fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 31 юли

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Другата ръка“ от Крис Клийв

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 25 юли 2022 г.
Преводач: Невена Дишлиева-Кръстева
Редактор: Надежда Розова
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Таня Минчева, Kontur Creative

За книгата: „Другата ръка” е книга за трудните решения, уродливото лице на насилието и крехката прегръдка на човечността. Това е роман с изящен език, в който трептящата надежда е примесена с раздираща болка. В типичен за Крис Клив стил, той ни подканва да прекрачим границите на личното си удобство, да пуснем света при себе си и да бъдем хора. Засягайки теми за толерантността и отношението към бежанците, за предразсъдъците и прошката, за културните различия и обединяващата всички хора добрина, този роман заема централно място в литературния свят на издателство ICU и почитателите на значимите истории.

„Убийството на Богородица и още четири нови драми“ от Стефан Цанев

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 25 юли 2022 г.
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: Книгата съдържа неиздавани пет пиеси на Стефан Цанев: Заговорът на Калигула (2014), Плач на ангел (2015), Цигуларката на Бога (2016), Конят на Александър Велики II (2018), Убийството на Богородица (2021).
Четенето на пиеси е още по-голямо предизвикателство за въображението: няма ги дългите описания на автора кой какво мисли, кой какво чувства, кой какво прави – само по диалога мозъкът ти трябва да дешифрира мислите, чувствата и действията на героите и да разиграе пред очите ти цялата история.
Мисли, мой мозък! – както е казал Хамлет.
Стефан Цанев

„Затворничка в Техеран“ от Марина Немат

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 25 юли 2022 г.
Преводач: Мариана Панова
Редактор: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Марина Немат разказва разтърсващата история на живота си в Иран по време на Ислямската революция. През януари 1982 г. тя е едва на 16 години, когато е отведена в прословутия затвор „Евин“ в Техеран. Дотогава животът ѝ се върти около училището, летата край морето и любовта ѝ към Андре, когото среща в католическата църква. Но когато часовете по математика се превръщат в проповеди на Корана, Марина не може да замълчи. Скоро след това е арестувана с още стотици младежи и е бита до безсъзнание в „Евин“. Осъдена на смърт заради отказ да издаде имената на приятелите си, тя ще трябва да плати шокиращо висока цена за живота си. Докато мнозина загиват, някои полудяват, а съдбата на трети не е ясна, Марина има невероятния късмет да се измъкне от желязната хватка на режима. Силата на нейните мемоари, написани елегантно и искрено, е в умението да даде прошка на мъчителите и на самата себе си, оцелялата.

„С обич от Лондон“ от Сара Джио

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 26 юли 2022 г.
Превод: Дафина Янева – Китанова                                                                              
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Библиотекарката Валентина неочаквано наследява от майка си Елоиз книжарница в един от най-живописните лондонски квартали. Когато пристига в английската столица, младата жена се изправя пред най-голямото предизвикателство в своя живот: да разбере коя в действителност е била майка й, която я е изоставила като дете.
Приживе Елоиз е съставила игра с откриване на бележки, чрез която дъщеря й да опознае и обикне града. Валентина се впуска в приключението и макар да няма намерение да се установява в Лондон, скоро очарованието на квартала я завладява.
Тя случайно се натъква на екземпляр от любимата си книга, изпълнен с коментари, които разпалват любопитството й. Името на притежателя на романа е изписано от вътрешната страна на корицата. Дали той няма да се окаже сродната й душа? Но докато го търси, бъдещето на книжарницата е заложено на карта. За да предотврати фалита й, Вал трябва да разчита на подкрепата на общността и да се зарови дълбоко в миналото на Елоиз. Минало, изпълнено с дръзки мечти, аромат на книги и една красива, но обречена любов.

“Ни един поглед“ от Жозе Луиш Пейшото

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 27 юли 2022 г.
Превод: Даринка Кирчева
Редакция: Анна Златкова
Дизайн на корицата: Василена Георгиева

За книгата: „Едно от най-изненадващите открития на португалската литература. Това е човек, който умее да пише и ще продължи делото на великите писатели.“
Жозе Сарамаго

„Земя, забравена от времето“ от Едгар Райс Бъроуз

Издава: “Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 28 юли 2022 г.
Отговорен редактор: Иван Атанасов           
Превод: Боряна Даракчиева

1916 г. Първата световна война. Когато се озовава пленен на борда на немска подводница заедно с красивата Лиз ла Ру, американецът Боуен Тайлър едва ли е очаквал, че съдбата ще ги отведе на тайнствен остров с размерите на малък континент. Това е неотбелязана на картите, изолирана от останалия свят територия, в която времето сякаш е спряло. Земя на динозаври, палеолитни зверове и примитивни хора. Един изгубен свят с хиляди опасности и вълнуващи тайни, които Тайлър се впуска да разкрие, докато екипажът на подводницата се бори за оцеляването си. Ще успеят ли приключенците да напуснат този праисторически ад?
Настоящото издание включва и двете продължения на романа – „Хора, забравени от времето“ и „От бездната на времето“.

„Подир сянката на кондора“ от Изабела Шопова

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 29 юли 2022 г.
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Подир сянката на кондора“ е разказ за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия. Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият пътешественически екип се състои от майка и дъщеря, и двете известни с огнен балкански темперамент и несъкрушим източноевропейски инат, както и с противоположния си подход към предизвикателствата на живота по принцип, и пътуването в частност. Двете покорителки на света следват сянката на легендарния андски кондор, преодолявайки височинна болест, мозъчно сътресение, загуба на паметта, езикови бариери и културни сблъсъци. Оцеляват без кислород, интернет, а понякога и без подслон сред чуждопланетните пейзажи на високопланинската пустиня Атакама, неземната хубост на Галапагоския архипелаг, вертикално предизвикателните градове на Латинска Америка, смъртоносния им трафик и неподражаема архитектура. И това са само част от приключенията на двете пътешественички през двумесечното им пътуване подир сянката на кондора.

„Наръчник на хотел „Валхала“ към Деветте свята“ от Рик Риърдън

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 30 юли 2022 г.
Преводач: Александър Драганов
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: Поздравления! Избран си за един от смелите воини на Один и можеш да влезеш в хотел „Валхала“. И какво ще правиш сега?
Този абсолютно задължителен указател за боговете и богините, митичните същества и фантастичните животни от Деветте свята е подготвен специално за теб, скъпи наш госте. Тук ще намериш всичко, което трябва да знаеш, за да започнеш подготовката си за Рагнарок – основна статистика, интервюта, любопитни истории, лични спомени. След като го изчетеш с кориците, вече никога няма да объркаш джудже с елф или пък да си помислиш, че Рататоск е сладко малко нещо!
Искрено се надяваме, че ще откриеш както забавление, така и просветление между страниците на „Наръчник на хотел „Валхала“ към Деветте свята“ и ти пожелаваме приятен вечен престой в нашето прекрасно учреждение.
Книгата съдържа допълнително съдържание към поредицата „Магнус Чейс и боговете на Асгард”.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.