fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 5 септември 2021

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Далай Лама. Един необикновен живот“ от Алекзандър Норман

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 30 август 2021 г.
Превод: Мария Михайлова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Вихра Стоева

За книгата: Вдъхновяващ разказ за живота на един от най-радикалните, харизматични и обичани световни лидери на нашето съвремие. От затънтено селце в Тибет до световно признат велик духовен водач – животът на Четиринайсетия Далай Лама вдъхновява милиони по света. Написана от Алекзандър Норман, експерт по история на Тибет, работил с Далай Лама върху три от най-важните му книги, тази биография се отличава от останалите по това, че делата на Безценния покровител са положени в контекста на историята и културата на тибетската традиция и представлява нагледен урок как да бъдеш истински състрадателен.

„Торта в небето“ от Джани Родари

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 30 август 2021 г.
Превод: Иво Йонков
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Всеизвестна истина е, че всички пътища водят към Рим… дори тези на извънземните! В една най-обикновена пролетна утрин, в най-обикновен краен квартал на Рим, над главите на най-обикновени хора се появява неидентифициран летящ обект. Той е голям и кръгъл и съвсем очевидно летяща чиния! Нещото прилича на голяма черна дупка в небето, а около него свети небесносин ореол.

„Марсианците, марсианците!“ – чуват се уплашени слухове. „Не, това е краят на света!“ – твърдят други.

„Успокой ума си за осем седмици. Практически курс по осъзнатост за истинска промяна“ от Майкъл Часкълсън

Издава: „Гея Либрис“
Дата на публикуване: 30 август 2021 г.
Превод: Милена Кардалева
Редакция: Светла Маринова
Дизайн на корицата: Галя Кръстева  

За книгата: Нямате възможност да ходите на психолог, но се налага? Имаме книга за вас. Авторът – един от пионерите на майндфулнеса, е превърнал в книга популярните си курсове по осъзнатост. Обяснява достъпно как мислите диктуват поведението ни и дава практически решения – медитации и упражнения, с дълготраен положителен ефект върху психиката.

„Игри на реалност“ от Ирина Папазова

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 31 август 2021 г.
Редакция: Петър Тушков
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: „Една неполитизирана и магическа книга за комунизма и посткомунизма през погледа на главната героиня, минаваща през житейските етапи на дете и тийнейджърка. Впечатления, случки, усещания, размисли се преплитат с философски теми като истина, свобода, мълчание.“ – Стефан Командарев

„Компас на храненето“ от Бас Каст

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 31 август 2021 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Кой е най-здравословният начин на хранене? Вредни ли са въглехидратите? Как да отслабнем ефективно? Диетолози и фитнес инструктори дават противоречиви отговори на тези въпроси и е трудно да се ориентираме сред множеството конкуриращи се системи за отслабване и оздравителни програми. Авторът на тази книга – Бас Каст, се заема да отсее научно доказаните факти от популярните митове, като формулира 12 практически правила за здравословно хранене. Благодарение на тях ще разполагате с ценен компас, който да следвате по пътя към здравето.

„Приказки на свраката“ от Алексей Толстой

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 1 септември 2021 г.
Илюстрации: Виктория Кирдий

За книгата: Класикът на руската литература Алексей ТОЛСТОЙ (1883 – 1945) пише тези кратки поучителни приказки специално за деца на възраст от 3 до 6 години: те са забавни, весели, неусложнени, езикът им е жив и разбираем, главните герои са познати на малчуганите животни. Историите в тях учат на щедрост, сплотеност, съобразителност, честност. Илюстрациите са дело на талантливата художничка Виктория Кирдий и с тях приказките придобиват нов живот: с ярките рисунки увлекателните сюжети стават още по-интересни и достъпни с поуките си за децата.

„Историята на Стоичков за деца“ от Любомир Николов

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 1 септември 2021 г.
Илюстрации: Кирил Танев, Неда Малчева
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: „Историята на Стоичков за деца“ повежда малките читатели на дълго пътуване, започнало от прашните улички на Пловдив, където се е чувал шумът от ритането на топка, продължило към пълните футболни трибуни на световноизвестни стадиони и стигнало до най-високото стъпало на стълбицата на успеха. Това не е обикновена приказка, в която щипка вълшебство обещава щастлив край, а разказ, който учи децата, че човек сам пише своята история и сбъдва мечтите си с цената на труд, упорство и постоянство.

