fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 23 май 2021

14 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Този ден“ от Бланка Липинска

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 17 май 2021 г.
Превод: Васил Велчев
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Любовта, разцъфтяла между Лаура Биел и боса на сицилианската мафия Масимо Торичели, е извоювана с цената на болка и страст. Лаура може да има всичко, което пожелае – съпруг, който я обожава, живот в лукс на брега на морето, разкошна вила. Кралят на мафията изпълнява всяко желание на своята кралица. Но бракът с един от най-опасните мъже в Сицилия носи своите последствия… и те често завършват с трагедия. Враговете на Масимо знаят добре, че единствената му слабост е красивата му съпруга, и няма да се поколебаят да я използват, за да го уязвят.

Импулси и Миражи. Внушения и неволи в мемоарите на един учен“ от Калин Дудов

Дата на публикуване: 17 май 2021 г.
Редакция: Снежана Зарева – Гарфънкъл
Дизайн на корицата: Анна Георгиева – Андра

За книгата: Едно секретно досие от годините на Студената война оживява, заедно с погледа на автора към наследството, с което навлизаме в бъдещето: Защо насилието, страхът и корупцията винаги ни съпътстват. Расисти ли сме. Набира ли сили евгениката. Противоестествено ли е да сме атеисти. Ученият навлиза в генното инженерство, но го застигат съмнения и тревога – готови ли сме за изненади.

„Кръвта на цветята“ от Анита Амиррезвани

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 18 май 2021 г.
Превод: Лидия Шведова
Редакция: Мила Томанова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Средновековен Исфахан от 20-те години на XVII век – златното време на иранската култура и изкуство, – изумителен град с минарета, в които се оглежда небето, с ярки багри, примамливи ухания и вълнуващи хора. Именно този пъстър свят на екзотичния Изток от времето на шах Абас е колоритният декор, където едно талантливо момиче трябва да се пребори със съдбата, която не е много благосклонна към него. Дори когато житейските перипетии запращат неназованата героиня на дъното, дори когато трябва да изтърпи много болка, вкуса на немотията и жилото на униженията, тя – открита, чиста, устремена – успява да се пребори за щастието си, което за всеки от нас е различно и невинаги се вмества в уютния дом с грижовен мъж и сигурни дни.

„Верига от злато“ от Касандра Клеър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 18 май 2021 г.  
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Cliff Nielsen

За книгата: Kорделия Карстерс е ловец на сенки, обучавана от ранна възраст да се бие с демони. Когато баща ѝ е обвинен в ужасно престъпление, тя и брат ѝ заминават за Лондон с надеждата да предотвратят семейното опозоряване. Скоро тя среща приятелите си от детинство – Джеймс и Люси Херондейл, и e въвлечена в техния свят на бляскави балове, тайни любовни срещи и свръхестествени салони, където се събират вампири, магьосници и русалки. Междувременно ѝ се налага да крие тайната си любов към Джеймс, който е дал обет да се ожени за друга. Но новият живот на Корделия е пометен, когато серия от ужасни демонски атаки разтърсват Анклава. Тези чудовища не са като другите, те излизат на дневна светлина и покосяват жертвите си със смъртоносна отрова. Лондон е поставен под карантина. Уловени в града, Корделия и нейните приятели откриват връзка към мрачно наследство, което ги е дарило с невероятни сили. Те са изправени пред тежък избор, който ще разкрие жестоката цена на това да бъдеш герой…

„Искрици в мрака“ от Шарън Камерън

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 18 май 2021 г.
Превод: Камелия Кучер
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров – адаптация на оригиналната корица

За книгата: 1942 г., Пшемишъл, Полша. Стефания Подгорска е на шестнайсет, работи в магазина на еврейското семейство Диамант и е сгодена за сина им Изио. Но всичко се променя, когато германската армия стига до Пшемишъл. Семейство Диамант са изселени, а Стефания остава в окупирания град да се грижи за сестричката си. Една нощ на вратата се чука. Макс, братът на Изио, е скочил от влака по пътя към концентрационен лагер. Стефания взема трудното решение да скрие Макс, а впоследствие и още дванайсет евреи. „Искрици в мрака“ е базирана на нейната истинска и удивителна история.

„Санаториумът“ от Сара Пиърс

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 18 май 2021 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Детектив Елин Уорнър се намира в изключително луксозен хотел в швейцарските Алпи. Почти изолиран от света, той предлага уединение и тишина. Но зад изтънчения стил се крие минало, обвито в мистерия. Сградата някога е била санаториум, за който се носят плашещи слухове и дълго време е била необитаема. Въпреки нежеланието да бъде там, Елин е поканена на сватбата на брат си и няма как да си тръгне.

