fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 31 март 2019 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Де Ниро. Един живот“ от Шон Леви

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 25 март 2019 г.
Превод: Цветана Генчева
Редакция: Мария Василева
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: Малко се знае за живота на Де Ниро извън екрана.Публичните му появи са рядкост, казаното от него е оскъдно и изпълнено с притеснение. В тази завладяваща биография Шон Леви разкрива няколко образа на Де Ниро – героите, в които се превъплъщава, и истинският човек.Това е опит да разберем актьора отдал се на ролите така, сякаш се опитва да скрие истинската си природа.Както и причините, поради които в по-късно време избягва предизвикателствата и предпочита по-обикновени роли. Със задълбочено проучване на материали за личния и професионален живот на Де Ниро, Леви разкрива за пръв път забележителните усилия зад неповторимите изпълнения на легендата в киното. Авторът говори и за колегите, приятелите и сътрудниците на Де Ниро, за да опише трансформацията му от амбициозен младеж до възхитителен и енигматичен актьор.

„Мама“ от Елен Делфорж

Издава: „Дъбови листа“
Дата на публикуване: 27 март 2019 г.
Превод: Десислава Николова
Редакция: Мила Едрева
Илюстрации: Кaнтен Гребан

За книгата: Текстовете в произведението са в кратка форма и представляват изповед на една майка към своята рожба. Всяка част от историята е придружена от живописна илюстрация, която пренася читателя в лиричния свят на майчинството – с неговите радости, тревоги, болка и безмерна обич. В книгата ще откриете дълбоко трогателни послания, които ще помните дълго и ще искате да предадете на своите деца.

„Сбогом дневнико“ от Ненко Генов

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 26 март 2019 г.
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Внимание! Тази книга не е за сухари! Е, това е краят… Щом този дневник е в ръцете ти, значи, ме е сполетяло нещо ужасно. Явно родителите ми са разбрали, че загубих чисто новия си суперскъп телефон, и са ме заточили на доживотна каторга. Само че аз не съм виновен за нищо от случилото се! Честна дума! Просто животът е несправедлив и аз станах жертва на обстоятелствата. Нека моята тъжна съдба на многострадален ученик ти послужи за пример, че човек не знае какво може да му се стовари на главата

„Малтийска следа“ от Стив Бери

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 28 март 2019 г.
Превод: Боян Дамянов
Редакция: Кристин Василева
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Папата е мъртъв. Кардиналите се стичат във Ватикана за избора на нов, но един от тях е избягал от им в Малта, за да търси документ от времето на Константин Велики. Тайният агент Котън Малоун е на езерото Комо в Италия по следите на изчезналите през 1945 г. писма между Чърчил и Мусолини, които биха могли да пренапишат световната история. Но малтийските рицари също се интересуват от тях – членове на древна секта в техните редици са твърдо решени да променят изхода на конклава и за целта търсят един документ от времето на Константин Велики. В търсене се впускат и различни разузнавателни служби. От изхода на тази надпревара зависи бъдещето на Ватикана..

„Императрицата“ от Пърл С. Бък

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 28 март 2019 г.
Превод: Снежана Ташева
Редакция:
Соня Илиева
Дизайн на корицата: 
Деница Трифонова

За книгата: „Императрицата“ е художествена биография на последната китайска императрица – Цъси, която започва живота си като наложница на император Сиенфън и след смъртта му става фактическата предводителка на династията Цин до смъртта си през 1908 г. Пърл Бък пресъздава живота на една от най-интересните световни владетелки по време на сериозна държавна криза. Цъси е родена сред нисшите рангове на императорската династия. Според обичая тя се премества да живее в Забранения град на седемнайсетгодишна възраст, за да стане една от стотиците наложници на императора. Изключителната ѝ красота, острият ум и манипулативните ѝ умения обаче бързо я издигат до позицията на Втори консорт. Мнозина от благородниците в двора се страхуват от нея и я ненавиждат, но народът я боготвори. Издигането на Цъси се развива успоредно с прехода на Китай от древните към модерните времена.

 „Без изход “ от Тейлър Адамс

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 27 март 2019 г.
Превод: Камен Велчев
Редакция: Русанка Одринска
Корица: Живко Петров

За книгата: Отвлечено малко момиченце, затворено в чужд ван. Без път за бягство, без обхват на телефона, без помощ и без оръжие. Какво би направил? Бестселърът „Без изход” на Тейлър Адамс, изкачил се бързо в книжните класации на американския и английския пазар, излиза на български език с логото на изд. „Сиела” и в превод на Kамен Велчев дни след като “20th Century Fox” обявиха, че Скот Франк най-вероятно ще бъде сценарист на едноименната екрани-зация. Дарби Торн е студентка, запътила се сама през Скалистите планини, за да стигне възможно най-бързо до болницата, където оперират майка ѝ. Снежна буря обаче блокира проходите и се налага тя да отбие и да прекара нощта в крайпътен заслон високо в планината заедно с четирима непознати.

