fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 28 март 2021

5 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Кварталът на погрешните избори“ от Марио Леви

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 22 март 2021 г.
Превод: Елен Кирчева
Редакция: Севждан Кендже
Дизайн на корицата: Гергана Грънчарова

За книгата: Романът е калейдоскоп от житейски истории и представя дълбок психологически и социален разрез на съвременното турско общество, залутано между изгубените морални ценности и опитите на съвременни историци да ги припомнят и насаждат.

„Червен глад“ от Ан Апълбаум

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 22 март 2021 г.
Превод: Юлия Гешакова
Редакция: Марио Йорданов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: В „Червен глад“ Ан Апълбаум, носителка на награда „Пулицър“, разказва историята на трагичните събития и как те са използвани от Сталин за подчиняването на Украйна на собствените му планове. „Червен глад“ се занимава не само с големите исторически въпроси – какво всъщност се случва през онези неспокойни години и какви са причините за глада, – но показва събитията и през очите на очевидците – селяни, борещи се за троха хляб, след като всичко им е отнето; млади комсомолци, отишли от града в селото, за да се борят с „антиреволюционните елементи“; украински политици, разкъсващи се между сляпата лоялност към Москва и интересите на собствения си народ…

„COVID-19 Пандемията, която не биваше да се случва, и начините да предотвратим следващата“ от Дебора Макензи

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 22 март 2021 г.
Превод: Габриела Манова
Редакция: Мария Змийчарова
Дизайн на корицата: Райчо Станев

За книгата: Едва ли можем да разчитаме на по-добър гид в света на пандемията от Дебора Макензи, която следи тази история от самото й начало. Авторитетно, но изключително четивно обяснение за причините, довели до тази катастрофа – и, което е по-важно в случая, за това как тя ще се повтори, ако ние не се променим.

„Свирепа зима“ от Ким Фебер и Йени Педерсен

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 24 март 2021 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Ужасяващо убийство разтърсва провинциално датско градче. Мъж е открит пребит до смърт, а съпругата му е безследно изчезнала. Няма свидетели, улики или мотив. Мартин Юнкер е изгубил престижната си позиция в участъка на Копенхаген заради сериозна професионална издънка и е изпратен в провинцията, където единственото предизвикателство са обитателите на местния бежански център. Изненадващо на бюрото му се озовава новият случай на брутално убийство. Бившата полицейска партньорка на Мартин Сине Кристиансен с нетърпение очаква да прекара празниците в компанията на семейството си, но бързо се сбогува с плановете за спокойна Коледа, когато в сърцето на Копенхаген мощна бомба отнема живота на 19 души.

„Оцелелите” от Алекс Шулман

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 24 март 2021 г.
Превод: Стефка Кожухарова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: След смъртта на майка им трима братя, които не са говорили от години, се връщат в къщата, в която са отраснали. Две десетилетия по-рано съкрушително събитие от детството им е променило живота им завинаги. Най-големият, Нилс, е нямал търпение да се отърве от задушаващата атмосфера на дома и неочакваното завръщане му припомня всяка причина защо. Най-малкият, Пиер, винаги е бил лесна плячка за тормоз. Все така избухлив и чувствителен, в сърцето си той все още е податливото на влияние малко момче от онова време. С тях е и Бенямин – е моционалният център на семейството, винаги нащрек за всички капани, заложени в нестабилния им дом, където децата са оставени да се отглеждат сами, да се състезават за одобрението на баща си и ефимерната любов на майка си.

„Кенилуърт” от Уолтър Скот

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 24 март 2021 г.
Превод: Красимира Тодорова
Редакция: Боряна Джанабетска 
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата През 2021 се навършват 250 години от рождението на сър Уолтър Скот, един от безспорните първомайстори на жанра исторически роман. Сред шедьоврите на шотландския писател е „Кенилуърт”, в който ни представя дворцови интриги и борби за влияние по време на най-славния период от управлението на Тюдорите, владичеството на кралица Елизабет Първа. Романът носи името на прочутия замък, подарен от Елизабет на нейния любимец граф Лестър. Опиянен от възможността да стане крал, Лестър е готов да пожертва истинското в името на фалшивото, с обичайните за такива решения съкрушителни последици.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.