fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 4 април 2021

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

 „Чингис хан“ от Джак Уедърфорд

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 29 март 2021 г.
Превод: Мария Кондакова
Редакция: Марио Йорданов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Монголската армия под предводителството на Чингис хан за двайсет и пет години успява да покори повече земи и народи, отколкото римляните за четири века. В паметта на много народи той остава като синоним на жестокост и варварство. В своята знаменита и забележително увлекателна книга Джак Уедърфорд показва една друга негова страна: тази на справедлив и прогресивен водач. Създадената от него империя донася безпрецедентен подем на културните взаимодействия, разширяване на търговията и оказва силно влияние върху Европейския ренесанс. Чингис хан отменя изтезанията, дава универсална религиозна свобода и разрушава феодалните системи.

„Пътеводна сълза“ от Маргарит Жеков

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 29 март 2021 г.
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Кристина Славкова

За книгата: В тази по-различна моя стихосбирка този път съжителстват всички нюанси на битието – любовни и еротични стихотворения, стихотворения за смъртта на майката, за смъртта на приятелствата, както и стихотворения за плагиаторите и епигоните, за двата края на обществената стълбица и за духовното призвание на човека.

„Приключенията на Лиско. Червената шапчица. Дупката. Питонът“ от Борис Априлов

Издава: „Ракета“
Дата на публикуване: 29 март 2021 г.
Илюстрации: Петя Димитрова – Leupep 

За книгата: Докато има деца, ще я има и приказката за Червената шапчица. Но какво ще се случи, ако Ловецът откаже да се занимава с лошия Вълк, защото е тръгнал на лов за зайци и не се интересува от нищо друго? Ще се намесят ли Димби и Домби, които си мечтаят за нещо по-особено и за това животът им да виси на косъм и пак да победят?

„Заговорът срещу Ленин. Историята на една непозната война“ от Барнс Кар

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 30.03.2021 г.
Превод: Марин Загорчев
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Когато през октомври 1917 г. Ленин взема властта и извежда Русия от Първата световна война, съюзниците трябва да предприемат действия срещу нарастващото му влияние. По нареждане на лидерите във Вашингтон, Париж и Лондон няколко оперативни служители в Москва подготвят опасния заговор. Това е историята на шепа тайни агенти и на руснаци, противници на режима, които възнамеряват да превземат Москва, воюват срещу Червената армия и организират държавен преврат срещу съветския лидер Владимир Илич Ленин. Целта на съюзниците е да поставят техен избраник, който да върне Русия във войната срещу Германия. Последствията са ужасяващи – хиляди са арестувани и разстреляни, както военни, така и цивилни.

„Добро момче. Умерено нежно” от Галин Никифоров

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 31 март 2021 г.
Редакция: Мирослав Александров
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Добро момче. Умерено нежно” е омнибус, в който привидно коренно различни истории се допълват в прецизен механизъм, трансформиращ дори и тривиалните ежедневни случки в смайващи фрагменти от пъстрия калейдоскоп на живота.

„Играта продължава“, Алекс Цонков-Lostov

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 31 март 2021 г.
Редакция: Ива Спиридонова
Художник на корицата: Кристина Стоянова 
Дизайн на корицата: Гергана Грънчарова

За книгата: Въображението е оръжие, с което пишещият човек се сражава в битката за читателско внимание и одобрение. Но ако си силен и истинен в думите си, какъвто е Алекс Цонков, то тази битка не е въпрос на его, а на желание да подариш на читателите си още един начин да изживеят безкрайно много животи и да пътуват в невидени още реалности. Играта е такава. Четящият човек живее истински. Пишещият също. Homo sapiens всъщност е Homo ludens. Играе ли ви се? Играта продължава… Както и животът, с тези страници.

„Играта на солта“ от Елена Колева

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 31 март 2021 г.
Редакция: Таня Джокова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров / Станислав Каридов

За книгата: Брам Кобке, създател на най-популярните ларпове в света (ролеви игри на живо, прерастващи в нова реалност), организира Tabula Rasa – терапевтичен ларп за хора с биполярно разстройство, в който те трябва да разгърнат неизчерпаемия си запас от енергия и идеи, да овладеят крайностите на своя дух и да заживеят в мир. Изоставеният крайбрежен квартал „Вароша“ във Фамагуста, раздиран от дългогодишната вражда между кипърски гърци и турци, се превръща в зрелищна арена на новата игра на противоположности. Решени да надвият противниковия отбор, героите отключват скрити за човечеството дарби, а сливането на психичния с физическия свят става опасно оръжие в битката помежду им. Това ще ги отведе далеч отвъд играта – в древен лабиринт, където всяко подсъзнание e нова врата към паметта на света.

