fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 27 ноември 2022

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Пазител на портите“ от Джеймс Бърн

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 21 ноември 2022 г.
Превод: Надежда Розова
Дизайн на корицата: 
Радослав Донев

За книгата: Дезмънд Лимърикси е взел дозата адреналин за години напред. Работата му като пазител на портите – военен термин за човек, който контролира пропускането на хора, техника и информация на определени локации, неведнъж го е поставяла в напечени ситуации, в които животът му е висял на косъм. Сега, решил да затвори тази врата и да остави миналото зад гърба си, той се отдава на заслужена почивка. Вместо да се върне в родната Англия, избира слънчева Калифорния, където планира да се наслаждава на хубавото време, да пие бира и да свири на китара.
Когато в хотела, в който е отседнал, се опитват да отвлекат главния юристконсулт на голям военен доставчик, инстинктите на Дез заработват и наученото в спецчастите се оказва от помощ. Той успява да осуети атаката, но се забърква в далеч по-голяма схема, измъкването от която е още по-трудно. Факт е, че компанията на Петра Александрис – мишената, която той успява да спаси, е меко казано приятна. Но задачата, за която се съгласява да ѝ съдейства, го връща обратно в центъра на поредната престрелка.
Дезмънд е изправен пред световен заговор, медийна манипулация и дори опит за въоръжен преврат, който би довел до международен конфликт. Добре, че е трениран да мисли най-трезво в най-напрегнатите ситуации, така че успява бързо да състави план. Остава само планът да проработи.

„Престъплението на Дядо Коледа” от Мейвис Дориъл Хей

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване
: 21 ноември 2022 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция:
Юлия Костова
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Доскоро напълно забравена, днес Мейвис Дориъл Хей отново напомня за славата си на безспорно един от най-добрите британски автори на криминални романи от 30-те години на миналия век. Още при дебюта й с „Убийство в метрото“ тя предизвиква сравнения с Агата Кристи и Дороти Сейърс. Вторият й роман „Смърт край реката“също жъне успех и сега ще се убедим в класата и умението й да изплита образцова криминална мистерия с нейния трети роман „Престъплението на Дядо Коледа“, част от класическата поредица на Британската библиотека.

„Година от книжни четвъртъци по време на пандемия“ от Георги Цанков

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване
: 21 ноември 2022 г.
Редакция: Росица Чернокожева
Дизайн на корицата: Вихра Стоева

За книгата: „Написах тази книга за една година, но съм се готвил за нея през целия си съзнателен живот. В предишни десетилетия не бих посмял да изрека немалко от съжденията, които си позволих да споделя тук. Но вече преминах седемдесетте лазарника и няма за къде да използвам автоцензурата. Преди да напусна този свят, мога да бъда абсолютно искрен.
Всичко започна с поканата на журналистката Пролет Велкова да представям новите книги в нейното сутрешно предаване по радио „Дарик“. Стана ми като условен рефлекс всеки вторник да обикалям книжните борси, а в четвъртък, малко преди дванайсет, да разговарям със слушателите. От подготовката за предаванията на радио „Дарик“ се роди идеята за „книжните четвъртъци“. Усещах, че петнайсетте минути за представянето на новите книги не са ми достатъчни. Все по-настоятелно се вслушвах в онова, което книгите споделяха с мен – и то вече не беше просто разговор за литературата, а за важните неща от живота. И аз реших да превърна „оперативната критика“ в изповед.“

„Моят хюга дом“ от Майк Викинг

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 22 ноември 2022 г.
Превод: Дори Габровска                                                                            
Редакция:
Даниела Атанасова
Вътрешно оформление:
Тодор Пунгеров                                                                                  

За книгата: В новата си книга Майк Викинг обяснява как дизайнът на домовете влияе на качеството на живот и как благодарение на хюга можем да създадем възможно най-добрата среда за нашето здраве и благополучие.
Като се позовава на последните проучвания на Института на щастието в Копенхаген, авторът дава идеи за малки промени, с които да постигнем впечатляващи резултати: как стаята да изглежда по-просторна, защо да събираме гостите си около кръгла маса и как да използваме правилно осветлението.
Независимо с какво пространство и бюджет разполагаме, Майк Викинг ще ни покаже как да създадем хюга дом, в който да се събираме със семейството и приятелите или просто да си почиваме с хубава книга в ръка.

