fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 24 юли

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Натуралистът“ от Андрю Мейн

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 18 юли 2022 г.
Преводач: Ивайла Пеева
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Като биоинформатик Тио Крей е по-запознат с дигитални кодове и микроби, отколкото с тъмното изкуство на криминологичните изследвания. По време на пътуване до Монтана обаче той се оказва в центъра на разследване на кърваво убийство на бивша своя студентка. Когато изникват все повече подробности, а и тела, полицаите започват да мислят, че убийствата са дело на свирепо гризли… или на самия Тио. В надпреварата да остане една крачка пред полицията, Тио трябва да използва научната си прозорливост, за да разкрие убиеца. Ще съумее ли да действа изкусно като хищника, когото преследва, преди да се превърне в негова плячка?

„Книга на нощта” от Холи Блек

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 18 юли 2022 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Преводач: Мариана Христова
Редактор и коректор: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: „Книга на нощта“, първият роман за възрастни на автора на бестселъри Холи Блек, е модерно, мрачно фентъзи за дебнещи в сенките крадци и тайни общества в духа на „Деветият дом“ на Лий Бардуго и книгите на Нийл Геймън.
Добре дошли в свят, в който и сянката ти може да бъде открадната! Свят, в който властват мрачниците – магьосници с пробудени сенки, които могат да бъдат манипулирани, изменяни и принудени да вършат потайни, зловещи дела. Мрачниците грижливо пазят тайните си, което създава опасен, но доходоносен черен пазар за търговия с окултни книги, гримоари и артефакти. В постоянната си битка за надмощие в подземния свят мрачниците имат нужда от добър крадец.
А Чарли Хол е най-добрата.

„Тясна врата“ от Джоан Харис

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 18 юли 2022 г.
Преводач: Мая Ненчева
Редактор: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Това е вълнуващ момент за училище „Сейнт Осуалд“, което познаваме от романите на Джоан Харис „Джентълмени и играчи“ и „Различен клас“. За първи път в историята му директорът е жена, а вратите му са отворени и за момичета. Дори Рой Стрейтли, ексцентричният учител по латински език, е принуден да приеме промените. Четиресетгодишната Ребека Бъкфаст е преминала през немалко изпитания, за да получи директорския пост. Докато разказва историята си на възрастния Стрейтли, от миналото и на двамата изплуват все повече сенки. Възможно ли е човешките останки, открити при изкопните дейности около новия спортен комплекс, да са на мистериозно изчезналия брат на Ребека? Има ли връзка с вероятното убийство на младежа един стар приятел на Стрейтли, за когото учителят винаги си е затварял очите? А най-лошото е, че трупът може да не е само един…

„Щастлива съм“ от д-р Анна Напауан

Издава: AVA Books
Дата на публикуване: 18 юли 2022 г.
Превод: Бистра Георгиева
Редактор: Лилия Попова
Коректор: Вера Балабанова
Дизайн на корицата: AVA Books

За книгата: Всеки един ден е пълен с предизвикателства. В забързаното ежедневие стресът ни съпътства постоянно. Не можем да бъдем щастливи през цялото време, но сме способни да моделираме разбирането си за щастието, да не допускаме негативизмът да съсипва успехите ни и да търсим радостта в малките неща.
В книгата ще откриете: техники от когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), които ще ви помогнат да откриете нови и позитивни начини на мислене; упражнения, които ще ви предизвикат да разсъждавате кои са препятствията между вас и вашето щастие и как да ги преодолеете; вдъхновяващи цитати и утвърждения, които ще повдигнат духа ви.

„Виртуалната кръчма“ от Панайот Карагьозов

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 18 юли 2022 г.

За книгата: Във Виртуалната кръчма се пие виртуално, но се разказва реално – съобразно клиентелата и броя на питиетата… Посетителите могат да избират от менюто на своите смартфони и компютри ресторантския интериор, дали да бъдат разказвачи или слушатели и с кого да пият и споделят. Клиентите могат едновременно да са под карантина и в бара, да бъдат с жените си и без тях, у дома си и в любимата кръчма, с колеги от работата и с приятели на другия край на света.
Като истинските кръчми „Виртуалката“ приютява познати и непознати. Тя е онлайн изобретение, имитиращо традиционно питейно заведение – винаги отворено за хора с недоизпито минало и недоразказани истории.
Но накрая все някой трябва да плати. В брой или с карта. И както често се случва, май и във Виртуалната кръчма ще плати по-бедният.

