fb
Как четешСпециални

Как четеш: Валерия Скимици

6 мин.

На 20 март отбелязахме Международния ден на щастието. По този повод поканихме Валерия Скимици – автор на поредицата „Пътят към щастието“ в предаването „Преди обед“ по bTV – да ни разкаже как чете. Вече осем години Валерия е репортер в bTV. Интервюирала е различни вдъхновяващи личности, сред които и писателите Мат Хейг, Крис Клийв, Майк Викинг. В началото на 2021 година тя стартира поредицата „Пътят към щастието“, чрез която се опитва да внесе положителни емоции в ежедневието на зрителите. Свободното си време посвещава на семейството си, на кулинарни експерименти и на книжния си профил в Instagram, където може да видите повече за либимите ѝ книги.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Като малка най-много обичах книгите от поредицата „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“. Не знам дали е заради героинята или пък аз самата съм била такава, но доста дълго време приемах живота със същата мелодраматичност като Анн. Тази тенденция продължи и в тийнейджърските ми години, когато преписвах в тефтери любими цитати от „Брулени хълмове“ и бях в постоянно очакване на сродната си душа (защото „от каквото и да са направени душите ни, неговата и моята са еднакви“). След като завърших университета бях в доста труден период и тогава попаднах на „Тайната“. Четейки я, осъзнах колко често несъзнателно съм визуализирала неща, които впоследствие са ми се случвали. Благодарение на тази книга станах малко по-позитивен човек и се опитвам да търся винаги хубавите страни на всяка ситуация. „Какво знам със сигурност“ на Опра Уинфри, както и книгите на Мая Анджелоу, мога да препрочитам постоянно, защото те успяват да облекат в думи моите чувства.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Най-често ям бисквитки. И много внимавам с трохите! :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Ако имам време за четене сутрин, то задължително е в компанията на кафе. Следобед и вечер предпочитам чай.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Преди редовно подчертавах любими пасажи, след което си ги преписвах в тефтери. Сега вече не ми се иска да драскам в книгите. Но и нямам много време за поддържане на тефтери. Затова или отбелязвам с лепящи листчета, или снимам с телефона, или отбелязвам любим пасаж в четеца, ако чета електронна книга.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
С годините ставам все по-организирана, а и колекцията ми от красиви книгоразделители значително нарасна. Но преди си отбелязвах с каквото ми падне – билетче от градския транспорт, касова бележка, картичка, молив, дистанционно. Само кучешки ушички – не! Не мога да си представя да нараня книгите по този начин. Пазя си ги много и те изглеждат като чисто нови дори след като съм ги прочела. 

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете. Зависи от настроението ми.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Хартиени книги чета през деня. Вечер задължително се приспивам с електронния четец. Изключително удобен ми е заради това, че побира цяла библиотека в малкото си тяло, че мога да регулирам шрифта и светлината и че мога да чета издания на английски. Но пък не ми носи същото усещане като хартиената книга.

Fokus-bokus – Kurt Vonegut

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Мога да чета навсякъде и по всяко време, включително в градския транспорт или докато чакам на опашка. Така че съм свикнала да спирам по всяко време. И не съм от хората, които будуват с часове заради книга. Колкото и да ми е интересна, когато ми се приспи, си заспивам и на другия ден продължавам.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да. Животът е прекалено кратък, за да четем книги, които ни дразнят.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Много герои ме дразнят и това е съвсем в реда на нещата. Обичам персонажите да са автентични и ако за целта на историята трябва да са дразнещи, го приемам. Но пак може да ми стане любима. Като „Богат, беден“, например. Не симпатизирах на нито един от тримата главни герои, но историята е страхотна!

Какво четеш в момента?
„География на мъдростта“ на Ерик Уайнър, „Компас на ценностите“ на Мандийп Рай, „Кръв и мед“ на Шелби Махурин и „Смокинята“ на Горан Войнович.

Коя е последната книга, която си купи?
„Опашката“ на Захари Карабашлиев и „Фокус бокус“ на Кърт Вонегът.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Много рядко ми се случва да чета само по една книга. Слаб ми е книжният ангел и винаги се изкушавам да започна някоя нова история.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Любимото ми място е вкъщи на дивана. Най-концентрирана се чувствам сутрин, но за съжаление в повечето дни успявам да намеря време за четене едва в късния следобед или вечерта.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Нямам нищо против поредиците, стига да ги чета много бързо една след друга. Имам лоша памет и след няколко месеца вече съм забравила героите и подробности от сюжета.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Винаги препоръчвам авторите, които в последните години са ми направили най-силно впечатление – Елена Феранте, Иво Иванов, Мая Анджелоу, Ерик Уайнър, Тейлър Дженкинс Рийд, Елин Хилдебранд, Майкъл Кънингам. Миналата година открих и някои нови любимци, за които не мога да спра да говоря – Мат Хейг, Крис Клийв, Виктория Бешлийска, Чимаманда Нгози Адичи, Томи Ориндж и Яа Джаси.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Подреждам библиотеката си почти всяка седмица, защото обичам да ми е разнообразно. Най-много ми харесва, когато книгите ми са подредени като дъга. Дава ми много настроение.

Снимка към публикацията: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.