fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 3 май 2020 г.

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Блексед 4: Адът, тишината“ от Хуан Диас Каналес и Хуанхо Гуарнидо

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 27 април 2020 г.
Превод: Венелин Пройков

За книгата: Ню Орлиънс през 50-те години. „Марди гра“ е в разгара си. Благодарение на Уикли джаз продуцент на име Фауст си уговаря среща с Блексед. Фауст го моли да провери изчезването на Себастиан – един от неговите музиканти. От месеци няма следа от пианиста и отсъствието му застрашава както музикалния лейбъл, така и личния живот на звездата. Блексед поема случая, но няма представа, че това ще се окаже мисията,
изискващaта най-големи усилия досега, в повече от едно отношение.

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 27 април 2020 г.
Превод: Детелина Иванова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова
За книгата: Според Матю Уокър сънят е суперсила. Изтъкнат невролог и експерт по въпросите на съня, той дава ново разбиране за жизненоважната функция на спането и сънуването. Синтезирайки десетилетия изследвания и клинични практики, Уокър доказва, че спането е не просто необходимост, а най-добрият ресурс, с който разполага човекът. Сънят усилва когнитивните ни умения – за учене, помнене и вземане на логични решения. Той рекалибрира емоциите, възстановява имунната система, настройва фино метаболизма и регулира апетита ни. Сънуването смекчава болезнените спомени. Благодарение на съня можем да забавим стареенето, да увеличим дълголетието и да повишим ефективността, успеха и продуктивността на бизнеса си. Международна сензация, преведена на повече от 40 езика, „Защо спим?“ ще промени завинаги отношението ви към съня и сънуването.

„Времеубежище“ от Георги Господинов

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 29 април 2020 г.
Редакция: Биляна Курташева
Корекция: Лора Султанова
Снимка на корицата: Недко Солаков
Оформление на корицата: Христо Гочев

За книгата: Как реагираме на усещането, че светът рязко се е сменил и нищо не е като преди? Какво става, когато разберем, че бъдещето ни е отказано? Влизаме ли тогава в убежището на миналото? Можем ли  сами да избираме своето минало, лично и това на държавата, в която живеем? Какво става, когато „вирусът на миналото“ ни връхлети и как излизаме от това. Както писателите могат, Георги Господинов сякаш е предусетил онова, което само допреди месеци беше немислимо. Преди време „Физика на тъгата“ улови две ключови състояния днес – тъга и емпатия, сега „Времеубежище“ ни кани да поговорим за света от вчера и света утре. За дома и клиниката на този свят. Ще срещнем отново познатия ни герой Гаустин, който тук взема нещата в свои ръце. Героят, който прекосява времената като река, се е посветил на една мечта – да лекува чрез минало. Неговата клиника за минало се превръща в убежище за губещите памет. Докъде може да се разрасне тази мечта или обсесия? Колко минало може да понесе човек? В началото залогът е една клиника, в краят на романа – един континент. Ще видим как се живее във възстановка, какво става, ако се вдигне априлско въстание в Борисовата градина или осъмнем, марширувайки пред мавзолея. Къде в София обучават „статисти за революции“? Романът ни води из Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин и други места и времена. А страшното и смешното в тази книга вървят ръка за ръка.

„Последна спирка Аушвиц“ от Еди де Винд

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 29 април 2020 г.
Превод: Христо Димитров
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: „Последна спирка Аушвиц“е единственият мемоар, написан в най-известния лагер на смъртта – „Последна спирка Аушвиц“ на холандския лекар Еди де Винд. Книгата излиза по целия свят почти едновременно като ярко свидетелство за силата на любовта и надеждата. Де Винд пише върху листата на случайно намерена тетрадка в дните след освобождението му преди 75 години, докато се опитва да спаси тежко болни лагерници от смъртта. Еди е млад холандски лекар от еврейски произход, чийто живот е изтръгнат от корен с идването на нацизма в родината му. Той е изпратен на гибел заедно с любимата му Фридел в ада на земята, Аушвиц. Любовта им е единственото, което ги крепи срещу зверствата на нацистите, а доброто и надеждата продължават да цъфтят дори на най-мрачните места. Мемоарът на Де Винд – единственият познат мемоар, написан в концлагера – рисува болезнената истина за това какво се е случвало зад познатите на историята стени. Но най-вече той разкрива истинския портрет на хората, изградили нацисткия режим. Екзекуторите от Аушвиц не са зверове, а обикновени хора, които са можели да вземат и човечни решения. Сред мрака на загубата на вяра в човечеството изгрява истинският смисъл на книгата – вярата в живота.