„Ордеса“ от Мануел Вилас

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване
: 22 ноември 2022 г.
Превод: Боряна Дукова и Весела Петрова
Редакция: Теодора Цанкова
Дизайн на корицата: Ивайла Пеева

За книгата: Никой не знае дали може да се живее извън обществото. Оценката на другите в крайна сметка се оказва единственият документ за съществуването ти. Оценката е морална категория, тя формира ценности, определя мнението за теб. А от това мнение зависи положението ти в света. Това е борба между твоето тяло – тялото, в което пребивава животът – и стойността ти според другите. Ако хората те харесват, ако те желаят, ще ти върви.
Но смъртта – с нейната луда социопатия – слага под един знаменател всички социални и морални оценки…

„Пазарът на поета“ от Ханс Кристиан Андерсен

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 23 ноември 2022 г.
Превод: Петър Милков
Дизайн на корицата: Петя Давидкова

За книгата: Пътеписът „Пазарът на поета“ (1842) се приема от читатели и критици за безспорен шедьовър. На 31 октомври 1840 г. Андерсен поема от Копенхаген на пътешествие, което ще му отнеме почти осем месеца и ще го отведе през Германия, Тирол, Италия, Малта и Гърция до Константинопол – главната цел на пътуването. Въпреки смутните времена на бунтове в България, Андерсен решава да тръгне с кораб до Румъния и оттам – с параход по Дунава за Виена, откъдето да се завърне в Дания. По време на плаването по Дунава вниманието на Андерсен е насочено основно към българския бряг. Една от главите на книгата се нарича „От Черна вода до Русчук“, а на сушата писателят слиза във Видин. Настоящият том включва и откъс от личния дневник на Андерсен, в който той описва накратко впечатленията си от България, както и оригиналните илюстрации на автора.

„Училището за добро и зло 4: В търсене на слава” от Соман Чейнани

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 25 ноември 2022 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Преводач: Надя Златкова
Редактор: Ганка Филиповска
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: „В търсене на слава“ е зашеметяващо продължение на хитовата трилогия на Соман Чейнани – „Училището за Добро и Зло“. Пригответе се за нови срещи с познатите герои, които ще се изправят срещу най-голямата опасност в живота си.
Нова мрачна сила се надига от сенките, а прокобата ѝ плъзва из цялата гора. Единственият начин Мечтателите и Враждебните да оцелеят е да работят заедно.
Но могат ли „герои“ и „злодеи“ да бъдат наистина на една страна? И дали това ще е достатъчно, за да спасят приказката си?

 Intuitio от Лоран Гунел

Издава: „Колибри”
Дата на публикуване: 25 ноември 2022 г.
Превод: Красимир Петров
Корица: Стефан Касъров

За книгата: Тимъти Фишър, автор на криминални романи, води спокоен живот в Ню Йорк, когато двама агенти на ФБР се появяват на вратата му с молба да помогне за арестуването на най-издирвания престъпник в страната и да се присъедини към тайна програма за стимулиране на интуицията. Макар и трудно, Тимъти преодолява своя скептицизъм и с изумление открива неподозирани пътища за опознаване на света отвъд осезаемите измерения на материята. В състезание с времето той постепенно овладява една непозната, но достъпна за всички сила, която показва колко необикновен може да бъде животът.  

„Китула“ от Есад Бабачич

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 25 ноември 2022 г.
Превод: Ева Шпрагер
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Анна Лазарова

За книгата: „Китула“ е книга за приятелството на цяло едно поколение, което никога не е било готово да се откаже от идеала за свобода, своеобразен негов символ и паметник. Въпреки меланхолията поради разпадналите се идеали и ценности обаче поетът ни кани да отплаваме с него, както каторжници – от златния кораб, защото единственият възможен избор е свободата.

„Креолски кинематограф“ от Фрай Мочо

Издава: „Недланд“
Дата на публикуване: 25 ноември 2022 г.
Превод: Емил Антонов
Редакция: Николай Тодоров
Дизайн на корицата: Калин Николов

За книгата: „Едно пътуване в страната на беззаконните“ е подзаглавието на книгата на аржентинския писател Хосе Сиксто Алварес, който пише под псевдонима Фрай Мочо.
Подобно на Киплинг той обогатява възприятието на живата действителност със своите разкази за чудната и непозната природа на Аржентина. Среща ни с обикновените хора, индианци, ковбои, красиви креолки, гаучоси и ловци. Всички те са престъпили някога закона и сега се укриват от правосъдието в безкрайните пампаси на Аржентина. Книгата е изпълнена с описания на прекрасни птици, животни, растения с екзотични имена и с интересни случки от живота на „беззаконните“.

„Чуден свят“

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 26 ноември 2022 г.
Превод: Иванка Ангелова
Редакция: Галена Стоянова
Илюстрации: © 2022 Disney Enterprises, Inc. and Pixar.

За книгата: Запознайте се с легендарното семейство изследователи Клейд. Те живеят в приказния град Авалония, сгушен дълбоко в долина, заобиколена от ледени планини. Главата на семейство Клейд е твърдо решен да покори тези планини и вярва, че това е мисията на живота му. Той повежда всички останали членове на едно наистина опасно пътешествие, което ги отвежда дълбоко в непознатите и неизследвани земи на нов, чуден свят, където дебнат всевъзможни опасности и повече от удивителни същества.
Най-голямата заплаха обаче не идва отвън, а е скрита сред самите тях. Всеки един от членовете на семейството има собствени мечти, които е решен на всяка цена да постигне. Това може да провали най-важната мисия в живота им, освен ако не намерят сили да превъзмогнат различията си.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.

[ + ]