„Ела, кажи ми как живееш  – спомени от разкопки в Средния изток“ от Агата Кристи

Издава: „Асеневци“ 
Дата на публикуване: 1 септември 2021 г.
Превод: Влади Владев
Редакция: Кристина Петрова
Дизайн на корицата: Anthe Studio

За книгата: През своята дълга и успешна кариера, Агата Кристи създава някои от най-запомнящите се литературни герои, сред които Мис Марпъл и Еркюл Поаро. Агата оставя след себе си и „Ела, кажи ми как живееш“ – очарователен, завладяващ и удивително остроумен пътепис за невероятните ѝ преживявания по време на разкопки в Сирия със съпруга ѝ Макс Малоуън. Написана като дневник и с помощта на записките ѝ от разкопките, тази книга е не по-малко богата на вълнуващи случки, красиви пейзажи и интригуващи герои от останалите ѝ художествени произведения.

„Убийство в „Пикадили” от Чарлс Кингстън

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 2 септември 2021 г.
Превод: Иван Костурков
Редакция: Боряна Джанабетска 

За книгата: Малко е известно днес за Чарлс Кингстън, макар че от 1921 г. той публикува средно по една книга годишно в продължение на четвърт век. За разлика от Агата Кристи и Дороти Л. Сейърс, които предпочитат провинциалните имения за заплитане на интригата в своите романи, Кингстън е пристрастен към прослойката на бохемите и техните любими места за забавление – нощните клубове в Лондон. Пример за това е може би най-известния му роман „Убийство в „Пикадили“, в който за първи път се срещаме с главен инспектор Уейк от Скотланд Ярд.

„1453. Падането на Константинопол“ от Роджър Кроули

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 2 септември 2021 г.
Превод: Галина Лозанова
Редакция: Марио Йорданов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: През пролетта на 1453 г. завесите се разтварят, за да представят една от най-великите драми на сцената на историята. Основните действащи лица са османската армия начело с младия и амбициозен султан Мехмед II, от една страна, и император Константин XI Палеолог и защитниците на Константинопол, от друга. Столицата на Византийската империя е бледа сянка на славното си минало, но все още е един от притегателните символи на християнството.Превъзходството на османците е смазващо във всяко отношение: като численост, въоръжение, организация… За пръв път в историята артилерията е използвана масирано. Но развръзката на тази драма идва почти случайно, само за няколко часа, на 29 май.

„Сенки сред виелицата“ от Тошо Тошев

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 3 септември 2021 г.
Редакция: Лиляна Карагьозова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: „Разводи, самоубийства, изневери, предателства – много са миазмите в „гьола за говеда“, а още по-страшното е, че почти всички, които стигат до там, тръгват от чистотата и надеждата на извора. Онова, което прочетох, беше не само интересно и увлекателно, то ме покори с правдивостта си. Приемам романа на Тошо Тошев с цинизма, с трагикомедията, с невероятната тъга под повърхността за изгубената чистота. В тази книга няма напъни за „модерност“, за „литературност“, тя е убежище за дирещия истините за миналото и за настоящето, истини, от които капе кръв – нашата кръв, на виновните за всичко случило се и на стъпканите ни в непрекъснато оказващи се лъжи животи.“ – Георги Цанков

„Листа“ от Стивън Хогтън

Издава: „Artline Studios“
Дата на публикуване: 3 септември 2021 г.
Превод: Ина Димитрова

За книгата: Той я пазеше и се грижеше за нея от малко семенце. И подкрепяна от любовта му, тя растеше и растеше. Това е история за две дървета: едно малко и едно старо. Това е история за сезоните. История за листа, с формата на сърца, златни и изпълнени с надежда. И най-вече е история за любов и устойчивост и за кръговрата на живота. Изпълнена със сияйни илюстрации, „Листа“ е очарователна детска книжка от забележителен нов талант.

„Божествената“ от Кристофър Гортнър

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 3 септември 2021 г.
Превод: Емилия Ничева-Карастойчева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Париж, втората половина на XIX век. Бел епок, епохата на невиждан дотогава икономически просперитет, епохата на освободените нрави, на шантаните и канкана. Париж тъне в лукс и разюзданост. Но освободеността на нравите ражда и нови нужди за духа, нови търсения в изкуството, нови лица и перспективи. От другата страна в изкуството са консерваторите, хората, пазещи ревниво традициите и чувстващи се единствените призвани. Сред тях са и преподавателите в Консерваторията, и трупата на „Комеди Франсез“, съблюдаващи правилата, завещани от Молиер.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.