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Среднощният кървав сблъсък между момчетата от клуб „Патриот“ и кавказките бандити завършва с трупове. Дима и Федя са обявени за федерално издирване, а освен това няколко казакски клана са обявили внушителна парична награда за главите им. Двамата учители от провинциалния руски град се превръщат в изгнаници и са принудени да бягат, като към тях доброволно се присъединяват Лена и Борман. Бегълците се укриват в покрайнините на Москва и извършват наказателни акции с подкрепата на нелегални националистически организации и тайни благодетели. За изгнаниците вече няма път назад, а бъдещето им готви само още по-жестоки сблъсъци. 

„К-поп. Поверително“ от Стивън Ли

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 17 август 2021 г.  
Превод: Мария Димитрова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова 

За книгата: Kендъс Пак е талантливо американско момиче от корейски произход. Освен че свири на класически инструмент, тя може да пее. Ама наистина може. Кендъс тайно се записва за прослушване в програма за сформиране на к-поп група, макар да не очаква да бъде избрана. Но именно тя печели заветното място и сега трябва да убеди родителите си да я пуснат да замине за Корея, където ѝ предстои сериозно обучение. Това, което я очаква, е много по-трудно от всичко, което си е представяла. Както и да следва суровите правила на музикалната индустрия. А правило номер едно гласи: НИКАКВИ РОМАНТИЧНИ СРЕЩИ, което става почти невъзможно за спазване, когато се запознава с момчето на мечтите си. Много скоро Кендъс трябва да си отговори на най-важния въпрос: Заслужава ли си да рискува приятелствата си и всичко, в което вярва, заради бленуваното място в най-очакваната момичешка к-поп група?

„Това, което посееш“ от Юрт и Русенфелт

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 17 август 2021 г.
Превод: Анелия Петрунова
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

Три убийства в рамките на броени дни разтърсват жителите на Карлсхамн. Ваня Литнер и колегите ѝ трябва да заловят снайпериста преди да покоси следващата си мишена. Но липсват улики, свидетели и ясна връзка между жертвите. Себастиан Бергман вече води по-спокоен живот. Но следващият му клиент преобръща всичко като го връща към болезнените спомени от цунамито през 2004-та, когато Бергман е загубил семейството си. Той никога не е спирал да убива след онзи случай в Упсала. Но сега, когато му предстои да стане баща, взима решение. Няма да убива повече. Ала от миналото не може да се избяга толкова лесно.

„Скъпа Ейва“ от Илса Мадън-Милс

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 18 август 2021 г.
Превод: Цветана Генчева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Двама тийнейджъри, белязани от лични трагедии, търсят път към светлината… и един към друг. Гимназистката Ейва се е борила за всичко, което има в живота си. Тя и брат ѝ – отгледани в християнско сиропиталище – са бедни като църковни мишки. Само интелигентността и усърдието ѝ уреждат стипендия, за да учи в престижна гимназия. Би трябвало да я очаква бляскаво бъдеще. Вместо това Ейва се буди сама в тъмното във вечерта на шумно гимназиално парти. Намира се в гората, без спомен как се е озовала там, а когато се опитва да се изправи, ослепителна болка раздира стомаха ѝ.

„Леден гамбит“ от Бернар Миние

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 19 август 2021 г.
Превод: Силвия Колева
Редакция: Марта Владова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: В една мразовита декемврийска утрин работници от водноелектрическата централа откриват обезглавен труп на кон, окачен върху конструкцията на лифт в Пиренеите. В същия този ден млада психоложка постъпва на работа в психиатричния център за особено опасни престъпници, който се издига над долината. Майор Серваз, хипохондрик, надарен с изключителна интуиция, смята повереното му разследване за най-странното в кариерата си. Защо някой би убил кон на 2000 метра надморска височина? И каква връзка може да има между него, фармацевта, обесен под мост, и необичайните графити, на които се натъкват полицаите? И най-вече как така на всички тези места е открита ДНК на психопат, затворен в единствената по рода си в Европа психиатрична клиника? Дали това не е началото на един невъобразим кошмар за Серваз?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.