fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 29 март 2020 г.

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Мъжът, който взе жена си за шапка “ от Оливър Сакс

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 23 март 2020 г.
Превод: Ангелин Мичев
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: В „Мъжът, който взе жена си за шапка“ световноизвестният невролог Оливър Сакс е подбрал някои от най-необичайните случаи от своята практика: хора, загубили спомените си или такива, които не разпознават лица и предмети; хора със забавено развитие, но с изключителни художествени или математически дарби; пациенти с фантомни крайници или с неконтролируеми тикове… Това, което превръща техните случаи в истински литературни бисери, е особеният поглед на Сакс и неговото перо. С дълбоко състрадание, разбиране и любов той разказва за преживяванията на тези странници из необикновени територии. Във всеки клиничен случай Сакс проследява неповторимата лична история, откроява уникалната човешка съдба. Същевременно обаче, предадени чрез неговия изключителен талант, тези истории придобиват общочовешка валидност, превръщат се в метафори за положението на човека в съвременния свят и повдигат фундаментални въпроси относно човешкия ум и идентичност.

„Изхвърлени в Америка“ от Джанин Къминс

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 23 март 2020 г.
Превод: Надежда Розова
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Живко Петров
Оформление: Асен Илиев

За книгата: „Изхвърлени в Америка“ е забележителна художествена творба, която е вдъхновена от стотиците истински, но неразказани истории на невидимите жертви на терора, упражнен от наркокартелите в Мексико и цяла Южна Америка. Непоносимостта към този начин на живот, вечната политическа нестабилност, съчетани с произвола на наркобароните, принуждава милиони хора да поемат по опасните маршрути към САЩ. Авторката Джанин Къминс категорично отказва да коментира политическите теми, свързани с романа. За нея много по-важни са човешките истории, които стоят зад сухата статистика. Читателите ще отворят сърцето си за болката на героите и за всички онези безименни жертви, които са загубили живота си по пътя към спасението отвъд границата. Един от тези читатели е самият Стивън Кинг, който нарича “Изхвърлени в Америка” “изключителна творба, съвършено балансираща между ужаса от една страна и любовта от друга” и отправя към читателите предизвикателство да прочетат първите седем страници на този роман и да не го довършат. Защото емпатията и любовта към ближния са неговата притегателна сила.

„Как говорят мъртвите“ от Вал Макдърмид

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 23 март 2020 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция: Юлия Костова
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Когато останките на млади момичета са открити в двора на стар манастир, бързо става ясно, че някой е използвал мястото, за да прикрива своите следи. Но след като манастирът е затворен отдавна, а скелетите са заровени тук от толкова години, възможно ли е страховитата находка да е дело на повече от един убиец? Започва мъчително разследване, което повдига повече въпроси след нови шокиращи разкрития. След като последният случай, по който работиха заедно, завърши катастрофално, Тони Хил и Карол Джордан могат само да наблюдават всичко от разстояние. Двамата са поели по различни пътища – той трябва да плати цената за своите действия, а тя поема разследването на нови случаи, опитвайки се да преодолее травмите от миналото си.

„Разкаянието” от Дан Малакин

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 23 март 2020 г.
Превод: Надя Баева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата:„Разкаянието“ на Дан Малакин, смайващ нов глас в трилъровия жанр, ни повежда на пътешествие из тъмните кътчета на онлайн пространството. Светът на Рейчъл Стоун се разплита по краищата. Още когато е била тийнейджър, един човек тръгва по следите ѝ, за да я унищожи. Той се казва Алан Грифин. И с нейна помощ полицията успява да го залови и да го прибере зад решетките. Рейчъл е свободна да започне да гради нов живот за себе си, далеч от стария кошмар. Десет години по-късно тя има малка дъщеря, стабилна връзка, здрави приятелства и солидна кариера. Но някой отново я дебне.

„Тунел през въздуха“ на У. Д. Ган

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 25 март 2020 г.
Превод: Милко Стоименов
Редакция: Мария Василева
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: Смятан за един от най-великите борсови играчи и финансови анализатори на всички времена, Ган дори не е завършил гимназия. Въпреки това създава легендарен метод за прогнозиране на борсовите котировки, който съчетава геометрия, астрономия, астрология и древна математика. „Тунел през въздуха“ е най-прочутото и най-загадъчното произведение на Уилям Ган. Едни виждат в него вдъхновяваща история за мястото на човека във Вселената, други смятат, че тук Ган е разкодирал послания, скрити в Библията, трети са убедени, че книгата крие тайните на борсовата астрология и феноменалните успехи на Ган. Самият Ган определя „Тунел през въздуха“ като „мистичен роман, който съдържа безценна тайна, забулена с воала на словото. Някои ще я разкрият още с първия прочит, други с втория, но повечето ще разбулят тайната едва когато прочетат книгата за трети път.“

„Кухото момче (Локуд и Сие: книга 3)“ от Джонатан Страуд

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 27 март 2020 г.
Превод: Цветана Генчева
Редакция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Масивно нашествие от свръхестествени Посетители смайва Скотланд Ярд и предизвиква протести из цял Лондон.“Локуд и Сие“ продължават да демонстрират своята ефективност в унищожаването на духове. Локуд е смел, Джордж – проницателен, Луси – динамична, а черепът в буркана подмята злобни коментари. След като Антъни споделя част от миналото си, екипът е по-сплотен от всякога. Луси все по-силно започва да усеща Портланд Роу като свой дом, докато Локуд и Джордж не я запознават с досадната и свръхефективна нова асистентка – Холи Мънро.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.