fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 5 юли 2020 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Пулс“ от Роуз Траян

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 29 юни 2020 г.
Редакция: Ива Спиридонова
Дизайн на корицата: Елена Чергиланова

За книгата: Тази книга има пулс. Жива е, пътува през географиите на телата, по посоките на душите, след стрелките по гарите, в сезоните на сърцата ни. Спира се на някоя улица в Париж, пресича Сена, лети със самолет, пуска хартиени лодки, свързва дъждовните площади със западния бряг и Женския пазар, пътува през времето по реката на Сидхарта… Остра е като систола – пуска бримки по пуловерите, с които обличаме премръзналите си чувства и по чаршафите, под които крием греховете и истините си. Дълбока е като диастола, като пропадане в осъзнаването, че нищо не е вечно, най-малко биенето на сърцето и като дланта, в която лежат стрелките – остатъци от времето. На тези страници Роуз Траян говори на много езици и знае, че ще бъде разбрана от всеки, който все още има пулс. Тя самата е гражданин на света и сякаш е логично текстовете ѝ да говорят на различни световни езици. Но не за да ни разделят, а да ни съберат, за да постигнем разбиране и отвъд думите. Нещо повече – пишейки, тя сякаш снима своите филми, а всеки неин текст е нова и нова лента, прожектирана на белия екран на страниците от тази книга. Заслушайте се, вгледайте се и ще разберете.

„Поздрави от Хадес“ от Яница Радева

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 29 юни 2020 г.
Редакция: Красимир Лозанов
Дизайн на корицата: Маргарита Дончева

За книгата: Всички ние сме потомци на митични герои. Всички ние обичаме или се гневим, надяваме се и умираме, досущ като античните хора. С митологичния си роман „Поздрави от Хадес“ Яница Радева се спуска дълбоко надолу, за да навлезе в света на архетипите, заложени в основите на нашата природа. Изследва опасности, откриващи се когато счупим ключалките на забраните. За написването на романа си авторката ползва достигнали до нас фрагменти от митове, факти и открития на археологията, като ги помества в нов културен контекст. Яница Радева се стреми да достигне до дълбините на човешката същност, за да потърси обстоятелства-та, при които се проявяват най-добри или най-лоши наши качества.

„Презареждане на мозъка“ от д-р Дейвид Пърлмътър, д-р Остин Пърлмътър, Кристин Лобърг

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 29 юни 2020 г.
Превод: Мария Атанасова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Съвременната консуматорска култура препрограмира мозъка ни, затова днес сме все по-самотни и депресирани, по-предразположени към многобройни болести и с по-голямо наднормено тегло от всякога. На основата на най-новите научни открития книгата разкрива как манипулират мозъците ни и ни предоставя средствата, чрез които можем да проясним мисленето си и да развием здравословни навици. Комбинирайки авангардна наука с практични съвети, книгата е ръководство как да живеем добре в съвременния свят.

„Мухата детектив“ от Десислава Лазарова

Издава: „Скрибо“
Дата на публикуване: 29 юни 2020 г.
Илюстрации: Пламена Пеева
Дизайн на корицата: Ирина Игнатова

За книгата: Имаше едно време една муха, която се казваше Цеца. Тази муха си имаше мечта – да се превърне в човек. И да преживее приключение. Нейната мечта се сбъдна по вълшебен начин. Цеца се сприятели с едно дете и с един детектив и тримата преживяха невероятни приключения.

„В дивата пустош“ от Джейн Харпър

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 30 юни 2020 г.
Превод: Пепа Стоилова
Редакция: Мая Миланова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Пет служителки на счетоводна фирма вземат участие в любителски горски преход в сърцето на Австралия. Само четири от тях достигат крайната точка. Федералният агент Арън Фолк е последният човек, с когото изчезналата Алис Ръсел се опитва да се свърже, преди пустошта да я погълне. Тя разполага с важна информация, която може да струва скъпо на работодателя й. С всеки изминал час шансовете Алис да бъде открита жива намаляват. Ще успее ли Фолк да разкрие мистерията, преди неизказаната тайна да изчезне завинаги в дивата пустош?

„Преследвачът“ от Ларш Кеплер

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 30 юни 2020 г.
Превод: Антоанета Дончева-Стаматова
Редакция: Ани Младенова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Разтърсващият пети трилър от бестселър поредицата за разследванията на Юна Лина ще ви остави без дъх с фино заплетения си сюжет и смразяващо напрежение. В Отдела за криминални разследвания на Стокхолм е получено видео, показващо млада жена, която е в дома си и очевидно не подозира, че някой я наблюдава. Полицията не го приема сериозно… докато не я откриват убита. Когато пристига следващото видео, детектив Марго Силвърман отчаяно се опитва да идентифицира жертвата. Но е твърде късно. Защото по времето, когато записът е изпратен, убиецът е вече в дома ѝ. Скоро Стокхолм е в хватката на ужаса. Коя е следващата мишена на Преследвача?