„Всеки ден крие в себе си друг“ от Гаст Грьобер

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 27 март 2019 г.
Превод: Елена Димитрова
Редакция: Миглена Лостер, Невена Дишлиева
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата:  Джулия, Камил и Сюзан се радват на спонтанното си приятелство. Децата им вече са самостоятелни и вместо да се отдадат на скучен и самотен живот като повечето техни връстнички, поемат в неочаквана посока. Трите наемат красива каменна къща в малкото италианско градче за цяла година. Въпреки че не познават чуждата страна, приключенският им дух ще вдъхне на всяка от тях кураж, вкус към живота и непоколебимо желание да изявят най-доброто от себе си.

„Кралица на въздух и мрак“ от Касандра Клеър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 26 март 2019 г.
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Мрачни тайни и забранена любов заплашват самото съществуване на ловците на сенки в „Кралица на въздух и мрак“ – последната част от трилогията „Тъмни съзаклятия“. Ако проклятие е цената на истинската любов? Изданието включва десет черно-бели илюстрации и нова кратка история.

„Влахос“ от Николай Янков и Елена Щерева

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 25 март 2019 г.
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата:Животът е просто факт. Черна точица и нищо повече. Смъртта също. Просто една точица на белия лист. Нито животът прави живеенето, нито смъртта – умирането. И за двете се изисква дарба. Изисква се смелост… Всичко това научих от едно момиче, което срещнах случайно в автобус номер 101 преди повече от двайсет години. Научих го от един истински влахос. „Влахос“ е роман за последните истински номади на Европа – каракачаните. Това е история за смисъла на вървенето и за силата на споделянето, за вечния кръговрат между долното и горното, за камъните, които никога не спират да се търкалят, защото всеки застой ражда бурени, а във всеки бурен се спотайва мъничко смърт.

 

„Достатъчно е, че те има“ от Малгожата Гутовска-Адамчик

Издава: „Емас“
Дата на излизане: 29 март 2019 г.
Превод: Милена Милева
Редакция: Василка Ванчева
Художник на корицата: Борис Драголов

За книгата: Вероника е песимистка. Няма вяра в себе си, не очаква, че ще намери в живота си щастие и любов. Но попада на романа „Здрач“ и в нея се загнездва мечтата за голямото, невероятното чувство и за принца, твърде съвършен, за да е истински. Идеалното момче се ражда във въображението ѝ и живее във виртуалния свят, в нейния блог. Дали обаче действителността може да прилича на мечтите? Какво става, когато в истинския живот тя среща изведнъж трима изключителни мъже – Филип, актьор и изгряваща звезда, изпълнения с емпатия Марек и Пьотр, психолог, готов да ѝ помогне със съветите си в интернет? Кого да избере? Дали тази книга е поредната приказка за Пепеляшка, или по-скоро за Бриджит Джоунс, която се влюбва в неподходящия мъж, докато истинската ѝ сродна душа всъщност вече е до нея?

„Където пеят раците“ от Дилия Оуенс

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 28 март 2019 г.
Превод: Лидия Шведова
Редакция: Мила Томанова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Само за няколко месеца „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс се превърна в истинска сензация и стана най-четената книга в „Амазон“. Романът няма да остави и вас равнодушни, ще ви увлече с красивата поетична история, с лекия си изчистен стил, с шеметната си фабула с неочаквани обрати, с трогателния образ на малката Кая, изоставена съвсем невръстна първо от майка си, която си тръгва, без дори да се обърне, после от братята и сестрите си и накрая от баща си, несретника, който отмъщава на най-близките си за своите провали.

„Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше“ от Юнас Юнасон

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 29 март 2019 г.
Превод: Радослав Папазов
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: На сто и първия си рожден ден Алан Карлсон се намира на остров Бали заедно със старата си дружка, дребния мошеник Юлиус Юнсон, с когото решават да се поразходят с балон – който, естествено, се спуква и ги отнася в морето, където ги прибира  северно-корейски кораб, пренасящ какво? – ни повече, ни по-малко обогатен уран. Оттук започват приключенията на двамата приятели, които ги отвеждат от Северна Корея в САЩ, Кения, Танзания, Дания и най-сетне в родната Швеция. Пътят им се пресича с Доналд Тръмп, Ангела Меркел, външния министър на Швеция, без да бро-им разните нацисти и националисти, които се опитват да ги пречукат. Запознават се и с индиец с непроизносимо име, и със собственичка на погребална агенция, в която Юлиус се влюбва. Междувременно в ръцете им попада още един кашон обогатен уран, който в крайна сметка предават в ръцете на когото трябва. За да не стане някоя беля. Всичко това коства немалко умствени усилия на нашия старец, който пък е влюбен в своя таблет и който в края на приключението си казва с несвойствено му чувство за самокритичност: „Твърде много размишлявам“.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.