„Вдън прогледния мрак“ от Виктор Самуилов

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 18 юли 2022 г.
Дизайн на корицата: Невена Ангелова

За книгата: Някой да не се e страхувал, ама честно, от тъмното? О, един такъв някой живееше в хралупата на улучената от мълния бука. И о-бо-жаваше тъмното! Не защото беше кой знае какъв куражлия, смелчага и юначага. А защото Бухала, като всяка нощна птица, ненавиждаше светлината. Или по-точно – недовиждаше в светлината.

„Какво има в гърнето?“ от Гуидо ван Генехтен

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 18 юли 2022 г.
Отговорен редактор: Гергана Козарева
Превод: Вера Янчелова

За книгата: Мишлето изучава света наоколо с голямо любопитство. Всичко му е интересно, дори и какво има в гърнето на неговите приятели. На тях също им става любопитно какво има в гърнето на мишлето. Чака ги обаче голяма изненада. Тази забавна илюстрована книжка с капачета е продължение на книгата „Какво има в памперса?“. Чудно забавление за малки и големи.

„Души в окови“ от Съмърсет Моъм

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 19 юли 2022 г.
Превод: Димитри Иванов                                                                              
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров                                                            

За книгата: Останал сирак отрано, Филип Кери копнее за живот, изпълнен с любов и приключения. След мъчително детство при студения си чичо Филип най-сетне се чувства порасъл и свободен да започне живота си далеч от ограниченията. Заминава за Хайделберг, а след това и за Париж, решен да осъществи мечтата си да стане художник. Скоро обаче разбира, че истинският живот не е такъв, какъвто го е виждал в младежките си блянове. Осъзнал, че му липсва талант, Филип се връща в Лондон и се захваща с медицина. Там среща Милдрид и се влюбва безпаметно и страстно. Попаднал в оковите на любовта, Филип достига до най-дълбоките дебри на отчаянието. И разбира: любовта може да унищожи човека. Или да го въздигне. 

„Обещанието“ от Деймън Галгът

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 20 юли 2022 г.

За книгата: „Обещанието“ е разказ за семейство Сварт и в него има всякакви произшествия: секс, наркотици, пропилени дни и нощи, стрелба, змийска отрова, има драматизъм, сблъсъци и смърт. Галгът не пести ритъма и звуците, не пести красотата и смелостта, не пести и жалостта към петимата от семейство Сварт, едни съвременни Будеброкови, над които сякаш тегне проклятие и които сами се закопават – и в преносен, и в съвсем буквалния смисъл на думата, защото във всяка от четирите части погребваме поредния Сварт, който всъщност и приживе не е бил особено жив, и наблюдаваме неизречената, а често пъти и мнима, несъществуваща скръб, над която като огромна облещена луна на небето виси неизпълненото обещание на покойника.
Красиво написан роман без излишни красивости, донесъл на Деймън Галгът най-престижното отличие за литература в англоезичния свят – наградата „Букър“ за 2021 година.

Паломар“ от Итало Калвино

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 22 юли 2022 г.
Превод: Божан Христов
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Както признава самият автор, „Паломар“ силно се различава от останалото му творчество. Пред нас се разгръща един паноптикум на човешкото битие и познание, вълшебна притча за това какво и как ние виждаме, по кои пътища сме се формирали културно и как да намерим своето място на Земята и в безкрайната Вселена. Докосваме се до съвършен образец на високата художествена литература, сгъстен, необикновен и зашеметяващ разказ, който дава отговори на най-съществени въпроси: кои сме ние и какво съзираме с просто око, но и до какви прозрения можем да стигнем през увеличителното стъкло на италианския мъдрец. Забележителният текст на „Паломар“ оставя трайни впечатления у всеки, който се е потопил в него.

„Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ от Дж. К. Роулинг, Стив Клоувс


Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 23 юли 2022 г.
Преводач: Иванка Ангелова
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова

За книгата: Професор Албус Дъмбълдор знае, че могъщият черен магьосник Гелърт Гринделвалд иска да окупира властта в магьосническия свят. Неспособен да го възпре сам, той се обръща за помощ към магизоолога Нют Скамандър, който трябва да поведе група безстрашни вещици и магьосници, и един мъгъл пекар, на опасна мисия, която ще ги срещне със стари и нови фантастични животни и ще ги изправи пред увеличаващите се легиони от поддръжници на Гринделвалд. Ще успее ли Дъмбълдор да остане скрит, щом залогът е толкова голям?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.