fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 3 март 2024

14 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Будистки притчи“ от Огняна Иванова

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 26 февруари 2024 г.
Превод: Огняна Иванова
Редактор: Любен Козарев
Дизайн на корицата: Борис Стоилов

За книгата: Държите в ръцете си книга със специално подбрани будистки притчи, истории и размисли от Индия, Тибет, Китай, Корея, Япония, Виетнам, Калмикия и Бурятия. Притчите от различни страни и народи отразяват многообразието на културни и религиозни традиции, но винаги насърчават човек да мисли и да открива добротата и любовта. Основателят на будизма Сидхарта Гаутама е една от най-видните личности в човешката история, който отхвърля сляпата вяра в умовете на учениците си, защото тя не позволява на ума да се извиси. Нещо повече – насърчава ги да търсят и осъзнаят най-висшата божествена природа в себе си. Историите от живота на Буда и неговите ученици помагат да се почувства целостта на света, да се разбере същността на човешкия ум, прониквайки директно в неговата природа, да се постигне вътрешен мир, да се контролират мислите и съзнанието, а защо не и да се постигне просветление.

“Чувствай се по-добре. Защо чувствата ни правят повече хора и как да постигнем спокойствието” от д-р Леон Виндшайд

Издава: “Замония”
Дата на публикуване: 26 февруари 2024 г.
Превод: Светослав Коев
Редакция: Донка Стефанова
Дизайн на корицата: “Замония”

За книгата: Психологически техники за десет зони на емоциите. Защо чувстваме? И защо е важно да чувстваме? Как да постигнем спокойствието, но не за сметка на чувствата? Спокойствието е дарба, която може да се научи, казва психологът Леон Виндшайд и в своята книга дава много идеи как да подхождаме правилно към силните чувства. В това интригуващо странстване из нашия вътрешен живот д-р Леон Виндшайд изяснява кое прави именно интензивните емоции особено ценни за хората и как те ни помагат да се развиваме. Съчетавайки нови и неочаквани научни открития с прозрения от хилядолетната история на човечеството, той ни подтиква към нови разбирания за самите нас, за да осъзнаем, че чувствата могат да бъдат нашата най-голяма сила. Има ли добра страна на страха? Съществува ли вечна любов? И защо ни е нужна скуката? Как скръбта и гневът ни помагат да сме повече хора? Защо е важно съчувствието към себе си?…

„Лисан, жабокът Глуби и мечокът Гризли“ от Тибо Прюн

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 26 февруари 2024 г.
Превод: Силвия Колева
Адаптация: Ивайла Пеева, Яна Аргиропулос
Редактор: Мария Чунчева
Художник: Тибо Прюн

За книгата: Тази сутрин на Лисан никак не му върви. Ето защо той решава да послуша съвета на жабока Глуби и да си намери талисман. Благодарение на едно вълшебно камъче нещата наистина започват да се подреждат. И когато Лисан намира огромен мечок гризли, спокойно настанил се в леговището му, той е готов на всичко, за да си върне любимото местенце. Дали талисманът ще покаже своята магия? Или истинската му сила се състои в това да помогне на Лисан да бъде по-уверен и да повярва в себе си.

„Хвърчилото“ от Летисия Коломбани

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 27 февруари 2024 г.
Превод: Ваня Войнова
Редактор: Любослава Русева
Художник на корицата: Биляна Славкова

За книгата: След трагичен инцидент, който преобръща живота ѝ, французойката Лена заминава за крайбрежието на Бенгалския залив. В Индия тя се надява да се съвземе, но нощем демоните от миналото не ѝ позволяват да мигне. Успокоението идва едва на разсъмване, когато Лена слиза на брега и влиза да плува в океана. При изгрева плажът е безлюден, само едно момиченце си играе с хвърчило. Лалита, както се казва детето, не ходи на училище и се е зазидала в своето безмълвие. Докато се опитва да разбули нейната тайна, Лена ще се сблъска с напълно непознато за нея общество с кастово разделение и вкоренени традиции, които ѝ е непосилно да промени. Но и мъничкото усилие, ще разбере тя, си струва – дори и да успееш да промениш живота само на едно дете.

„Някога имало” от Кияш Монсеф

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване:
27 февруари 2024 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Превод: Десислава Сивилова
Коректор: Мария Венедикова
Художник на корицата: Фиделия Косева 

За книгата: Завладяващият фентъзи роман „Някога имало“ на Кияш Монсеф е вече в книжарниците, за да ви завлече в пленителен и магичен свят, в който грифоните, еднорозите и драконите са съвсем истински и крият повече тайни, отколкото предполагате. В духа на „Фантастични животни и къде да ги намерим“, тази красива и лирична история за любов, приятелство и чудеса ще омагьоса почитателите на жанра.

