fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 5 декември 2021

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Марая Кери: Смисълът“ ot Марая Кери, Микаела Анджела Дейвис

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 29 ноември 2021 г.
Превод: Бистра Георгиева
Редакция: Вера Балабанова
Дизайн на корицата: AMG Publishing, снимка: Ruven Afanador/CPi Syndication

За книгата: Световната икона, многократно награждаваната певица, авторка на песни, продуцент, актриса, майка, дъщеря, сестра, разказвач на истории и артистка най-накрая разказва историята на живота си в „Марая Кери: Смисълът“.

„Тази книга съдържа спомените ми, неуспехите ми, страданията ми, оцеляването ми и моите песни. Без филтри. Върнах се обратно в детството си и дадох глас на изплашеното малко момиченце вътре в мен. Дадох думата на онази изоставена и амбициозна девойка. Предадената, но триумфираща жена, която съм днес, разказва нейната история. Беше ми невероятно трудно, изцеляващо и смиряващо да напиша тези мемоари. Искрено се надявам, че ще придобиете ново разбиране не само за мен, но и за силата на човешкия дух.“

С обич, 
Марая

„Създанието от Джекил Айлънд“ от Едуард Грифин

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване:
29 ноември 2021 г.
Превод: Димитър Събев
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Какво мислите е Създанието от Джекил Айлънд? Фантастично същество като чудовището от Лох Нес? Развихрете въображението си, защото истината е далеч по-страшна. Всъщност става дума за Федералния резерв на САЩ, заченат на остров Джекил Айлънд с цел да установи контрол върху световната банкова система. Представете си древногръцката Хидра – чудовището с безброй глави. Ако отсечеш една, повяват се две нови. Именно в това се е превърнал Федералният резерв днес, разпрострял пипалата си над целия банков сектор и контролиращ паричните потоци. Заповядайте на завладяващо пътешествие в тайния свят на международния банков картел. Откъде идват парите? Къде отиват? Кой ги прави? Тайните на магьосниците на парите са вече разбулени. Пред вас е един внимателен преглед на техните огледала и машини за мъгла, на ръчките, предавките и колелата, които създават великата илюзия, наречена пари.

„Кратка история на Византия“ от Джон Джулиъс Норуич

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 29 ноември 2021 г.
Превод: Адриана Момчилова
Редакция: Любослава Русева
Научни консултанти:  Теодора Борисова-Петрова, Владимир Ангелов
Художник на корицата: Вихра Стоева

За книгата: В авторитетната „Кратка история на Византия“ Джон Джулиъс Норуич разказва за най-дълго просъществувалата християнска империя в света. От основаването ѝ при Константин Велики в понеделник, 11 май 330 г., до завладяването ѝ от османския султан Мехмед II във вторник, 29 май 1453 г., тя е преживяла общо 1123 години и 18 дни. Норуич изследва хода на византийското държавно управление, водените войни и теологични спорове, нравите и изкуството в продължение на тези 11 века, изтъквайки, че не претендира за академично постижение. Тази книга обаче − стилно написана и преизпълнена с драма, патос и остроумие, е несравним разказ за една изгубена цивилизация и нейното великолепно културно наследство.

„Всичко започва с яйцето” от Ребека Фет

Издава: „Замония”
Дата на публикуване: 29 ноември 2021 г.
Превод: Светослав К. Коев
Редакция: Донка Стефанова

За книгата: „Всичко започва с яйцето” на Ребека Фет предоставя цялостна програма за подобряване на качеството на яйцеклетката за три месеца въз основа на широк спектър от научни изследвания. Книгата предоставя специфични съвети, съобразени с предизвикателствата, засягащи бременността – в това число ендометриоза, свързано с възрастта безплодие, неизяснено безплодие, намален яйчников резерв, PCOS и повтарящ се спонтанен аборт. Програмата е структурирана в три части, които всяка жена лесно може да следва според индивидуалните си нужди, за да забременее по-лесно и да роди здраво дете.

„7 начина“ от  Джейми Оливър

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 30 ноември 2021 г.
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров
Превод:
Цветелина Лакова

За книгата: Чудите се какво да готвите? Джейми идва на помощ. Той е подбрал 18 най-често използвани продукта, които приготвя по 7 начина. Така може да избирате между над 120 рецепти за вкусни ястия, приготвени с минимални усилия. „Където и да отида през последните три години – на родителска среща, на обществени събития или просто на улицата – ме питат кога ще напиша втора част на Рецепти с 5 съставки. Философията на тази книга много ви допадна, затова се опитах да я приложа и тук. Приемете тази книга като продължение на Рецепти с 5 съставки – и тук рецептите са лесни, стремим се към богат вкус с малко усилия, искаме да се забавляваме и да приготвяме засищащи и супервкусни ястия, които винаги се получават.“ – Джейми Оливър

„Богове и чудовища“ от Шелби Махурин

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 30 ноември 2021 г. 
Превод: Боряна Даракчиева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кат Фат; Адаптация: Кремена Петрова

За книгата: Омагьосващият финал на трилогията „Змия и гълъб “.