„Чернобилски сталкер: Скрап от Зоната“ от Маркиян Камиш

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 1 април 2021 г.
Превод: Лилия Желева
Дизайн на корицата: Таня Минчева, Kontur Creative

За книгата: „Скрап от Зоната“ е повест за хората, които живеят непосредствено до границата на чернобилската Зона на отчуждение и събират метални отпадъци и други блага. За неприветливите и пияни мъже, мародери с метални зъби и монохромни татуировки по ръцете, които не се свенят да предават за скрап авиационни бомби на Вермахта или БТР-и на Украинската армия, да отмъкват от съседите си метални огради или трактори, да доставят разфасован чернобилски дивеч на скъпарските киевски ресторанти – и да обменят всичко това за денатуриран спирт.Това е история за паднали ангели, които мечтаят да предадат за скрап всичко около себе си, дори ядрото на Земята, а общият радиационен фон за тях е просто… ами, фон.

„Мегаморфни Пауър Рейнджърс/Костенурките Нинджа“ от Раян Парът, Симонe ди Мео, Уолтър Баямонте

Издава: „Artline studios“
Дата на публикуване: 1 април 2021 г.
Превод: Здравко Генов

За комикса: Рицарите на силата се срещат с рицарите в черупка за първи път! Пауър Рейнджърс пристигат в Ню Йорк Сити, за да открият изчезналия си съотборник Томи Оливър – зеления мегаморфен рейнджър – но скоро разбират, че той се е съюзил със злокобния Шрьодер и клана Фут! Рейнджърите обаче трябва да се справят и с неочакваната намеса на Костенурките Нинджа! Дали те ще се окажат приятели, или врагове? Ще могат ли героите да намерят начин да се сработят, за да победят злодеите и да спасят света от унищожение?!

“Закуска с нар“ от Александър Шурбанов

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 2 април 2021 г.
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: Закуска с нар“ събира ведно нови, непубликувани досега в книга стихотворения и есеистични миниатюри на Александър Шурбанов, написани през последните няколко години и породени от съдбовни развития в България и в света, но не като в медиите. Тук едно розово фламинго се заселва край бургаско езеро, на едно градско дърво му се присънва гората, едно чудовище излиза на разходка с лодка в компанията на красива жена, една крадлива сврака се перчи с хусарски мундир и, разбира се, един поет закусва с нар, сякаш нищо не се е случило.

„Прашина“ от Войтех Матоха

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 2 април 2021 г.
Редакция: Светлана Янчева
Дизайн на корицата: Стефан Пламенов

За книгата: Прáшина е тайнствен квартал на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън всякакво въображение. Невероятни технически открития, вековни  тайни, опасни приключения. Ирка и приятелката му Ен трябва да открият тайнствена течност, която може да съхрани невероятна машина, създадена от най-големия изобретател на XIX век. И всичко това, докато Прáшина като някакво митично чудовище се уголемява и заплашва да погълне цяла Прага, а може би и цяла Европа – да настане мрак, да прекъснат всички телекомуникации, хората да се върнат векове назад.

„Чужденецът“ от Александър Марамски

Издава: „КВЦ“
Дата на публикуване: 2 април 2021 г.
Редакция: Красимира Цонева
Дизайн на корицата: „КВЦ“

За книгата: Български трилър с исторически сюжет. Действието се развива малко след Априлското въстание и обхваща периода между потушаването на въстанието и установяването на зверствата от официалната комисия, начело с Юджийн Скайлър и Джанюариъс Макгахан. Интригата се заплита около няколко важни събития, които предопределят бъдещото развитие на страни като САЩ и Русия, както и техния стремеж да доминират в икономиката на света. В същото време се засилва упадъкът на Османската империя, което неминуемо води до отцепването от нея на независими територии като България.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.