„Куршум назаем“ от Даниела Табакова

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 18 май 2021г.
Редакция: Маргарита Петкова
Художник на корицата: Пенка Гайдарова 
Дизайн на корицата: Моника Комарницка

За книгата:  „Втората книга на Даниела Табакова продължава и надгражда темите застъпени в „Другата Марлене“. Теми, които вълнуват всички, защото са от ежедневни до вечни. Любовта, майчинството, отношенията между хората, приемствеността между поколенията, борбата между доброто и злото, и божественото начало у всеки от нас. Плахостта и нетърпението от първата стихосбирка тук вече се превръщат в една завоювана територия, която Даниела Табакова защитава и отстоява пред себе си е пред света. Израстването на поетесата ще зарадва взискателния вкус на читателите, които разбират от истинска поезия, изказана по категоричен начин и със защитено талантливо вдъхновение. Понякога, за да защитиш доброто, е необходимо да вземеш куршум назаем. Даниела Табакова ви го дава.“ – Маргарита Петкова, редактор

„Сестрите Шанел“ от Джудит Литъл

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 18 май 2021 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редакция: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Вихра Стоева

За книгата: Трите сестри Шанел вярват, че съдбата им е отредила Нещо По-Добро. По-амбициозните – Габриел и Антоанет, ще успеят да стигнат чак до Париж, преминавайки през всевъзможни перипетии, а Габриел, бъдещата кралица на елегантността с прозвището Коко, дори ще покори света на модата, където ще остави своя отпечатък завинаги. В романа си Джудит Литъл разказва историята им от името на Антоанет, която остава в сянката на великата си сестра. Докато следват Нинет по пътя от сиропиталището в Обазин през Виши и Париж, та до Канада и Буенос Айрес, читателите съпреживяват нейната изпълнена с премеждия съдба, откривайки и една по-земна, чувствителна и ранима Коко Шанел. Роман за любовта и загубите, възходите и паденията, „Сестрите Шанел“ изпълва с надежда, че оцеляването е възможно въпреки всичко.

„Красива наука. Светът според физиката“ от Джим Ал-Халили

Издава: „Дамян Яков“
Дата на публикуване: 18 май 2021 г.
Превод: Владимир Германов
Научна редакция: д-р Владимир Божилов

За книгата: Тази книга е увлекателен разказ за екстремните космически и квантови мащаби на изследванията на съвременната наука, за най-важните прозрения относно произхода и историята на Вселената, за най-дълбоката същност и природата на пространството, времето, енергията и материята. Джим Ал-Халили описва трите стълба на съвременната физика – квантова механика, относителност и термодинамика – и хвърля светлина върху търсенето на възможности за тяхното обединение, което би било следващата значима крачка в разбирането на физическия свят.

„А сега вали“ от Пени Рембо

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 19 май 2021 г.
Преводач: Светлана Комогорова-Комата
Художествено оформление: Петя Давидкова

За книгата: Острата социална чувствителност на „A сега вали“, която според автора не е задължителна за всеки поет, но е въпрос на „лична социална ангажираност“, обяснява разказвателните и дори репортажни елементи в стихосбирката. „Гледам на стиховете си като на описание на пътешествие към универсалното цяло, картографски произведения, чиято стойност е в тяхната артикулация на процеса“, казва Рембо.

„Нас, които ни няма“ от Антония Апостолова

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 19 май 2021 г.
Редакция: Марин Бодаков
Художествено оформление: Кирил Златков

За книгата: „Нас, които ни няма“ е обяснение в любов към цяло едно поколение. Към един любим град. Към писането и книгите. Към културните жалони и музиката на 90-те. Към астрономията и фантастиката. Един болезнено личен автофикционален роман, разказан от момчето и момичето, което всички сме били. Роман за самотата и спасенията, за пробуждането на сексуалността и разрушителните импулси, за приятелствата и предателствата, за родителските бягства и силата на гените. За крехкия абсолют на любовта.

„Пътешествайки“ от Никос Казандзакис

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 19 май 2021 г.
Превод: Николай Костов
Редакция: Здравка Михайлова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: „Едно единствено нещо си заслужава на този свят и то е да пътуваш. Това е великата, достойна, човешка наслада“, признава Казандзакис. Големият писател се появява в амплоато на пътешественик в началото на ХХ век, когато в качеството си на кореспондент на атински вестници пътешества из Европа, Азия и Африка. Впечатленията му от тези пътувания, продължили 40 години, са събрани в пет тома, а новото издание „Пътешествайки“ включва едни от най-вълнуващите му и колоритни свидетелски разкази, пропити с мъдрост и мистика.

„Тролът Сърдитко… иска да е пръв!“ от Барбара ван ден Шпойлхоф, по идея на „априлкинд“

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 20 май 2021 г.
Превод: Стефания Терзиева
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Щефан Прикен

За книгата: Пръв! Пръв! Пръв…! Искам да съм пръв! Тролът Сърдитко има само една цел: да спечели състезанието с лагерни колички. На всяка цена! За щастие, измисля необичайна количка, с която успява да изпревари всички. Птицата се блъска в оградата, а таралежът пък в един камък. Мишокът счупва волана си, а на заека не му работят спирачките. Сега за трола Сърдитко състезанието е фасулска работа и стига пръв до финала. Но наистина ли е толкова хубаво да си пръв, щом приятелите ти са останали назад…?