„Санаториумът“ от Теодора Лилова

Издава: „Нидаба“
Дата на публикуване:
1 юли 2020 г.
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов / Kontur Creative

За книгата: „Санаториумът“ е история за връзките между детските преживявания и страховете и нагласите в зряла възраст. Книгата е автобиографична и разказва истинската история на Теодора Лилова. Едва седемгодишна тя пристига в морски санаториум „Слънчев бряг“, където ще прекара следващите три години. Всеки читател ще открие част от себе си и ще съпреживее тази история. Теодора ни кани да надкникнем в дълбините на сърцето ѝ и с всяка следваща глава да извървим с нея пътя към себепознанието. През нейните очи ще видим силата на духа, която не подозираме, че децата притежават. Ще усетим колко искрени и истински са чувствата и мислите в тази ранна детска възраст и как те полагат основите на онези черти от характера, които остават с нас цял живот.

„Изкуството има значение” от Нийл Геймън

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 1 юли 2020 г.
Превод: Светлана Комогорова-Комата
Редакция: Галина Атанасова
Дизайн на корицата: Крис Ридъл
Адаптация на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Кредо“, „Сглобяване на стол“, „Защо бъдещето ни зависи от библиотектите, четенето и мечтанията“ и „Правете добро изкуство“ са своебразно обяснение в любов към изкуството, а текстовете в българското издание са изписани на ръка от талантливия художник Дамян Дамянов. Всички ние имаме задължението да се впускаме в мечтания. Да измисляме. Да четем за удоволствие. Защото „прозата е лъжата, която казва истината“ и само чрез нашите мънички мисли можем да създадем големи промени. Нийл Геймън припомня, че свободата на словото, на мислите и на мечтите е основната движеща сила на света, индивидите са тези, които създават бъдещето, а четенето и съществуването на библиотеките са двигателите на въображението.

„Лятото, когато срещнах Джак“ от Мишел Гейбъл

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 2 юли 2020 г.
Превод: Яна Парашикова-Аролска
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: През 1950 г. Алисия пристига в Щатите, за да преследва американската мечта. Зад гърба си оставя живот, към който никога не иска да се връща – минало, белязано от жестокостта на войната и пълно с тайни. В САЩ пътят на младата жена се пресича с този на Джон Кенеди, или както го наричат близките му – Джак. Любовта им пламва като пожар и Алисия не може да устои на чара и красивите обещания на Джак за съвместното им бъдеще. Бъдеще, което обаче е обречено, тъй като животът на мъжа до Алисия вече е предначертан от семейството му. Джон Фицджералд Кенеди е конгресмен и наследник на политическа династия, а един ден ще се превърне в най-обичания президент на Америка. Възможно ли е жената до него да е една имигрантка?

„Ученикът на Джойс“ от Драго Янчар

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 3 юли 2020 г.
Превод: Людмил Димитров
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Сборникът „Ученикът на Джойс“ (2008), високо оценен от читатели, критика и медии, е блестящо свидетелство за майсторството на един вдъхновен разказвач, без излишна маниерност, тънък наблюдател и проникновен тълкувател на трагичното и абсурдното в човешкото съществуване. Тези изтънчени елиптични разкази доказват, че сме осъдени от историята на повтарящи се насилствени събития, а едновременно с това, че постоянното им повтаряне е единственият начин да ги усвоим и преодолеем. „Файненшъл Таймс Магазин“ Силните, напрегнати разкази на Драго Янчар не оставят никакво съмнение колко крехък е човекът под напора на политическите, историческите или етническите конфликти.

 „Нощният агент“ от Матю Куърк

Издава: „Кръг“
Дата на публикуване: 3 юли 2020 г.
Превод: Майре Буюклиева
Дизайн на корицата: Димитър Кьосев

За книгата: Питър Съдърланд е перфектният агент от ФБР, който никога не е нарушавал нито едно правило. Той е доброто момче, приковано към секретна телефонна линия в Белия дом по цели нощи. Стриктният му и самотен живот се състои в това да чака позвъняване. И една нощ то се случва. От отсрещната страна е разтреперената млада жена Роуз. Тя е неволно набъркана в мрежа от руски шпиони, които действат на територията на Щатите. Питър отговаря на зова ѝ за помощ и така попада в сърцето на конспирация, чиито корени са по-дълбоки, отколкото ФБР, ЦРУ и полицията могат да си представят. Не само, че руски шпионин се е промъкнал в Белия дом, но и е напът да осъществи пъклен план, който може да предизвика война между двете големи световни сили. Питър и Роуз се опитват да разнищят историята и да спасят себе си и родината си от катастрофално предателство.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.