„Скъпи Едуард“ от Ан Наполитано

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 27 февруари 2024 г.
Превод: Мария Демирева
Редакция: Ивелина Балтова
Художник на корицата: Фиделия Косева                                                     

За книгата: Дванадесетгодишният Едуард заминава със семейството си за Лос Анджелис, където възнамеряват да се устроят за постоянно. Сред останалите сто и деведесет пасажери на борда на самолета са ранен ветеран, който се завръща от Афганистан, прикован към инвалидна количка бизнес магнат на преклонна възраст, уверен в светлото си бъдеще млад финансист и свободолюбива жена, която бяга от контролиращия си съпруг. На половината път самолетът се разбива. Едуард е единственият оцелял. Невероятната история на момчето чудо привлича вниманието на цялата нация, но той се затруднява да намери мястото си в света без близките си. Заживява при леля си и намира известна утеха в приятелството със съседката Шей, но продължава да чувства, че част от него е останала в небето, завинаги свързана със самолета и останалите пътници. Неочаквано откритие обаче му помага да си отговори на най-важните житейски въпроси. Заедно с Шей Едуард поема по пътя на изцелението, за да се научи да открива отново радостта и красотата на живота.

“Крадецът на изкуство. Истинска история за любов, престъпления и една опасна страст” от Майкъл Финкъл

Издава: “Лабиринт”
Дата на публикуване: 27 февруари 2024 г.
Превод: Юлия Гешакова
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Румяна Георгиева
Дизайн на корицата: Иван Масларов

За книгата: В тази увлекателна история по действителен случай за изкуство, престъпления, любов и неутолимата жажда да притежаваш красотата, каквото и да ти струва това, Майкъл Финкъл ни отвежда в странния свят на Стефан Брайтвизер, който за разлика от повечето крадци краде не за пари и обогатяване, а за да държи всичките си съкровища в една-единствена стая, където да им се наслаждава. Векове наред произведения на изкуството се крадат по цял свят по безброй начини, но едва ли има престъпник, който да се мери по размах и успех със Стефан Брайтвизер: само за осем години той задига от музеи, галерии и катедрали из цяла Европа близо 300 предмета. Ненадминат като ловкост и изобретателност, накрая Брайтвизер все пак не остава ненаказан и е заловен най-позорно именно защото не е знаел кога да спре и се е опиянявал от чувството си за безнаказаност.

“Всяка неизбежна случайност” от Ребека Ярос

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 28 февруари 2024 г.

За книгата: Пътуването със самолет ужасява Изи, но тя е на борда и е готова да приложи всички съвети, за да понесе полета. Съдбата ѝ изпраща подарък в лицето на шокиращо привлекателния Нейт. Той успява да я разсее, да я разсмее и да я очарова. Краят на пътуването им е повече от неочакван и те губят връзка. Изи и Нейт никога не забравят този полет и въпреки че пътищата им се преплитат, така и не успяват да уцелят правилния момент. Може би просто не им е писано да са заедно… въпреки привличането, приятелството, вълнението и близостта, които успяват да изградят по време на срещите си през годините. Докато не се озовават в ситуация, която ще ги подложи на огромно изпитание, но би могла да направи бъдещето им заедно възможно.

Любен Каравелов

Издава: „Захарий Стоянов“
Дата на публикуване
: 28 февруари 2024 г.
Редакция: Иван Гранитски и Панко Анчев
Дизайн на корицата:
Пламен Трампов

За книгата: Новото издание на съчиненията на Любен Каравелов е в девет тома. Том 1Страници из книгата за страданията на българския народ“ , съдържа: „Турски паша“, „Българи от старо време“, „Божко“, „Войвода“, „Слава“, На чужд гроб без сълзи плачат“, „Сирото семейство“, „Дончо“, „Неда“, „Разказ на една няня“.

“Бъди промяната. Вдъхновяващ наръчник за устойчив живот” от Антония Банярд, Роб Грийнфийлд

Издава: “Ракета”
Дата на публикуване
: 28 февруари 2024 г.

За книгата: Това, че изхвърляш нещо в коша за боклук, изобщо не означава, че то изчезва. Точно напротив, остава на земята почти завинаги. Освен ако не се рециклира. Но рециклирането също е сложен и скъп процес. Роб толкова обича природата, че прави екстремни експерименти, за да ти покаже как животът ни застрашава природата. Обикаля Ню Йорк облечен в боклуците, които генерира за един месец, прекосява Американските щати с бамбуково колело и оцелява цяла година на храна и напитки, които произвежда изцяло сам. Той знае, че жертвата си струва – привлича вниманието на стотици хиляди младежи като теб към важни теми като разхищението на храна и вода, зависимостта ни от изкопаемите горива и огромната консумация. Тази вдъхновяваща книга Роб ще даде много идеи, с които да ти покаже, че не си твърде малък, за да направиш промяна. Всяка крачка е важна, дори най-малката.