„Изкупление“ от Ирса Сигурдардотир

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 21 май 2021 г.
Превод: Ваня Пенева
Редакция: Цвета Германова
Адаптация на корицата: Живко Петров
Художник на корицата: Ragnar Helgi Ólafsson
Адаптация на корицата: Живко Петров

За книгата: Полицията разбира за престъплението като всички останали – от клип в социалните мрежи, показващ ужасено младо момиче да моли за прошка. По-късно тялото му е открито, белязано с цифрата „2“. Комисар Хюлдар поема разследването, а психоложката Фрея неохотно се присъединява за разпитите на приятелите на убитата тийнейджърка. Скоро става ясно, че Стела е била далеч от ангелския образ, който близките ѝ обрисуват, и все пак кой би я мразил толкова, че да пожелае смъртта ѝ?

„Азбучна математика“ от Ангелина Жекова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 21 май 2021 г.
Илюстратор: Стела Стаменкова-Дин
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: „Азбучна математика“ е предназначена за малки и любознателни умници, които се готвят за училище или вече са в първи клас. Образователната книжка предлага основополагащи познания по български език и математика и се превръща в услужлив помощник на всеки читател. Забавните рими активират образните и емоционални процеси на запаметяване при децата, стимулират паметта и концентрацията, така че те с лекота да приемат и асимилират по-голямо количество информация. Познатите герои и предмети, които изпъстрят страниците на „Азбучна математика“, насърчават визуалното възприятие и наблюдателността, превръщат ученето в игра на асоциации и показват нагледно, че уроците могат да са забавни и интересни.

„Попитайте Сара Грос“ от Жоао Пинто Коелю

Издава: „Лемур“
Дата на публикуване: 21 май 2021 г.
Превод: Димитър Атанасов

За книгата: През 1968 г. Кимбърли Паркър, млада учителка по литература, прекосява САЩ за да преподава в най-ексклузивния университет в Нова Англия, оглавяван от Сара Грос, харизматична и мистериозна жена. Кимбърли бяга от ужасна тайна и се опитва да намери спокойствие в Сейнт Осуалд в компанията на темпераментната Миранда, очарователния Клемент и най-вече на Сара. Но истината я преследва дори там и в деня, когато взима съдбоносно решение, което би могло да я спаси, голяма трагедия разтърсва стогодишната институция, изваждайки на показ едно опустошително минало. Независимо къде, дали в университетските коридори, или в гетото на Краков, дали под сянката на тополите в Биркенау, или по улиците на Аушвиц, когато още е щастлив град, Кимбърли се оказва потопена в една жестока история за страдание и оцеляване, за която тя никога не е била подготвена.

„Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали“ от Светлозар Желев

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 21 май 2021 г.

За книгата: Добрите храна и питиета могат да носят удоволствие и без да вредят на здравето ни, без да натоварват тялото с излишни килограми, ума ни – с депресии и комплекси, а отношенията ни с близките и света – с драми и вечни конфликти. Всичко се получава чрез хармония и баланс. Те са правилният път във всеки един момент да обичаме себе си, да се наслаждаваме на мига и да бъдем щастливи, защото само така можем да обичаме другите и да им даваме всички прекрасни емоции и чувства, които обичните ни хора заслужават. Не го забравяйте. Само ако ние се чувстваме добре, можем да бъдем добре и със света и околните.

„Мъдрост за победители“ от Джим Стовал

Издава: „Август“
Дата на публикуване: 21 май 2021 г.
Дизайн на корицата: Дизайн имидж

За книгата: Със сигурност ще бъдете възнаградени да научите за стойността на богатството, за ученето като процес до края на живота ви, за това как да управлявате времето си, как да дарявате най-доброто, на което сте способни, да преследвате вашия успех, да знаете кое е важното в живота и много други теми.

„От кръв и пепел“ от Дженифър Л. Арментраут

Издава: „Егмонт/Анишър“
Дата на публикуване: 22 май 2021 г.
Превод: Цветелина Тенекеджиева
Редакция: Радка Бояджиева
Корекция: Таня Симеонова
Илюстрация на корицата: Hang Le

За книгата:  Избрана по рождение да открие нова ера, Попи никога не е била господарка на живота си. Животът на Девица е самотен. Лишен от човешки допир. От топли погледи. От думи. От удоволствия. В очакване на Възнесението си Попи би предпочела да се бие със стражата срещу злото, отнело семейството ѝ, вместо да се подготвя за одобрението на боговете. Но изборът никога не ѝ е принадлежал.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.