fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 25 септември

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Пазителят на тайни от Джайпур“ от Алка Джоши

Издава: Benitorial
Дата на издаване: 19 септември 2022 г.
Превод: Надя Златкова
Дизайн на корица: Яна Аргиропулос

За книгата: Шимла, 1969 г. Изминало е повече от десетилетие. Татуистката Лакшми вече е омъжена за доктор Кумар и ръководи Лечебната градина в „Лейди Брадли“, а Малик е завършил частно училище. На двайсет, той тъкмо е срещнал красивата Нимми – млада вдовица от хималайските планински племена, – когато му се налага да замине на стаж в Службата по строителството в двореца в Джайпур. Скоро след завръщането си в Розовия град Малик разбира, че почти нищо не се е променило. Когато откриването на кино „Роял Джуъл“ – последния важен проект на Службата – завършва трагично, обвиненията за това се отправят към най-удобните замесени. Малик обаче има много по-мрачни подозрения и се захваща с разкриването на истината зад инцидента. Младият мъж няма представа, че любимата му Нимми се е забъркала в не по-безопасно начинание, което също може да завърши фатално.

„Черният часослов“ от Ева Гарсия Саенс де Уртури

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 19 септември 2022 г.
Превод: Катя Диманова
Отговорен редактор: Вера Янчелова         

За книгата: „Тук приключва твоят лов и започва моят“ – чуем ли култовата фраза на инспектор Кракен, знаем, че ни чака нова криминална мистерия. И то каква! Опитният профайлър (познат с разрешаването на най-заплетените случаи в „Трилогията за Белия град“) ще се изправи пред шокиращ парадокс: да спаси собствената си майка, мъртва от 40 години. Условието на похитителя е още по-невероятно – да открие черния часослов, книга-енигма с изключителна библиографска стойност. Само Унай Кракен може да излезе невредим от този абсурден тайнствен лабиринт. Или пък не?

„Симпатичкови приказки“ от Рада Москова

Издава: „Нике“
Дата на публикуване
: 19 септември 2022 г.
Дизайн на корицата:
Мила Янева-Табакова

За книгата: Всяка пейка ли е автобусна спирка, как една сврака може да се превърне в герой, какво прави кучето, когато изгуби името си и още много любопитни и магически истории очакват малките читатели в приключенията на Симпатичкови. Рада Москова е автор на няколко детски книги и детски филми, включително и на най-обичаната лента „Куче в чекмедже“.

„Позитивна психология“ от Румен Стаматов и Светлана Сарийска

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 20 септември 2022 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Мариана Станкова                                                            

За книгата: Книгата разглежда основните концепции, идеи и емпирични открития на позитивната психология. Представени са темите за добрия живот, благоденствието, щастието, постиженията, смисъла в живота, позитивните емоции, потока, насладата. Засегнати са оптималното функциониране и силните страни, позитивните отношения и устойчивостта при сблъсъка с предизвикателствата и възможността за преодоляване и развитие. Разгледани са и темите за духовността, мъдростта, креативността, емпатията, алтруизма, благодарността и прошката, както и различните позитивни психологически интервенции и терапии за постигане на благополучие, здраве и удовлетворение от живота, както и за превръщането на света в по-добро място за живеене. С оглед на актуалния дебат върху благоденствието и здравето, е показана гледната точка на позитивната психология по отношение на пътищата за тяхното постигане.

„Търсачите на звънчета“ от Рос Монтгомъри

Издава: „Лютиче“
Дата на публикуване: 23 септември 2022 г.
Превод: Ана Пипева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: David Dean

За книгата: Когато коварен елф подменя малката сестричка на единайсетгодишния Яни с дете на феите, момчето се впуска в надпревара с времето, за да си я върне. Елфите обожават да сключват измамни сделки и на Яни няма да му е лесно да я спаси. С помощта на братовчедка си Ейми и подмененото дете той се отправя към магическия свят на елфите, където ще стигне до Крепостта на гоблините и още магически места. Яни ще има нужда от всяка частица кураж и дори няколко измами, за да надхитри елфа, да разреши трите магически загадки и да спаси сестра си.

„Звездни дневници“ от Станислав Лем

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 23 септември 2022 г.
Превод: Лина Василева, Силвия Борисова
Дизайн на корицата:
Люба Халева

За книгата: Знаменитият космически пътешественик, капитан на далечно галактическо плаване, ловец на метеорити и комети, неуморим изследовател, открил осемдесет хиляди и три свята, Кавалер на ордените на галактиките и мъглявините разказва на читателите за своите пътешествия и споделя с тях спомените си от годините странстване по най-невъобразимите места във Вселената. Описвайки пътуванията на чудака Ийон Тихи през пространството и времето, Станислав Лем засяга, както във всичките си произведения, различни философски теми – за технологиите, за същността на човешкия интелект, за ограниченията, но и за величието на човешката природа, за мястото на човечеството в мамещите и опасни истински и виртуални космически светове. В същото време, в „Звездни дневници“ сатирата на Лем, който никога не се отказва от хумористичната трактовка на който и да е сюжет, достига своите върхове – от иронията и самоиронията, през присмеха и подигравката, до пълния абсурд на ситуации и характери, това произведение е може би най-забавният и най-необичайният плод на свръхчовешкото въображение на великия полски фантаст.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.