„Под нулата“ от Дейвид Кеп

Издава: “Ерове”
Дата на публикуване: 28 февруари 2024 г.
Превод: Милена Тодорова
Редактор и коректор: Десислава Иванова
Художник: Живко Петров

За книгата: Когато агентът по биотероризъм от Пентагона Роберто Диас е изпратен да разследва предполагаема биохимична атака, той се натъква на нещо много по-ужасяващо: бързо мутиращ организъм, способен да заличи живота на планетата. Тогава Диас го изолира успешно и заравя в хладилна камера дълбоко под земята. Сега, след десетилетия на размножаване в забравения военен сутерен, организмът е намерил път за бягство и се разпространява със смъртоносна ярост. Единственият, който може да го спре, е отново Диас. Той прекосява цялата страна, за да помогне на двама охранители, които имат нещастието да са там – бивш затворник и самотна майка. В една мъчителна нощ това невероятно трио трябва да измисли как отново да постави под карантина този кошмар. Всичко, с което разполагат, е късмет, безстрашие и проницателно чувство за хумор. Ще бъде ли това достатъчно, за да се спаси цялото човечество?

„Реванш“ от Цвятко Камбуров

Издава: “Труд”
Дата на публикуване: 28 февруари 2023 г.

За книгата: „Реванш“ е роман за трудната работа на следователите, за непримиримостта и компромисите, които понякога се налага да правим, за вечната борба между добро и зло и за втория шанс, който животът често ни предоставя и който понякога лекомислено пропускаме. Автор на обемния роман от почти 800 страници е Цвятко Камбуров, който от 38 години работи като следовател в Плевен. „Реванш“ е първият му роман, писан повече от 10 години, в периода 2009 – 2020 г. Историята е полуавтобиографична, наглед камерна за разследването на едно убийство, която обаче изследва и психологически, и социални проблеми на своето време. В историята са вплетени фрагменти от действително провеждани разследвания и герои, които имат реални прототипи, някои живи и до днес.

„Злато“ от Крис Клийв

Издава: ICU
Дата на публикуване: 29 февруари 2024 г.
Превод:
Невена Дишлиева и Велин Кръстев
Редактор:
Ирена Алексиева
Коректор: Ива Колева
Дизайн на корицата: Таня Минчева/Kontur Creative

За книгата: „Злато“ проследява историята на две приятелки в живота и съпернички на пистата – професионалните колоездачки Кейт Медоус и Зоуи Касъл, от времето на запознанството им в програмата Елитни надежди, когато са на деветнайсет, до навечерието на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Двете израстват заедно и макар да са много различни по характер и всяка да носи своя собствена емоционална травма, и двете намират утеха в професионалния спорт. А той не е за всеки. Там оцеляват, понякога и буквално, само най-добрите, тези, които са готови на всичко за победата.

“Чин Чин” от Нуша Роянова

Издава: “Дъбови листа”
Дата на публикуване: 29 февруари 2024 г.
Редакция: Бела Чолакова
Корекция:
Кристина Димитрова
Дизайн на корицата:
Нуша Роянова

За книгата: В далечни, студени планини живее армазилът Гонзалес – голям, тромав и сив. А в слънчева, изпъстрена с цветя и пеперуди долина живее чинталчето Чин Чин. Как и защо те се срещат, как и защо Чин Чин помага на Гонзалес да се сбогува с тъгата, със самотата и сивотата? На какво е способен един приятел? С новата книга „Чин Чин“ издателство „Дъбови листа“ започва разговор, посветен на всички деца, родители и учители, които вярват в положителната сила на вътрешния глас и истинското приятелство, като развиват своето въображение чрез хубавите истории в книгите.

“Минало несвършено. Роман за отдел „Издирване“ от Александър Чобанов, Владимир Полеганов

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 1 март 2024 г.
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: Мистериозно убийство в есенна София. То, изглежда, е дело на психопат, а почеркът – бегло познат. Инспектор Камен Петков и колегите му от отдел „Издирване“ към МВР веднага се залавят с разплитането на случая, но вместо да стигнат до истината, отварят вратата към лабиринт, в който миналото е по-живо от настоящето, а приятелите са по-опасни от враговете. А в най-дълбоките сенки на лабиринта някой без лице дърпа конците на полицаи и престъпници, на виновни и невинни, на живи и мъртви…  „Минало несвършено“ е криминален психологически роман по култовия сериал на Нова телевизия „Отдел „Издирване“ – история от думи, която разширява света на героите от екрана и позволява на читателя да надникне в най-съкровените им мисли.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.