„В България след Съединението“ от Джузепе Модрич

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 30 април 2020 г.
Превод: Дария Карапеткова
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Посветената на България книга е от ранните в тази поредица (1889 г.) и съдържа щрихи от творческия портрет на своя автор, но също и автентични свидетелства за политическата и социалната обстановка в страната, както и коментари относно външните й отношения и техните перспективи. „В България след Съединението” е очерк, в който се смесват елементи на пътепис и репортаж. С набито око за детайла и добронамерена обективност авторът разказва за пътуването си с железница до София, за инфраструктурата на столицата, за краткото посещение в Пловдив при „балканските неаполитанци”, за разговорите си с княз Фердинанд, Георги Странски, граф Дьо Грено, както и за една паметна и емоционална среща със
Стефан Стамболов.

“Валентин и госпожица Син Кит” Едуард Лоажеро
Издава: „Труд“
Дата на публикуване:  30 април 2020 г.
Редакция:  Мирослава Бенковска
Дизайн на корицата: Сияна Захариева

За книгата
:  Тази малка, красива книжка е истинска история, която звучи като приказка, за един малък мускетар с добро и смело сърце Валентин, за неговите родители и неговите необикновени приятели – тъпоклюната кайра Червеночовчица и огромния син кит с чудесното име Надежда. Валентин, Чичо Ванчо, Мама Обич и Татко Обич се наслаждават на един прекрасен следобед на яхта сред океана, когато забелязват огромен син кит, заплетен в рибарска мрежа. Веднага решават да помогнат и… успяват. Госпожица Син кит е много благодарна, че са спасили живота й, и им подарява виртуозно изпълнение на скокове във водата. Разделят се, но не завинаги. Всяка година Валентин и неговата приятелка се срещат по едно и също време на едно и също място в продължение на 100! години. „Валентин и Госпожица Син кит” е история за приятелството, любовта и желанието да се помогне на всяко живо същество, разказана с много топлина и любов от Едуард Лоажеро и илюстрирана с любов и изключително умение от Сияна Захариева. Младата илюстраторка е добре познато име в областта на детската илюстрация, носител е на престижни награди.

„Дума срещу дума“ от Ерин Кели

Издава: „AMG Publishing“
Дата на публикуване: 30 април 2020 г.
Превод: Десислава Сивилова
Редакция: Русанка Одринска
Дизайн на корицата: Таня Минчева, Kontur Creative

За книгата: Психологическият трилър на британската журналистка Ерин Кели е истинско бижу за почитателите на интригуващите криминални сюжети. През лятото на 1999 г. Кит и Лора пътуват до фестивал в Корнуол, за да наблюдават пълно слънчево затъмнение. Кит е преследвач на затъмнения, а Лора никога преди не е виждала явлението. Млади и влюбени, те са сигурни, че това ще е първото от многото, които ще споделят. Но в приглушените моменти след преминаването на сянката се случва нещо, което променя живота им завинаги. Лора прекъсва мъж и жена. Тя знае, че е видяла нещо ужасно. Мъжът го отрича. Нейната дума застава срещу неговата. Жертвата изглежда благодарна. Месеци по-късно, след делото в съда, тя се появява на прага на Лора и Кит като самотна и бездомна. Но благодарността ѝ се превръща в поредица от странни събития и Лора започва да се чуди – доверила ли се е на грешния човек? Петнайсет години по-късно Кит и Лора живеят с други имена и напълно изключени от дигиталната мрежа. Но докато истината ги настига и лъжите излизат наяве, те осъзнават, че вече не могат да запазят миналото в тайна.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.