Лу е прекарала целия си живот в бягство. След съкрушителния удар, който е получила, е време да се прибере у дома и да вземе онова, което ѝ принадлежи по право. Но това вече не е момичето, което приятелите ѝ познават. Не е онази, която е пленила сърцето на един ловец на вещици. Над нея се е спуснал мрак и този път ще е нужно повече от любов, за да се спаси…

„Скреж“ от Радостина А. Ангелова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване:  1 декември 2021 г.
Редакция: Виктория Иванова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Две момичета. Седем незабравими лета. Трийсет и три непростими години. Проникновен, многопластов, разтърсващ – новият роман от авторката на „Афиши в огледалото“, „Бал в Мулен Руж“ и „Виенски апартамент“ завладява с неповторим стил и безпощаден поглед в дълбините на душата. „Скреж“ е история за (не)възможното бъдеще. За раните, които белязват, за наследеното мълчание и за надеждата, която винаги остава.

“Писма до теб, до нея и до никого“ от Василена Спасова 

Издава: “Жанет 45”
Дата на публикуване: 2 декември 2021 г.
Оформление: Иво Рафаилов
Илюстрации: Ева Василева

За книгата: 
“Ръка за ръка, двама на сивия цимент, той и аз.
А ние, мамо…
Ние просто искахме ванилов сладолед с парченца шоколад. Ние не искахме нищо повече от живота, но той ни изненада.“
Понякога най-искрените думи могат да бъдат написани само в писма до нечия майка. Това е вълнуваща история за едно момиче, израснало в дом за деца без родители, за приятелството, за загубата, за анорексията и, разбира се, за мечтите. 

“Блуграс” от Петър Тушков

Издава: “Ерго”
Дата на публикуване: 3 декември 2021 г.
Редакция: Явора Руменова
Дизайн на корицата: Василена Георгиева

За книгата: Петър Тушков пише като изследовател на вътрешните и външните граници на човешкото. Резултатът са единадесет разказа и една повест, дванадесет модела на миналото, настоящето и бъдещето, където оригинални идеи и ясен, красив език изграждат редкия обект, наречен истински добра литература.

„Науката от Света на Диска III: Часовникът на Дарвин” от Тери Пратчет, Иън Стюарт и Джак Коен

Издава: Ciela
Дата на публикуване: 3 декември 2021 г.
Отговорен редактор: Димитър Николов
Редактор и коректор: Русанка Одринска
Превод: Богдан Русев
Художествена адаптация на корица: Дамян Дамянов

За книгата: Как би реагирал Чарлз Дарвин, ако посети Света на Диска и се срещне с Бога на еволюцията, с Библиотекаря и с магьосниците от Невидимия университет? Какво би станало, ако прочутият британски естествоизпитател не беше написал „Произход на видовете“? Тери Пратчет за трети път обединява сили с учените Джак Коен и Иън Стюарт, за да отговорят на тези и много други въпроси в „Часовникът на Дарвин“ – третата книга от поредицата „Науката от Света на Диска“, в която се разказва не толкова за Света на Диска, а за нашия собствен свят, Света на Кълбото с неговите чудати свойства да се развива сам, без помощта на богове, костенурки и вълшебната сила на елемента наративий.

„Чудният вълшебник от Оз“ от Л.Франк Баум

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 3 декември 2021 г.
Превод: Жечка Георгиева
Илюстрации: У. У. Денслоу

За книгата: Франк Баум печели световна слава с поредицата си от книги за деца и преди всичко „Чудният вълшебник от Оз“, както и продълженията, последвали небивалия успех на романа. Филмовата му адаптация през 1939 г. жъне феноменален успех и до ден-днешен е сред жалоните на киното на ХХ век. През 1900 г. Баум пише „Чудният вълшебник от Оз“ в сътрудничество с художника Денслоу, негов близък приятел. Книгата излиза през следващата 1901 година и има такъв успех, че през следващите години се превръща в най-големия бестселър в детската литература. Баум пише още 13 романа за страната на Оз, Дороти и нейните приятели, с което обезсмъртява завинаги името си.

Котаракът, който спасяваше книги” от Сосуке Нацукава

Издава: “Еднорог”
Дата на публикуване: 3 декември 2021 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция: Десислава Райкова
Корица и илюстрации: Биляна Василева-Билка
Оформление: Христо Хаджитанев

За книгата: Феноменалният бестселър на Сосуке Нацукава „Котаракът, който спасяваше книги“ е една от най-харесваните книги за последните години, възхвалявана от специалисти и обикновени читатели. Освен непреходните теми за силата на приятелството и намирането на смелост, тази история има вълшебно въздействие върху всички, за които книгите са много повече от просто думи, напечатани на хартия. За Ринтаро Нацуки малката книжарница за книги втора ръка, стопанисвана от дядо му, е най-прекрасното място на света – идеално убежище за едно самотно и плахо момче. Тук тийнейджърът е прекарал много щастливи часове в четене на литературни шедьоври. След смъртта на дядо му обаче нещата коренно се променят и Ринтаро е на път да затвори уютното магазинче.

„Накрая ще ме довършиш“ от Карън М. Макменъс

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 4 декември 2021 г.
Превод: Йоана Гацова
Редакция: Габриела Кожухарова
Коректор: Ина Тодорова
Дизайн на корицата: Kerri Resnick, снимка на корицата: © Shutterstock.com & Getty Images

За книгата: Приятелството между Айви, Кал и Матео е в миналото. Сега единственото, което ги свързва, е гимназия „Карлтън“ и един много, много лош ден. Айви току-що е загубила изборите за представител на класа и трябва да се справи с унижението от провала си. Матео е на ръба на силите си, защото работи на две места, откакто семейният бизнес на майка му фалира. A Кал е аутсайдерът, на когото за пореден път му връзват тенекия.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.